Život si to naplánoval a ja som ho len nasledovala...

Mista, vlastným menom Soňa Šimorová, je mladá slovenská hudobníčka, speváčka aj textárka; ktorá v Bratislave študovala na konzervatóriu aj Vysokej škole múzických umení husle a klavír, ale v terajšej dobe sa venuje súčasnej populárnej hudbe.

femme: Kto Vás viedol k štúdiu na hre klasických hudobných nástrojov, ktorý z nich bol viac obľúbený a prečo?
Mista: K hudbe ma odmalička viedol môj otec. Keď som mala štyri roky, začala som sa učiť hrať na husle a o dva roky neskôr na klavír. Bolo to pre mňa prirodzené, že som tieto nástroje neskôr študovala na Konzervatóriu a Vysokej škole.Ten kto hrá profesionálne na husle, potvrdí, že hrať na klavír je oproti hre na husliach trošku oddychovka. Takže pri klavíri som vždy relaxovala a na husle som tvrdo drela, pretože som sa chcela dostať na čo najvyššiu profesionálnu úroveň.

femme: Ktoré obdobie klasickej hudby Vám je najbližšie, prípadne ktorý skladateľ? Ovplyvnila Vás vážna hudba pri súčasnej vašej tvorbe?
Mista: Ja som taký ten klasik. Na škole sme museli detailne rozoberať diela všetkých hudobných skladateľov vážnej hudby. Ja ale napriek tomu zbožňujem tvorbu z obdobia romantizmu (Čajkovský, Wagner, Dvořák, Korsakov, Chopin atď...).V tomto období tiež vznikali tie najkrajšie husľové koncerty, ktoré sa s obľubou hrajú na veľkých pódiách dodnes. Rada si vypočujem aj neoklasicistické diela od skladateľov, ako napríklad Maurice Ravel alebo Igor Stravinskij. Avantgardu príliš neobľubujem.

femme: Môžete sa s nami podeliť, z akých dôvodov ste sa presťahovala do Prahy?
Mista: Aj z osobných aj z profesionálnych. Jednoducho sa to tak vyvinulo. Život si to naplánoval a ja som ho len nasledovala.

femme: Čo Vás viedlo k zmene v hudobnom štýle, od klasiky k popu?
Mista: Postupne som začala cítiť, že klasická hudba nie je presne to, čo by som chcela robiť celý život. Hrať v orchestroch alebo rôznych klasických hudobných telesách ma ubíjalo. Ja som vždy bola individualistka a potrebovala som si robiť veci po svojom. V pope mám úplnú voľnosť a môžem v ňom využívať nástroje, na ktoré som hrala celý život. Je to pre mňa ideálna kombinácia.

femme: Kde nachádzate inšpiráciu pre skladby a čo Vás pri skladaní najviac ovplyvňuje? Skladáte si piesne výhradne sama?
Mista: Niektoré piesne si textujem sama, na niektoré si skladám hudbu.Taktiež spolupracujem so skvelým textárom Vladom Krauszom alebo s hudobným producentom Stanom Šimorom. Momentálne mi táto kombinácia veľmi vyhovuje.

femme: Využívate v súčasnej dobe niektorý z hudobných nástrojov, ktorý ste vyštudovala?
Mista: Všetky. Najmä pri skladaní hudby. Pri živých vystúpeniach hrávam na husle. Na vystúpeniach hosťuje aj skvelý gitarista Henry Tóth, s ktorým si často strihneme gitarovo-husľové sólo. Práca s ním je nevyčerpateľná studňa inšpirácie.

femme: Kde v súčasnosti žijete a vystupuje?
Mista: V súčasnosti žijem v Prahe a vystupujem v Čechách a na Slovensku so svojou kapelou.

femme: „Deň s Tebou“ z roku 2016, je jediná Vaša pieseň so slovenským textom, alebo už je rozpracovaný ďalší text v slovenčine?
Mista: Pred začiatkom leta by som chcela vydať celý album v slovenčine. Už mám pripravených sedem skladieb, tak verím že sa mi podarí splniť to ,čo som sama sebe sľúbila, že album bude hotový ešte pred letom ;).

femme: Blíži sa čas Vianoc, kedy sa rodiny stretávajú, budete ich tráviť na Slovensku v kruhu rodiny alebo na cestách?
Mista: Vianoce budem tráviť s mojou rodinou na Slovensku. Na Štedrý Deň sa u mojich rodičov stretne celá rodina. Sú to pre mňa tie najkrajšie chvíle z celého roka.

femme: Máte vo zvyku si spolu zaspievať a muzicírovať?
Mista: Musím sa priznať, že ani nie ;). Hudbe sa venujem takmer každý deň počas celého roka, takže na sviatky je pre mňa najväčším oddychom vypnúť televíziu, telefón a počítač a užívať si chvíle, keď sme všetci spolu.

femme: Ktorá je Vaša obľúbená vianočná skladba či pieseň?
Mista: Nemám obľúbenú vianočnú skladbu. Zdá sa mi, že je ich už príliš veľa a valia sa na nás zo všetkých strán ☺.

femme: Aké máte plány do budúceho roka v osobnom aj profesionálnom živote, čo by ste si chcela splniť?
Mista: Ja si plány nikdy nerobím. Väčšinou to, čo si naplánujeme, nám nakoniec aj tak nevyjde. Chcela by som si splniť pár profesných snov, ale najdôležtejšie je pre mňa zdravie a blízkosť mojej rodiny.

Mista
Kariéru speváčky odštartovala v lete 2011 prvým singlom "Rock It (United)", ktorý sa stretol s veľkým ohlasom. Rovnaký úspech dosiahla i s ďalším songom "Never Hide", ktorý jej otvoril dvere aj do zahraničia. Vďaka následnej ponuke na spoluprácu s nemeckým vydavateľstvom A45 vyšiel v roku 2012 hit "Ca$h Out". V tom istom roku Mista vydala aj prvý sólo album „SHOW ME“, s ktorým absolvovala trojmesačné turné v Ázii a Európe. V roku 2013 a 2014 vydala ďalšie celoplošne hrané singli „Feel the breze“ a „Go wild“, ku ktorým mala turné po kluboch s americkou speváčkou Keshou. S novým singlom „Catwalk fever“ odštartovala Mista začiatkom leta 2015 koncertovanie s kapelou. Singel sa dostal na 13. miesto oficiálnej nemeckej POP CHART. Všetky informácie o hudobníčke nájdete na: www.mistamusic.com, www.mistafashion.com alebo www.facebook.com/mista.singer. (Zdroj: Nora Krchňáková)

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.