Harmónia tela i duše Tao

„Moja práca je pre mňa nielen zdroj obživy, hobby, ale zároveň je to životná cesta, po ktorej som sa rozhodla ísť a stala sa tak súčasťou môjho života“ – Martina Medvecká, lektorka Taojogy.


Ako sme sa dočítali na  vašej stránke, taojóga je čínska joga. Ide o praktický systém techník sebarozvoja a samoliečenia, prostredníctvom energetických a meditačných praktík. Poznáme niekoľko druhov jogy, ktoré sú zamerané hlavne na rôzne pozície tela, taojoga je ale o niečom inom.

femme: Priblížte nám v skratke v čom je odlišná?

Martina Medvecká: Taojoga – čínska joga, vychádza zo šamanizmu a zaoberá sa hlavne prácou s energiou. Čínsky majster Mantak Chia vytiahol zo všetkého to najlepšie pre každodenný život a na Západ  to priniesol a zjednotil ako komplexný systém pod názvom „Univerzálne Liečivé Tao. V Taojoge cvičíme rôzne fyzické energetické cvičenia ako Taojin, Taiči, Čikung železnej košele, Tantienčikung atď. a zároveň sa pomocou meditácií ako vnútorný úsmev, mikrokozmický orbit, liečivé zvuky atď. učíme riadiť vedome energie v tele tam, kde potrebujeme a robíme s ňou čo potrebujeme pre posilnenie nášho zdravia a harmonizáciu emócii na základe tradičnej čínskej medicíny. V Taojoge kladieme veľký dôraz na zdravie, prácu s emóciami a zvyšovanie životnej energie a neustálym praxovaním postupne odhaľujeme univerzálne zákonitosti, ktoré sú platné pre všetkých rovnako. Pracujeme s fyzickým, energetickým aj duchovným telom. Taojoga je cesta, životný štýl. 

femme: Čo vás samu priviedlo k metódam a cvičeniam TAO?

Martina Medvecká: Ja osobne som sa už od mlada zaujímala o život, vesmír a jeho zákonitosti. Často som pozorovaním zisťovala, že situácie, ľudia aj určité emócie sa v mojom živote opakovane objavujú v určitých cykloch a tieto cykly na mňa vždy viac či menej emočne vplývajú. Od 20 rokov som podliehala často veľkým emočným výkyvom v oblasti vzťahov, bojovala som s rôznymi negatívnymi emóciami pri riešení pracovných, rodinných problémov i existenčných otázok. Celý čas som veľmi aktívne pracovala vo vedúcich manažérskych pozíciách, bola som slušne materiálne zabezpečená no stále viac a viac som cítila, že niečo podstatné v živote mi chýba a to - vnútorný pokoj. Skúšala som jogu, veľa som meditovala, čítala zoznámila som sa s učeniami Východu,  s anjelskou terapiou, robila som liečenie s Reiky, no jednoducho bola som stále hľadajúca. Až keď som raz hľadaním po internete narazila na Taojogu a prihlásila som sa zo zvedavosti na kurz pre začiatočníkov.

femme: Môžete sa s nami podeliť o vaše osobné skúsenosti, ktoré vás presvedčili, že  to je tá správna cesta?

Martina Medvecká: Hneď od prvých hodín ma učenie zaujalo a po prvýkrát som si začala viac uvedomovať seba a svoje telo. Rôznymi technikami som stále viac spoznávala svoje orgány, budovala s nimi kontakt, uvedomovala si emócie, ktoré v nich sídlia a ako ovplyvňujú môj život a naučila som sa ich transformovať, harmonizovať a pracovať s nimi. Zrazu som začala cítiť, že síce negatívne situácie a emócie prichádzajú, ale ja ich začínam stále ľahšie zvládať s vnútorným pokojom a emocionálne vyrovnaná. Zoznámila som sa aj s jadrom taojogy -  s prácou so sexuálnou energiou, ktorá výrazne prispela napríklad k riešeniu mojich problémov PMS syndrómu, ktoré boli sprevádzané často náladovosťou, precitlivelosťou a vnútorným napätím. Postupne som sa zoznamovala s hlbšími technikami a meditáciami vnútornej alchýmie a prostredníctvom cvičení Taiči, Železnej košele, Tantienčikungu sa výrazne začala zvyšovať životná energia Čchi v mojom tele a vôbec kvalita môjho života. Začala som si vedome uvedomovať kedy energiu strácam a kedy naopak moja energia narastá. Celé to vyzerá jednoducho, ale treba si uvedomiť, že ak chceme naozaj dosiahnuť trvalú zmenu, musíme byť ochotný riešiť sa, mať trpezlivosť, sebadisciplínu a venovať sa praktikovaniu. Ak spočiatku nič necítime je potrebné veriť a dôverovať systému, technikám a cvičeniam, ktoré sú 5000 rokov staré a overené, a potom pozitívnu zmenu a ozdravenie zažije na 100% každý, to tento systém garantuje, a to sa mi na ňom páči. Preto treba cvičiť pravidelne ideálne v skupine spoločne naladených ľudí napríklad u nás v centre alebo na sústredeniach v prírode, ktoré naša škola taojogy ponúka a organizuje ako aj individuálne doma.


femme: Pre koho sú vhodné taoistické cvičenia, čo prinášajú na fyzickej ale aj na duchovnej úrovni?

Martina Medvecká: Taoistické cvičenia sú vhodné pre každého bez obmedzenia. Pomocou týchto cvičení je možné dosiahnuť posilnenie fyzického tela, ako sú kĺby, šľachy, kosti, väzivo, sila dychu. Taktiež je možné zregenerovať dôležité orgány, od ktorých závisí naše zdravie ako sú srdce, obličky, pečeň....a nervovú sústavu.
Zároveň sa tu buduje systematicky vnútorná energia a sila jedinca, ako keď strom rastie a rozvíja sa. Čím starší, tým silnejší a nie naopak.
Rozvojom  fyzickej a energetickej úrovne následne prichádza rozvoj pravej duchovnej úrovne, čo je nadstavbová časť a bez silných základov je ťažko realizovateľná. Duchovná úroveň prináša zjednotenie a integrovanie sa vedomia jedinca na všetkých troch úrovniach do viditeľného materiálneho sveta.

femme: Techniky cvičenia sú univerzálne, alebo učíte vo vašej Škole Taojogy Tao pre život techniky určené len pre ženy? Ak áno, načo sú zamerané?

Martina Medvecká: Väčšina cvičení je univerzálna pre ženy aj mužov rovnako. Všetci rovnako potrebujú riešiť emócie, zvyšovať energiu – životnú silu čchi, praktikovať dychové cvičenia, prípadne posilňovať a budovať štruktúru tela, zakoreňovať sa, či budovať svoj stred a dobrý vnútorný tlak v bruchu alebo riešiť sexualitu.
Ja sa popri vedení štandardných kurzov, špeciálne zameriavam na ženskú sexualitu a vediem kurzy Tao ženy – liečivé energie pre ženy, na ktorých sa spoločne venujeme objavovaniu a praktikovaniu starých taoistických liečivých, harmonizujúcich a omladzujúcich sexuálnych techník. Vediem tiež kurzy Taojin pre ženy pre posilnenie vnútorného driekového svalstva, celkovú harmonizáciu a omladenie a Taojin špeciálne so zameraním na posilnenie svalov panvového dna.
Vďaka týmto jednoduchým a zároveň silným technikám sa ženy učia detoxikovať od negatívnych emócií, celkovo sa obnoví ich energetický systém a naladí sa na energiu harmónie, pokoja a mieru. Ženy sa môžu zbaviť svojich dlhoročných problémov napríklad s menštruáciou, PMS, bolesťami hlavy, vyprázdňovaním, trávením, cystami, psychickými problémami, s problémami pred a po pôrode, oslabeným panvovým dnom, inkontinenciou a sexuálnymi problémami ako sexuálna apatia a to aj po menopauze, orgazmus, frigidita atď.

Keď sú všetky emócie v našich hlavných orgánoch v rovnováhe, láska je vyživená v srdci. Transformácia negatívnych emócií na pozitívne emócie, rovnako ako praktizovanie ovariálneho Kung Fu vytvára energiu Chi pre samoliečbu. Je to sila hlboko v našom vnútri, ktorá nám umožňuje pustiť staré a odpúšťať. Keď sme v našom centre, cítime sa vyrovnané a rozvíjame vnútornú krásu a zvyšujeme vonkajšie vyžarovanie. Liečivá prax Tao Ženy je základom systému Univerzálne Liečivé Tao. Čím silnejší základ, tým lepšie sme pripravené na náš duchovný vývoj. Tieto starodávne postupy sú veľmi prospešné kľúčové na Ceste rozvoja sebaliečenia a sebauvedomenia každej modernej ženy bez rozdielu veku a profesionálneho zamerania.

femme: Viem o vás, že ste certifikovaná absolventka kurzu doktora Hew Lena - havajskej techniky Hooponopono, ktorej sa venujete a často je tiež súčasťou vašich kurzov pre ženy. O čo ide v Hooponopono a čo majú tieto dve cesty spoločné.

Martina Medvecká: Prostredníctvom havajskej techniky Hooponopono aplikujeme jednoduchý proces pokánia a odpustenia a učíme sa transformovať negatívnu energiu v pozitívnu, vymazať z pamäti chybné vzorce uvažovania, prevziať 100% zodpovednosť za svoj vlastný život– život, ktorý stojí za to žiť, život, kedy bolesť a trápenie vymeníme za radosť a naplnenie, život, ktorý dokážeme riadiť a ovplyvňovať
Spojením taoistického systému cvičení, posilnením životnej energie čchi a havajskou technikou Hooponopono s mysľou vzniká veľmi efektívna technika, ktorú je možné bez problémov zaradiť do denného programu každej pracujúcej ženy, či ženy na MD. Jedná sa o techniky, ktoré pomáhajú ženám pochopiť, prijať svoje postavenie ženy a vysporiadať sa s náročnými úlohami ženy živiteľky, podnikateľky, matky, milenky, ktoré sú v dnešnej spoločnostiu na ne kladené.

femme: Venujete sa taojoge na sto percent? Alebo máte popri tom iné zamestnanie

Martina Medvecká: Taojoge sa venujem vyše 10 rokov a stále sa prostredníctvom špecializovaných a pokročilých kurzov doma i v zahraničí, ale aj samoštúdiom v tejto oblasti zdokonaľujem. Postupne ako som stále hlbšie objavovala šírku a hĺbku, ktorú tento systém ponúka som sa pred dvoma rokmi rozhodla plne svoj život zasvätiť práci v tejto oblasti, stala som sa certifikovanou inštruktorkou Systému Univerzálne Liečivé Tao, medzinárodne certifikovanou praktikantkou Čchinejtsang masáže Systému Univerzálne Liečivé Tao, odišla som zo sveta biznisu a dnes sa venujem práci lektorky, organizátorky kurzov, konzultantky a terapeutky liečebnej masáže Čchinejtsang na plný úväzok. Moja práca je pre mňa nielen zdroj obživy, hobby, ale zároveň je to životná cesta, po ktorej som sa rozhodla ísť a stala sa tak súčasťou môjho života.

Ďakujeme za rozhovor.

Viac informácii o lekciách nájdete na internetovej stránke  www.taojoga.sk.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.