Staronové

Napísal Ingrid Abrahámfyová 19. január 2014

Nevedeli sme, čo originálne máme na spestrenie silvestrovského dňa vymyslieť, tak sme išli na prehliadku o histórii nášho mesta. A, neoľutovali sme.


Ľubomíra Černáková nám o bratislavských nevestincoch a hriešnom živote v minulosti porozprávala skutočne zaujímavé veci.

femme: Ako sa inžinierka ekonómie ocitne v hlúčiku záujemcov o históriu?

Ľubomíra Černáková: Tak, že si plní detský sen. Už od stredoškolských čias som chcela byť kastelánkou, počas prázdnin som brigádovala v múzeách a vlastne som sa celý život zaujímala o históriu. Vyštudovala som síce Vysokú školu ekonomickú, ale predtým som navštevovala SUPŠ, na ktorej som maturovala z dejín výtvarnej kultúry, takže k vedám historickým som sa už priblížila. Roky som pracovala v oddeleniach PR a marketingu, naposledy vo veľkej organizácii, ale v určitom období som si povedala, že keď teraz neurobím zásadné zmeny, neskôr už na to nenájdem odvahu. Absolvovala som sprievodcovský kurz a začala....

femme: Takže - Historicky.sk ?

Ľubomíra Černáková: Projekt Historicky.sk zahŕňa prehliadky mesta a poznávacie vychádzky určené nielen Bratislavčanom, ale aj cezpoľným študentom a všetkým tým, ktorí sem dochádzajú za prácou. Mojou snahou bolo koncipovať jednotlivé témy tak, aby posilnili vzťah k tomuto mestu. Vychádzam totiž z presvedčenia, že ľuďom záleží viac na tom, čo poznajú, a na čom sa naučia oceňovať prednosti. V plnej miere to platí o meste a mieste kde žijú, a ktoré si vyberú za svoj domov. Tak napokon prichádza aj potreba toto prostredie chrániť a skrášľovať. Aj keď je možná prehliadka mesta v angličtine, či ruštine, v zásade sa nesnažím konkurovať sprievodcovským agentúram, ktoré sa orientujú prevažne na zahraničnú klientelu. Našimi „zákazníkmi“ sú malé kolektívy zaujímajúcich sa o prehliadky ulíc, ktoré nepatria do bežných turistických okruhov, napríklad Palisády, Hlboká cesta, Račianske či Trnavské mýto.

Foto: Historicky.sk

femme: Ako sa rodí nová prehliadka, odkiaľ prichádzajú námety?

Ľubomíra Černáková: Prácne. Prvotnú myšlienku sa snažím rozvíjať sústavným štúdiom bežne dostupnej odbornej literatúry, ale pomáhajú mi aj študentské práce poslucháčov katedry histórie z FFUK. Potom musím dať celému obsahu ľudský rozmer a zbaviť ho akademického dizajnu, prípadne pridať niekoľko „trhákov“. Následne môžem vychádzku zasadiť do konkrétnej trasy. Napriek tomu, že dnes už existujú kvalitné digitalizované mapy, vrátane tých historických, práca v teréne, vďaka ohradeným súkromným pozemkom a vysokým plotom, občas pripomína detektívku hraničiacu s akčným thrillerom.

femme: Predstavte niektoré okruhy...

Ľubomíra Černáková: Asi najobľúbenejšie sú tematické vychádzky, ktoré máme raz za mesiac, ale v prípade záujmu si ich možno objednať kedykoľvek. Venované sú ľudským nerestiam, teda záležitostiam, ktoré sú každému z nás viac či menej blízke. Na vychádzke „Tekutá história Bratislavy“ sa prechádzame po miestach, kde naši predkovia vysedávali, popíjal a zabávali sa, „Ženská Bratislava“ zoznamuje so zaujímavými Bratislavčankami, „Vykričaná Bratislava“ sleduje dávne stopy špecificky vzrušujúcej podoby nášho mesta a populárne „Svine, sviniari a bravčové hlavy v Bratislave“ sú okorenené kontroverznosťou, kriminalitou i politikou.....

femme: Nepomýšľate skúsiť aj odľahčenú formu dejín výtvarného umenia, remesiel či dizajnu v našom meste, spestrenú konfrontáciou so súčasnosťou vo forme aktuálnej výstavy?

Ľubomíra Černáková: Netajím sa tým, že umelecké remeslá a dizajn sú môjmu srdcu blízke. A história umenia zasadená do diania v našom meste je fascinujúca téma. Napríklad textilný dizajn, fotografia, kameňosochárstvo, predmety súvisiace s dávnymi tradíciami a zvykmi v spojení s významnými osobnosťami a miestami v Bratislavy čias minulých. Trochu som zaskočená formuláciou „odľahčená forma dejín“. Ale prečo nie, ak to znamená zvýrazniť prekvapujúcu, občas humornú stránku dejinných udalostí, prípadne doplniť netradičné porovnanie so súčasnosťou. A práve takou by mohla byť tematická vychádzka po Bratislave, pripravená k niektorej výstave súčasných výtvarníkov. Je to lákavá výzva, veď súčasní bratislavskí umelci si plným právom zaslúžia našu pozornosť.

Viac inšpirácií na vychádzky nájdete na http://www.historicky.sk.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.