Slovenka, ktorá má blízko k Afrike

Na prvý pohľad pôsobí placho, ale ten pocit vás prejde ihneď ako sa usmeje a začne zanietene rozprávať o víne.


Lenka Kahalová je mladá, úspešná, rozumie sa vínu a na našu škodu, žije a podniká v Prahe. O víne väčšinou rozprávajú hlavne muži, aj v sommeliérskom svete prevažujú. Preto poteší, keď sa čoraz viac stretávame so ženami, ktoré sú na slovo vzaté odborníčky.  Predsa len, žena žene asi najlepšie poradí.

femme: Pochádzate zo Slovenska, ale presadili ste sa v Čechách. Ako k tomu došlo?

Lenka Kahalová
: Ako to už bežne v živote chodí, môj príbeh nemal na začiatku  žiadnu spojitosť s vínom. Vyštudovala som marketing a manažment a zaujímavá pracovná ponuka z tohto odvetvia ma zaviedla z rodnej Nitry do stovežatej Prahy. Tam som spoznala vďaka zanietenému milovníkovi juhoafrického vína tieto ozajstne skvosty a úplne som ich chuti prepadla. Chcela som sa dozvedieť viac a tak som do Južnej Afriky vyrazila, následne som prešla intenzívnym štúdiom a stala sa členkou Asociácie sommelierov ČR. Dnes milujem vína z celého sveta, rada ich spoznávam a pijem, prezentujem, sprostredkovávam zážitky z vinárstiev a samozrejme i odporúčam a predávam vína. Pripravila som webový portál vínam z Afriky a  vediem aj novo otvorený bar Cape Point v štýle južnej Afriky, ktorý sme vybudovali priamo v centre Prahy na Malej Strane. A keďže robím rada veci srdcom, vkladám do nich celú svoju energiu a kus svojho temperamentu, úspech sa dostavil.


femme: Čo vás na vínach a celom vinnom svete najviac fascinuje?

Lenka Kahalová: Rôznorodosť, pestrá paleta chutí a pokora pred prírodou. Zároveň veľký obdiv k schopnostiam kvalitných vinárov, ktorí dokážu vyrobiť nápoj na osvieženie v letných dňoch ale i skvost, ktorý dokážu oceniť celé generácie, pretože vytvoria víno s potenciálom pitia dvadsať a viac rokov. Je to svet, ktorý človek nestihne preskúmať za celý svoj život a to ma veľmi oslovuje.


femme:
Prečo práve africké vína, čím sú iné, respektíve výnimočne od tých austrálskych a amerických?

Lenka Kahalová: Jeden obrovský rozmer určujúci kvalitu juhoafrických vín je sila prírody. Intenzívne lúče slnka, dlhé teplé dni, svieži vietor vanúci od oceánu, hory poskytujúce vínam blahodarný tieň – to všetko sa dá prečítať a ucítiť v plnej chuti červených vín a výraznej vôni bielych vín.
Druhý faktor je v sile ich producentov, história pestovania vína a skúsenosti so zvládaním veľkých a divokých odrôd. Červene vína sa vyrábajú s výhľadom na 10-20 rokov konzumácie. Vinári veľkých značiek držia produkciu vo vinnej pivnici do doby, ktorá je pre konzumáciu vína v jeho tzv. najlepšej kondícii najviac vhodná.
A do tretice - je tam obrovská konkurencia, ktorá núti vinárov produkovať kvalitné vína kontinuálne každý rok.

Foto: Súkromný archív Lenka Kahalová


femme: Myslíte si, že sommeliérka dokáže lepšie poradiť žene ako muž pri výbere vína?

Lenka Kahalová: Dobrý sommeliér dokáže správne „prečítať“ a vnímať zákazníkové preferencie z krátkych otázok. Dôležité je uvedomiť si, že naše chuťové preferencie sa menia časom i príležitosťou. Každý z nás môže v chuti experimentovať a čo nás oslovuje dnes, nemusí vystihnúť našu náladu zajtra. Všetky tieto faktory musí sommeliér zvládnuť spracovať, aby z ponuky vín, ktoré dobre pozná, vybral to pravé.
Áno, my ženy máme vo všeobecnosti lepšiu vnímavosť na vôňu a komplexnosť chutí. Naviac, väčšina z nás ma v sebe vyššiu mieru empatie než muži a to napomáha tomu, aby sme sa naladili na „správnu vlnu“ s klientom. Nie je to však jednoznačnou zárukou spokojnosti. Je to o osobnosti a šikovnosti konkrétneho sommeliéra muža či ženy.


femme: Môžete potvrdiť z vašej praxe someliérky, že vo všeobecnosti ženy inklinujú k určitému typu a druhu vína na rozdiel od mužov?

Lenka Kahalová: Vo všeobecnosti ženy viac oslovujú sladšie biele vína a voňavé a v chuti ľahké červené vína. Mnoho žien ma bariéru voči silným červeným vínam, pretože prítomnosť tanínu vnímajú ako veľmi trpký a zvieravý charakter vina. Ale nie je to nemenné pravidlo. Opäť treba zohľadniť viac vplyvov – napr. príležitosť pri ktorej sa víno pije, obdobie kedy sa podáva, prostredie v ktorom sa servíruje, jedlo ktoré doprevádza víno. Neexistuje žiaden univerzálny vzorec, ktorý by ste mohli uplatniť. Jedna z úloh sommeliéra je „experimentovanie“ - neustále spoznávanie a hľadanie nových odporučení a riešení. Naviac, technológie spracovávania vína stále napredujú a vinári skúšajú nové krížence odrôd, aby zákazníkov posunuli k novým chutiam.


femme: Vedeli by ste nám doporučiť to správne víno na Vianoce či Veľku noc, s ohľadom na našu „ťažkú“ slovensku kuchyňu?

Lenka Kahalová: Slovenská kuchyňa je veľmi široká a vzhľadom na rozsiahle regionálne odlišnosti a tradície nájdete na stole obrovskú priehršť chutí. Môžete využiť malú pomôcku: slané a tučné jedlá vyžadujú plné červené vína, jedlá s koreneným základom vie dobre uhladiť biela odroda RIESLING, údene jedlá, či už ryby ako makrela alebo údená šunka, zjemní CHARDONNAY (biela odroda spracovaná v sude – tzv. metódou barrique). A tradičnú  kačicu či hus si najlepšie vychutnáme s vínami typu CABERNET SAUVIGNON či SHIRAZ.

Foto: Cape Point wine bar

femme: Začiatkom októbra ste otvorili bar, ktorého súčasťou je aj vinotéka. Načo dobre by ste nás tam mohli pozvať?

Lenka Kahalová: Dlho sme hľadali správne priestory, ktoré by vystihli atmosféru, ktorú chceme našim hosťom a milovníkom dobrého vína sprostredkovať. Objavili sme miesto priamo v srdci Prahy, na Malej Strane (ulica Tržište 12). Pôvodné klenby starého mesta dávajú vyniknúť útulnej a domácej atmosfére. Podarilo sa nám  priniesť do centra Prahy kus Afriky – s výstižným názvom Cape Point wine bar. Autentická hudba, vybavenie baru a doplnky v štýle južnej Afriky, výborne juhoafrické vína a rôzne chuťovky.
Vďaka špičkovému zariadeniu, ktoré v bare máme (Enomatic Elite), môžu hostia prísť „len tak na pohárik“ a ochutnať rôzne archívne či aukčné vína, alebo skúsiť charakter jedného  vína v niekoľkých po sebe idúcich ročníkoch naraz. To je cesta, ktorou chceme nám Európanom priblížit južnú Afriku – mame pripravenú degustáciu krásnych vín vlastne každý deň.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.