Na ružiach ustlané

Skôr než sme sa rozhodli urobiť rozhovor s mladou, príjemnou aromaterapeutkou Monikou Véghovou, osobne sme aromaterapiu vyskúšali.


Strávila som príjemné predpoludnie vo „voňavom opojení“, z ktorého vznikli našou vzájomnou spoluprácou dva aromaterapeutické oleje.  Ak vyberáte voňavku, maximálne  vyskúšate štyri typy vôní, váš čuch viac neznesie... Pri miešaní len pre mňa určených liečivých, aromatických olejoch som ten pocit nemala  ani po dvoch hodinách.

Aký je výsledok mojej „domácej aromaterapie“? Môžem len odporúčať! Posledné obdobie som mala dva problémy, pociťovala som apatiu a nechuť k práci, na druhej strane som trpela prerušovaným a nekvalitným spánkom.  Odkedy moje „olejčeky“ používam,  vzdala som sa raňajšieho „kávičkovania“ a večer, keď ulíham do postele s mojimi najlepšími priateľmi knihou a psom, ma na kvalitný spánok pripraví môj olej na „dobrú noc“.

femme: Máte síce ekonomické vzdelanie, ale odjakživa vás to ťahalo do sveta vôní. Ako ste sa k tomu dostali?

Monika Véghová:
Lásku k bylinám som zdedila po mojej babke a prababke, ktoré ich využívali pri liečení. Vzťah k prírode som si budovala odmala, s rodičmi sme  trávili veľa času na potulkách lesmi a zbierali byliny ako žihľavu, kvet lipy, šípky, skorocel atď. a ďalej ich spracovávali. V dospelosti som sa k bylinám profesionálne vrátila po roku 2005, keď som prevádzkovala malý obchodík s biopotravinami, bylinnými zmesami a sirupmi. Tu som prvý krát „privoňala“ k aromaterapii.


femme: Prečo práve aromaterapia? Akým spôsobom  a kde nadobúdate vaše vedomosti a s nimi aj skúsenosti?

Monika Véghová:
Aromaterapia ma zaujala najprv svojou „vôňou“.  Po bližšom zoznámení aj svojou nesmiernou silou. Čuchom totiž vnímame množstvo informácií, ktoré ovplyvňujú nielen naše správanie ale aj vnútorné procesy v našom organizme.  Prvé školenie som absolvovala v Čechách. Nasledovalo dvojročné štúdium liečebnej aromaterapie na Primavera Academy v Nemecku, ktoré som úspešne ukončila skúškou v roku 2011 a získala titul Aromaexpert. V súčasnosti dokončujem nadstavbové štúdium klinickej aromaterapie v Rakúsku. Vedomosti si dopĺňam aj intenzívnym priebežným samoštúdiom.


femme: Vedeli by ste nám v skratke povedať, ako vzniká taký „osobný“ aromaterapeutický olej?

Monika Véghová:
Vzniku takéhoto oleja vždy predchádza odborná konzultácia, ktorej cieľom je nájsť najvhodnejší terapeutický postup. Na jej základe potom namiešam potrebný prípravok v najvhodnejšej forme (napr. olej, masť, sprej a pod.), kde kombinujem základ teda tzv. nosič (napr. kvalitný za studena lisovaný mandlový olej) so zvolenými éterickými olejmi (vôňami) do konečného osobitého aromaterapeutického oleja.
 

femme: Koľko éterických olejov používate pri svojej práci?

Monika Véghová:
V súčasnosti pracujem zhruba so sto éterickými čisto prírodnými olejmi.

Foto: Súkromný archív Monika Véghová 


femme:
Aké iné produkty vychádzajú z vašich rúk ?

Monika Véghová:
Napríklad na zápalové ochorenia kože, podporu imunity, alergie, ženské problémy pripravujem liečebné oleje a masti. Pre kozmetické a relaxačné  účely sa osvedčili pleťové a telové oleje i toniká, masážne oleje, uvoľňujúce a povzbudzujúce telové oleje, ako aj oleje určené do kúpeľa. Zaujímavé sú prírodné parfémy podľa vlastnej voľby a rôzne rozprašovače,  napr. repelenty a na prevoňanie vzduchu. Samozrejme všetko na báze čisto prírodných olejov a surovín.
 

femme: Éterické oleje sú bežne dostupné aj v supermarketoch, aký je váš názor na ich používanie?

Monika Véghová:
Pri používaní éterických olejov je dôležitá kvalita, preto si treba vždy overiť či nejde o lacnú syntetickú (chemicky vyrobenú) náhradu.
 

femme: Láska a jej prejavy vo všetkých formách, by nás mala sprevádzať celým životom, aby sme boli vnútorne a duchovne vyrovnaní. Február nám posledné roky pripomína „novodobý“ sviatok Sv. Valentína, marec zase skoro zabudnutý MDŽ a máj „Deň matiek“. Tri mesiace za sebou, ktoré sú vhodné na obdarovanie. Viete nám poradiť špeciálny darček pre zamilovaných partnerov zo sveta aromaterapie?

Monika Véghová:
K Valentínovi sú výborné jemne stimulačné oleje s afrodiziakálnym účinkom na partnerské masáže, príp. harmonizačné telové oleje, či oleje do kúpeľa. Žiadna žena nepohrdne kvalitným pleťovým olejom, krémom na ruky či dobrým parfémom. Vhodným darčekom pre ženy je aj darčeková poukážka na workshop, kde si môžu vyrobiť vlastný olej či parfém.

 
femme: Prezraďte nám, kde si môžu záujemkyne namiešať svoje étericke oleje a mastičky.

Monika Véghová:
Organizujem rôzne workshopy, prednášky a individálne konzultácie, ktorých ponuku a termíny zverejňujem na svojej stránke www.irisana.eu alebo sa môžte objednať osobne na tel. čísle 0903 254422


femme: Na záver, prečo názov IRISANA?

Monika Véghová:
Názov IRISANA vznikol zo slov Iris a Sana. Iris, starogrécky posol bohov, je znázorňovaný ako okrídlená dievčina, ktorá prináša ľuďom posolstvá a zanecháva na oblohe stopu v podobe dúhy. Slovo Sana pochádza z latinčiny a znamená uzdravovať, vyrovnávať, upokojiť. Spojenie týchto slov vystihuje moje vízie. Ich realizáciou sa napĺňa jeden z mojich snov, ktorým je sprostredkovanie liečivej sily prírody vo forme aromaterapie na úrovni fyzickej, pocitovej a citovej každému, kto ju potrebuje.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.