„Rizikové“ pracovisko

Nadnárodné spoločnosti väčšinou zamestnávajú svojich zamestnancov vo veľkých kanceláriách, ktoré prinášajú rôzne úskalia.


Vyhovujúce pracovné prostredie má vplyv na kvalitu práce, ak tomu tak nie je, klesá aj pracovná morálka. Nové trendy kancelárskych priestorov uprednostňujú tzv. OPEN SPACE, kde sa pomestí veľa ľudí. Po technickej stránke sú priestory vybavené na najvyššej úrovni, ale miesto na sústredenie a súkromie tam nenájdete. Takéto miesto vyhovuje mladým dynamickým zamestnancom, ktorým nevadí neustály ruch a pohyb. Menej odolní jedinci postupne pociťujú stres, čím priamo úmerne klesá ich produktivita práce. Vonkajšie vnemy negatívne pôsobia na ich nervovú sústavu a odrážajú sa na psychike človeka. Medzi nemenej nepríjemné úskalia patria rôzne vône kolegýň a kolegov, ktoré vám vedia znepríjemniť kúsok vášho „autonómneho priestoru“.

Iným bodom úrazu je klimatizácia, ktorá ovplyvňuje zloženie vzduchu a teplotu prostredia. Množstvo klimatizovaného vzduchu spôsobuje únavu, ospalosť a vyčerpanie. Mikróby a plesne, ktoré sa nachádzajú vo vzduchotechnike a klimatizácii pri nedostatočnej údržbe, môžu zhoršovať alergiu a astmu. V prechodných obdobiach, sa zase môžu šíriť bakteriálne a vírusové infekcie. Každá žena, ktorá sa pravidelne stará o svoju pleť vie, že suchý vzduch z klimatizácie vysušuje pokožku a poškodzuje ochrannú funkciu kože.

Open space vyžaduje toleranciu všetkých
Ak je to možné, dohodnite sa na kompromise pri udržiavaní teploty počas celého roka. Pri telefonovaní, berte ohľad na kolegov. Dodržiavajte pravidelné päť minútové prestávky počas dňa, ktoré využijete na pretiahnutie celého tela. Nezabúdajte na oči, ktoré vysušuje monitor! Na sústredenie použite slúchadlá alebo penové vankúšiky. Čas obeda využite na dlhšiu prechádzku a berte ohľad na kolegov, ktorých zaiste nepoteší váš rybací či cesnakový „odor“. Nakoniec si zútulnite váš priestor, ktorý vám bude počas pracovnej doby vytvárať príjemné útočisko.






Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.