Vytlačiť túto stránku

Tieto 3 trápne chyby na pohovore nerobte

Napísal Kristína Chudá 07. október 2021

„Môžete mi niečo povedať o sebe a o vašej kariére?“ Znie to ako jednoduchá otázka však? Kandidáti sa zvyčajne na túto otázku vôbec nepripravia. Prečo by mali? Veď je to tak jednoduché, že by túto otázku vedeli zodpovedať aj o pól noci.

mediazia_2019

No manažéri majú iný názor. Očakávajú, že sa od kandidátov dozvedia viac, ako majú napísané v životopise. Túto, pomerne zákernú, otázku sa zvyčajne pýtajú na samom začiatku pohovoru, takže kandidáti, ktorí nedokážu a nevedia poskytnúť impozantnú a zaujímavú odpoveď na prvý a dobrý dojem môžu zabudnúť. Vyhnite sa týmto 3 trápnym chybám na pohovore. Ako? Prinášame vám tri tipy.

1. Spomeňte len významnejšie pozície

Záleží len na vás, čo všetko prezradíte o vašej kariére. Mali by ste spomenúť hlavne tie pracovné pozície, na ktoré ste boli najviac hrdí. Ak chcete na svojho budúceho šéfa skutočne zapôsobiť, poskytnite zopár podrobností o vašej pozícii, kde ste boli ozaj úspešný. Spomeňte vaše výsledky, získané vedomosti, ktoré môžete priniesť spoločnosti.

2. Nehovoriť slovo "my" tak často

Je dobré byť tímovým hráčom a za mnoho úspechov stojí práve tímová práca, no nadmerné používanie slova „my“ z vás robí menej dôveryhodného a schopného kandidáta na ponúkanú pozíciu. Manažéri chcú počuť o vašich úspechoch, nie o vašom tíme. Hovoriť veci ako "pracovali sme na úspešnom projekte" hovorí veľmi málo o tom, aké hodnoty môžete ponúknuť práve VY danej firme.  Pamätajte si, že je to váš pohovor, takže sa očakáva, že budete hovoriť o sebe. Vždy to bude konkurenčný trh práce, takže sa nemusíte báť chváliť.

3. Nerozprávajte zbytočne veľa

Snažte sa naozaj vybrať len podstatné informácie. Personalista nepotrebuje počuť všetky vaše osobné údaje, rodné číslo alebo bydlisko či zdravotnú anamnézu a rodinnú históriu. Zaujíma ho najmä to, aké máte skúsenosti, zručnosti, čo ste už dokázali alebo aké sú vaše ambície a potenciál. To, ako dlho o sebe budete rozprávať však záleží aj od dĺžky samotného pohovoru. Kandidát, by mal hovoriť aspoň polovicu daného času, pričom personalista kladie aj otázky.

Namiesto toho, aby ste im zopakovali to, čo máte v životopise, povedzte mi niečo úderné. Prezraďte im svoju hodnotu. Ak sa na pohovor chcete dobre pripraviť, zamerajte sa na atribúty, vďaka ktorým ste úspešní vo svojom živote či kariére. Povedzte mi o svojich skúsenostiach, talentoch alebo postojoch, ktoré vám pomohli uspieť. Pokiaľ sa vraciate do práce po dlhšej neprítomnosti, zamyslite sa nad tým, čo užitočné by ste zamestnávateľovi priniesli.

Ak vás teda niekto počas rozhovoru vyzve, aby ste mu povedali niečo o sebe a svojej kariére, môžete zareagovať takto: „V priebehu rokov som pracoval v rôznych prostrediach. Bol som hrdý na ... Myslím, že som bol užitočný, pretože som ambiciózny, flexibilný a tímový hráč a zdá sa, že tieto schopnosti sú potrebné aj pri výkone tejto práce.“


https://www.cnbc.com/amp/2019/05/08/3-embarrassing-mistakes-to-avoid-when-answering-this-tricky-job-interview-question.html?fbclid=IwAR3CWsE3-q7XIvilTMYZty1wTAxmJx9eF54eBbUk_3VKAVUXpUdq85cIz88