Rozhovor o záhradách so záhradnou architektou

Napísal Kristína Chudá 23. marec 2021

„Ak máte záhradu a knižnicu, máte všetko, čo potrebujete,“ povedal veľký mysliteľ Marcus Tullius Cicero. Síce nevieme, či sympaťáčka, Ing. Adriána Francová, miluje knižnicu, ale jej srdcovkou je záhrada. Vyštudovala Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre, odbor záhradná a krajinná architektúra a jej záhradné diela sú neuveriteľné.

archiv_c_afrancova

femme: Mali ste už ako malé dievčatko vzťah k rastlinám, kvetinám či k „hrabkaniu sa“ v zemi?
Adriána Francová: Pochádzam z malej osady pod horami Radobica- Cerová a tam mali vždy ľudia bližšie k pôde, k poliam a pestovaniu, teda som v tom vyrastala a pomáhala rodičom. Ako malé dievča som trávila v záhrade veľa času. S babkou som sa vŕtala v zemi, vytrhávala burinu, starala sa o rastlinky. Pôvodne som sa hlásila na zdravotnú školu, no po neúspechu som sa rozhodla inak a svoje rozhodnutie vôbec neľutujem.

femme: Kedy ste sa začali zaujímať o záhradnú architektúru?
Adriána Francová: O záhradnú architektúru som sa začala zaoberať až na strednej škole, študovala som záhradníctvo, ale asi nejaké črty a predispozície tam boli už dávno. Môj starý otec bol stavebný architekt a vždy som obdivovala jeho rysovaciu dosku a plány. Fascinovalo ma to.

femme: Čo Vás viedlo k myšlienke, že toto povolanie chcete študovať?
Adriána Francová: Keďže sa mi nesplnil sen byť pôrodná asistentka, uvedomila som mi, že bežné poľnohospodárstvo nie je pre mňa to pravé orechové. V rodine máme dosť umelecky založených ľudí, výtvarníčku, architekta, a aj ja som v sebe objavila kus umenia. Chcela som sa viac venovať záhrade z umeleckého hľadiska a preto po prijatí na odbor cez talentové skúšky ma toto presvedčenie úplne pohltilo.

femme: Kde ste získali prax v záhradnej architektúre?
Adriána Francová: Prax som získavala postupne rôzne, najmä učením sa na vlastných chybách pri tvorbe malých záhrad a záhonov pre mojich známych, potom v ateliéri p. Arch. Anny Dobruckej v Nitre, v Bratislave a momentálne pôsobím vo Flore Exotike.

femme: V čom spočíva Vaša práca pre zákazníka?
Adriána Francová: Venujem sa návrhu malých plôch, záhonov, nádob, výsadby balkónov a terás, riešením záhrad celkovo v rôznych podmienkach, rovnako robím návrhy do fotiek, poradenstvo v oblasti pestovania jednotlivých druhov trvaliek a drevín.

femme: Aké má podľa Vás poslanie záhradný architekt?
Adriána Francová: Toto poslanie, byť záhradným architektom, napĺňa ľudskú dušu. Spríjemniť okolie človeka, zväčšiť interiérovú obývačku až do exteriéru, nech je priestor záhrady každodennou súčasťou bytia a hlavne nech záhrada slúži človeku a nie naopak.

femme: Spisovateľ Peter Wohlleben vo svojej knihe Tajný život stromov píše, že stromy v lese nadväzujú sociálne kontakty, silnejší podporujú slabších a rastlinné druhy si medzi sebou vymieňajú rôznymi spôsobmi informácie. Funguje takýto čulý sociálny život aj v záhrade?
Adriána Francová: Samozrejme, to prepojenie určite existuje. Mnohí ľudia sú príliš zaneprázdnení, aby sa venovali tejto téme a sú dosť hektickí, aby spomalili a započúvali sa do hlasov v záhrade. Určitá symbióza musí fungovať inak sa nebude dariť ani kvetom, či stromom. Nemusí to hneď znamenať, že sa treba so stromom rozprávať ale niektorým ľuďom to pomáha.

femme: Akým smerom sa uberá záhradná architektúra na Slovensku?
Adriána Francová: Architektúra na Slovensku podľa mňa postúpila dopredu, čo sa týka upúšťania určitých nevhodných trendov a konečne sa začalo prejavovať ekologické pestovanie, používanie lúčnych zmesí, trvalkové záhony, vidiecky štýl záhrady a živé ploty bez tují. I keď nie všade. No väčšina mojich kolegov už je na ceste zmeniť používanie niektorých druhov do návrhov.

femme: Chcú dnes ľudia vo svojich záhradách hrabať, kopať, rýľovať, alebo hlavne oddychovať?
Adriána Francová: Je to individuálne, na vidieku sa preferuje úžitková časť, doplnená okrasnou časťou. V meste chcú ľudia oddychovať, relaxovať v kresle na mäkkom trávniku ale zároveň vo vyvýšených záhonoch by chceli drobné ovocie, niečo málo zo zeleniny a jahody.

zakutia_c_afrancova

femme: Majú ľudia za plotmi od ulice ešte stále predzáhradky? Alebo je to prežitok z čias našich starých mám?
Adriána Francová: Predzáhradky stále existujú a stále platí, že predzáhradka je dušou záhrady, tak ako vás privíta, tak sa postupne dostanete do jej srdca – do stredu záhrady. Predzáhradka by mala byť vždy estetická a upravená. Mnohí si s takýmto malým priestorom nevedia poradiť a tu je na mieste, aby pomohol odborník, lebo chyby sa potom horšie odstraňujú.

femme: Sledujete trendy architektúry záhrad v Európe, poprípade vo svete? Aký štýl záhrady sa Vám osobne najviac páči?
Adriána Francová: Samozrejme, bez sledovania trendov v zahraničí to nejde. Tiež rada prinesiem do návrhu niečo nové, zaujímavé, hoci v niektorých prípadoch nespĺňa naša krajina klimatické podmienky, ale tých možností je veľa. Mne osobne sa páčia vidiecke anglické záhrady, divočina vo výbere trvaliek, provence štýl či stredomorské záhrady. Napríklad so stredomorskou záhradou si domov prinesiete trochu južanskej atmosféry. Pre rastliny je pritom smerodajné, aby boli umiestnené v slnečnom prostredí. Potom aj malé miesto na sedenie z polygonálnych dosiek z prírodného kameňa vás bude lákať na relaxačný slnečný kúpeľ. Stredomorské bylinky, ako levanduľa, šalvia, rozmarín a tymián, šíria vône Provensálska. Kvety cesnaku perzského, kniphofie a ďalších trvaliek pôsobia pri kvitnutí kontrastne. Samozrejme nesmie chýbať vždyzelený cyprus, ktorý dáva celej koncepcii štruktúru. Vidiecke anglické záhrady majú tiež svoje čaro. Záhrada, ktorej vzorom je príroda. Malebný terén, divoké neohraničené kvetinové záhony zmiešané s bylinkami i zeleninou. Ruže, popínavé rastliny šplhajúce sa cez drevené ploty a tehlové múry, staré kusy nábytku. Anglická vidiecka záhrada je jednoducho balzamom na dušu.

zahrada_c_afrancova

femme: A čo feng shui a záhrada? Snažíte sa dodržiavať aj tieto zákonitosti?
Adriána Francová: Pokiaľ je to vyslovene želenie zákazníka, určite sa riadim aj feng shui. Prečítala som niekoľko kníh, pripravila si poznámky, aké sú základy, použitie, smery atď. Teda ak je vyslovene záhrada v tomto štýle, samotný majiteľ už vie presne čo tam chce a potrebuje. Je to len na komunikácii.

femme: Ako ovplyvňuje povolanie záhradného architekta Váš súkromný život?
Adriána Francová: Podľa mňa príjemne. Niekedy počas sezóny je toho viac a teda to prináša aj nočné pracovanie ale inak si myslím, že je to príjemná a kreatívna práca. Samozrejme nedá sa vždy všetkým vyhovieť a mám aj negatívne skúsenosti, ktoré ma chvíľkovo a citovo obmedzia ale potom sa ide zasa ďalej.

exterier_c_afrancova

femme: Koľko času venujete svojej profesii?
Adriána Francová: Vzhľadom na to, že v práci som od 8-17 hod a po večeroch sa sústredím na svoje návrhy a písanie odborných článkov tak aj 12 hod.

femme: Aké máte koníčky a ako trávite svoj voľný čas?
Adriána Francová: Všetok svoj voľný čas venujem deťom, bicyklovaniu, cvičeniu a svojej záhrade. Rada fotím, cestujem i keď momentálne posledný rok to bolo veľmi obmedzujúce. Verím, že sa situácia zmení a zasa nabehnem do svojho režimu.

femme: Aký máte sen v oblasti záhradnej architektúry?
Adriána Francová: Mám skôr taký komplexnejší sen. Snívam o levanduľovom poli a trvalkovej škôlke, kde sa budem venovať pestovaniu a výrobe levanduľového medu, sirupu, chovaním včiel a zároveň fotografovaniu. Ešteže snívať nie je zakázané.

Zdroj foto: Archív Adriána Francová

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.