4 kroky ako dosiahnuť vysnívaný cieľ

Určite si už každý dal vo svojom živote nejaký cieľ. Najčastejšie sa stáva, že človek na svoj cieľ zabudne, alebo sa jednoducho prestane strážiť, pretože je to tak ľahšie. Samozrejme sú aj takí ľudia, ktorým sa ich ciele plnia ľahko.

woman_0121

Na to ale treba mať už nejaký systém a pevnú vôľu. Existuje viacero tipov, čo treba spraviť preto, aby sa vám vaše ciele plnili ľahšie. Tu sú niektoré z nich:

Motivácia

Ak ste si už svoj cieľ zvolili, mali ste na to pravdepodobne nejaký dôvod. Druhov cieľov je mnoho, avšak na každý je potrebná správna motivácia. Tá môže byť vnútorná, alebo vonkajšia. Vonkajšia motivácia je, ak chcete niečo dosiahnuť preto, lebo to od vás niekto chce, alebo vám to niekto navrhol. O vnútornej motivácii hovoríme vtedy, ak ste si svoj cieľ zvolili z vlastnej vôle. Vonkajšia motivácia, sa však môže ľahko zmeniť na vnútornú.

Vizualizácia cieľa

Sny, ciele, predstavy a myšlienky sú nehmotné a tým pádom ťažšie pre náš mozog predstaviteľné. Ako teda svoj cieľ zhmotniť? Napíšte si svoj cieľ na papier, nakreslite si ho, povedzte o ňom svojim známym a rodine, nastavte si ho ako tapetu na počítači, alebo telefóne. Ak vás bude váš cieľ všade „prenasledovať“ a budete ho vnímať na každom kroku, určite bude pre vás ľahšie predstaviteľný a tým splniteľnejší.

V prípade, že o ňom poviete aj ľuďom vo svojom okolí, bude to pre vás motivácia, aby ste tento cieľ splnili a potešili tým nie len seba, ale ľudí, ktorým na vás záleží.

Časový plán

Každý cieľ by mal mať svoj plán. Tento plán by mal mať časové ohraničenie. Cieľ si rozdeľte na viacej menších, čiastkových cieľov. Nezabudnite, že pri splnení aj menšieho cieľa budete mať veľkú radosť a motiváciu do ďalšej práce. Potrebné je, aby bol celkový cieľ splnený do nejakého termínu. Ak nemáte konečný termín, ľahko sa môže stať, že budete svoju prácu odkladať a nikam sa neposuniete.

Počas práce nezabudnite tiež na to, aby ste si premysli, čo všetko budete pre dosiahnutie svojho cieľa potrebovať, koho musíte osloviť, čo budete musieť zorganizovať poprípade, aké finančné prostriedky budú potrebné.

Sladká odmena

Po splnení cieľa vám bude odmenou vykonaná práca a najmä úspešne dosiahnutý cieľ. Ak si však chcete vaše snaženie spríjemniť, stanovte si nejakú odmenu, ktorú si doprajete, ak cieľ úspešne splníte. Môže to byť niečo jednoduché, ako napríklad nová kabelka, alebo návšteva cukrárne. V prípade, že chcete silnejšiu motiváciu a odmenu za svoje snaženie, môže to byť aj dlhšia dovolenka, zmena výzoru, alebo nové auto.

Veľa šťastia stanovení cieľov a pri ich úspešnom plnení.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.