Ako sa zbaviť závislosti na mobile

V dobe digitálnych technológií, je niekedy nevyhnutné, aby ich človek používal. Či už v osobnom voľne, alebo počas pracovných povinností, takmer vždy je potrebné použiť buď počítač, telefón, alebo nejaké smart zariadenie. Používať digitálne technológie v rozumnej miere nie je vôbec nezvyčajné. Kedy sa však už hovorí o závislosti?

ilu_foto_woman_2017

Digitálna závislosť

Smart telefóny sa používajú každý deň. Či už potrebujete niekomu zavolať, alebo sa pozrieť kedy ide autobus, posurfovať na internete, alebo si prečítať dobrú knihu, či recept na rýchlu večeru. Ak však musíte mať svoj telefón stále po ruke, každú chvíľu sa pozeráte na sociálne siete, hráte množstvo hier, alebo chatujete s priateľmi, vtedy sa dá už hovoriť o počiatočnej závislosti. Ak je obrazovka telefónu prvé čo ráno vidíte a posledné, keď idete spať, tak zbystriete pozornosť.

Odborne sa táto závislosť nazýva Nomofóbia, čo pochádza z anglického no mobile phobia. Tak ako inej závislosti, aj na tejto treba pracovať a odstrániť ju.

Ako sa zbaviť tejto závislosti?

V prvom rade si treba uvedomiť, že ide o závislosť. Ďalším krokom je zapisovať si presné časy, kedy chytíte telefón do ruky, kvôli zábave. Dvihnutie telefónu, odpísanie na správu, alebo iná nevyhnutná činnosť, sa do tejto kategórie závislosti nezarátava. Takto to robte minimálne týždeň. Na konci týždňa si zhodnoťte, koľko hodín zo dňa, ste vo svojom voľnom čase strávili na telefóne bez toho, aby ste robili niečo produktívne. Samozrejme v digitálnej dobe sú na tieto štatistiky aplikácie. Ľahko sa nájdete nejakú aplikáciu, ktorá vás spraví presný zoznam toho, ako dlho ste používali každú aplikáciu a koľko času ste celkovo strávili na telefóne. Ak tento čas je minimálne polovica z vášho voľného času, tak treba začať niečo robiť.

Neustále kontrolovanie telefónu, môže uškodiť aj vašej pracovnej produktivite. Vyčleňte si v práci zo začiatku 5 minút každú hodinu, kedy si skontrolujte, čo je nové vo svete. Časom tento čas skracujte. V čase voľna, si tiež vyčleňte jednu hodinu, kedy pozriete sociálne siete, zahráte sa obľúbenú hru, alebo využite svoj telefón na inú obľúbenú činnosť.

V prípade, že sa vám nedarí, vypnite si na mobilné dáta a nikto vás nebude počas dňa vyrušovať notifikáciami, správami, alebo vás telefón nebude inak lákať, aby ste ho využili. Ľudia, čo to naozaj potrebujú môžu vyskúšať digitálnu očistu. Jednoducho si zaobstaráte obyčajný tlačidlový telefón, ktorý nepodporuje internet. Ak bude niečo naozaj dôležité, tak vám vaši blízky jednoducho zavolajú.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.