Vytlačiť túto stránku

Stres vs. muži a ženy

Napísal femme 08. júl 2019

Možno patríte medzi ľudí, ktorí sú presvedčení, že ženy budú stres zaručene zvládať horšie.  Opak je však pravdou. Príroda totiž dopriala nežnému pohlaviu vyššiu odolnosť, vzhľadom na to, že sú vystavené rôznym stresovým situáciám.

znak fem 1100x800

Ženy ako potencionálne matky, musia od mladosti prechádzať vysoko stresovými udalosťami ako je pri dospievaní nástup menštruácie, neskôr tehotenstvo, ktorý vyvrcholí pôrodom a prirodzene strach o deti, či ich výchova.  

Nežné pohlaviena druhej strane ľahšie podľahne citom, ktoré sa prejavuje napríklad „očistným plačom“. Je dokázané, že plač lieči dušu aj telo, produkciou protistresových látok sa z tela vylučuje bolesť a toxické látky. Telo ženy obsahuje päťkrát viac hormónu prolaktínu ako u mužov, ktorý pri strese podporuje tvorbu sĺz ( v tehotenstve produkciu mlieka). 

Silnejšie pohlavieje pod vplyvom testosterónu (mužský pohlavný hormón), ktorý podporuje skôr výbušnosť v správaní. Výchova v spoločnosti (muži neplačú!) a testosterón majú za následok, že muži menej plačú a tak nie sú schopní dobre odbúrať nahromadený stres.

Zaujímavosti o plači

Slzy pozostávajú z 3 vrstiev: tukovej, ktorá napomáha, aby sa slzy nevyparili; vlastnej tekutiny, ktorá obsahuje soľ a udržuje rohovku vlhkú; vonkajšej mazovej, ktorá priamo leží na rohovke a slúži ako podklad na prichytenie sĺz.

Zdravá a nezdravá slza: vytekajúce slzy dôsledkom ostrého koreneného jedla, neobsahujú toľko proteínov a hormónov, ako slzy radosti, smútku, bolesti a strachu; „slzy herečiek“ sú bez liečivých látok.

Zadržiavanie plaču je nezdravé! Pri plači sa začnú produkovať protistresové hormóny ACHT, endorfín, prolaktín a enzým lyzozým – „zabijak“  baktérií.