Vytlačiť túto stránku

Využite rozumne prestávku...

Napísal femme 03. október 2018

Využite hodinku pracovného voľna, namiesto ťažkého obeda si dajte ľahký šalát a zájdite na reflexnú terapiu. Zažijete skvelý pocit...

reflmasaz noha

V západnejšej časti Európy sa stáva bežným zvykom zájsť aspoň občas k reflexológovi, aromaterapeutovi a podobným odborníkom, ktorí poskytujú alternatívne relaxačno-liečiteľské služby. Princ Charles dokonca navrhol vláde, aby na tieto aktivity prispela nejakými dotáciami a v Dánsku patrí reflexná terapia do zdravotného programu.

Reflexná terapia je spôsob, ako priviesť telo z rôznych nerovnovážnych stavov späť do rovnováhy a navodiť tak pocit pohody. Stláčajú sa pri nej prstami alebo celými dlaňami určité miesta na tele, čím sa ruší rozptyľ nežiaducich "informácií" po diaľniciach nervových buniek. Tieto jednoduché úkony majú veľký efekt. 
Najspoľahlivejšie "vypínače" sa nachádzajú na rukách, chodidlách a ušiach.

Konzervatívni skeptici sú presvedčení, že stláčanie dlane pri boľavom ramene je jednoducho smiešne. Asi také smiešne, ako myslieť si, že zvieranie v žalúdku pred skúškou alebo dôležitým pohovorom spôsobuje zjedená potrava. Nejeden záujemca o reflexnú terapiu si napríklad na vlastnej koži overil, že jeho zapálené, neustále podráždené oči súvisia so zápalom močových ciest, pretože oba orgány ležia v jednej zóne (reflexná terapia sa niekedy nazýva aj zónová terapia) a po niekoľkých "sedeniach" sa mu ohromne uľavilo, hoci jeho "klasický" lekár mu tvrdil, že to spolu vôbec nesúvisí.

Reflexná terapia tiež pomáha účinne eliminovať dôsledky stresu, ktoré sú hlavnou príčinou väčšiny chorôb. Napríklad uvoľnený solar plexus (nervový uzol nachádzajúci sa medzi pupkom a hrudným košom) dokáže účinne rozptýliť aj ťažké depresie
Migrény, bolesti chrbta a zažívacie problémy rieši reflexná terapia celkom bežne. Uvoľnením telesného a psychického napätia sa zlepšuje aj činnosť žliaz a krvného obehu, ktoré ovplyvňujú spánok. Reflexná terapia prospieva aj lymfatickému systému a zlepšuje imunitnú ochranu organizmu. Tip? Chýba vám alebo vašemu partnerovi sexuálny apetít? Postláčajte si navzájom jednotlivé zóny na rukách a... uvidíte.

Kedy reflexná terapia nie je vhodná? Pri otvorených ranách, modrinách, ekzémoch, pri zvýšenej teplote, infekčných ochoreniach a pred operáciou. V prípade vážnych ochorení sa treba poradiť so zavedeným reflexológom.

VYSKÚŠAJTE
Nielen pri nedostatku sexuálneho apetítu, ale aj pri celkovej nepohode, nervozite, únave a rozladenosti si môžete pomôcť stláčaním rúk. 

Dodržujte nasledovné:
- Ruky si umyte, utrite a nenatierajte žiadnym krémom ani olejom.
- Najskôr sa venujte pravej ruke, potom ľavej ruke. Každé miesto stláčajúc premasírujte dva- až trikrát.
- Masírujte tým spôsobom, že sa špičkou palca (nie nechtom) budete veľmi pomaličky posúvať z miesta na miesto, aby ste nevynechali ani kúsok z celej plochy ruky.
- Zatlačenie musí byť stredne silné a musí trvať asi pol sekundy.
- Pri masáži sa uvoľnite a nesnažte sa na základe pocitov a podľa rôznych zónových nákresov určovať možné diagnózy.