Na slovíčko s bulharskou  veľvyslankyňou pani Jordankou Chobanovou

Napísal Michaela Conzarová 09. október 2017

Pani veľvyslankyňu sme oslovili pri príležitosti Dňa bulharskej kuchyne, ktorá sa uskutočnila 28. septembra. Doteraz takto svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie , Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela, Srbska, Vietnamu a Rakúska.

femme: Ako dlho pôsobíte na Slovensku? Je to Vaša prvá misia, alebo ste pracovali aj v iných krajinách? Čo sa Vám u nás zapáčilo a čo Vám chýba?

Jordanka Chobanova: Prišla som na Slovensko tesne pred Vianocami, 16. decembra 2016. Videla som zasneženú a slávnostnú Bratislavu s krásnym vianočným trhom v centre mesta. Strávila som Vianoce а privítala Nový rok tu.

Áno, toto je môj prvý mandát ako veľvyslankyňa. Predtým som pracovala v Belgicku na Stálom zastúpení Bulharskej republiky pri EÚ, ako aj v Taliansku, kde som sa podieľala na vedecko-výskumnej činnosti.
Na Slovensku sa mi páči srdečnosť  ľudí a ich  pohostinnosť. Nesústreďujem sa na to, čo mi chýba, ale na to, čo mi Slovensko dáva. Cítim sa šťastne, keď realizujeme spoločné projekty, keď plánujeme spoločné  medzi Bulharskom a Slovenskom iniciatívy, a ony sa uskutočňujú.

femme: Chutí Vám slovenská strava?

Jordanka Chobanova: Slovenská kuchyňa je blízka tradičnej bulharskej kuchyni, najmä čo sa týka  jesenných a zimných jedál. V Bulharsku, ako aj na Slovensku  kapusta  je mimoriadne obľúbená. Varíme veľa jedál so zemiakmi a mäsom.  Avšak v bulharskej kuchyni   obzvlášť  obľúbená je zelenina.  Nie je  náhoda, že aj naši pestovatelia zeleniny odovzdávali svoje skúsenosti vaším. Šalát je povinným jedlom pre nás, Bulharov. Áno, varím bulharské jedlá a preferujem bulharskú kuchyňu. A bulharský jogurt je kúzelný, najmä domáci. Je kulinárskou hrdosťou Bulharska.

femme: Okrem Bratislavy ste navštívili aj iné mestá na Slovensku?

Jordanka Chobanova: Áno, a musím povedať, že Slovensko je krásna krajina. Často cestujem do Banskej Bystrice. Bola som v Nitre, Trenčíne, Trnave, Košiciach, Prešove, Banskej Štiavnici, Sv. Antone. Cestovala som po celom Slovensku, zavítala som  do jej najvýchodnejšej časti. Obdivujem vaše hrady, Vysoké Tatry, ale aj to, že aj tie najmenšie dedinky sú plné života a farieb.

femme: Ako vyzerá Váš pracovný deň?

Jordanka Chobanova: Dynamický. Od začiatku roka sme mali niekoľko pracovných návštev, množstvo kultúrnych podujatí. Uskutočnili sme "Dni Sofie v Bratislave", zúčastnili sme sa Veľtrhu cestovného ruchu a iných podujatí. Sme radi, že už existuje priama letecká linka Sofia-Bratislava, ktorá vytvára ďalšie príležitosti na  kontakty medzi Bulharmi a našimi slovenskými priateľmi.

femme: Našli ste si u nás aj priateľov? Stretávate sa s manželkami veľvyslancov?

Jordanka Chobanova: Vy Slováci ste srdeční ľudia,  pevne stojaci na zemi, Slovania. Nie je ťažké nájsť si priateľov. Je potešením komunikovať s miestnymi ľuďmi. Páči sa mi vaša prirodzenosť a otvorenosť. Stretávam sa so všetkými, s veľvyslancami, aj s ich manželkami.

femme: Čo pre Vás znamená Slovensko?

Jordanka Chobanova: Toto je prvý štát, v ktorom zastupujem svoju krajinu ako veľvyslankyňa. Táto emócia sa nedá porovnať s ničím. Milujem vašu krajinu a ľudí. Čím viac ju spoznávam, tým viac som očarená. Slovensko je kúzelné!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.