Podnikateľovi skomplikovalo život množstvo dlžníkov

Hrozí mu teraz bankrot. Koronakríza dotlačila veľa firiem do platobnej neschopnosti. Neraz sa stalo, že faktúry zostali nezaplatené aj niekoľko týždňov či mesiacov; v nejednom prípade nedošlo k úhrade vôbec. To je aj príbeh Martina B. z Košíc, ktorý má malú dielňu s kožiarskym tovarom.

180321

Ešte pred vypuknutím pandémie koronavírusu sa mu podarilo vytvoriť si pomerne stabilnú klientelu a jeho produkty šli na odbyt. Čo však nikto nechcel, kvôli neschopnosti iných splácať záväzky aj niekoľko mesiacov sa sám ocitol na prahu bankrotu a začal sa obávať o existenciu svojej ťažko vybudovanej firmy. Keď mu totiž veľa odberateľov dlhovalo nemalú sumu peňazí, nebol sám schopný uhrádzať faktúry, ktoré mu prišli za tovar či poskytnuté služby.

Ani vyhrážky nepomohli

„Tak sa stalo, že sám som už nemal dosť peňazí na účte, aby som mohol uhrádzať svoje záležitosti. Kedysi som to mal tak perfektne nastavené; hneď ako mi zaplatili, mohol som platiť ja,“ sťažuje sa zúfalý muž.   

Svojich dlžníkov vraj aj napomínal, podnikol viacero krokov s cieľom komunikovať s nimi a pripomínať im neuhradené faktúry, no neúspešne. „Niekedy som sa im vyhrážal, že ich dám na súd a že budú mať nepríjemnosti s mojimi právnikmi.“

Podnikateľ Martin teraz zvažuje, či sa radšej neobrátiť na profesionálov z oblasti manažmentu pohľadávok. Peter Hetteš, obchodný riaditeľ spoločnosti EOS KSI Slovensko, ktorá sa tomu venuje, zdôrazňuje, že takáto cesta by bola najrozumnejšou. Odôvodňuje to tým, že komunikácia a aj samotný proces ohľadom inkasa pohľadávok býva nesmierne komplikovaný a nie je vhodné riešiť tieto záležitosti svojpomocne. Človek sa potom nedokáže plne sústrediť na gro svojho podnikania.

Komplikovaná situácia

Odborník pripomína, že výpadky v príjmoch, resp. neskoré úhrady faktúr môžu vážne skomplikovať situáciu v cash flow každého podnikateľského subjektu. „Práve preto je nutné zamyslieť sa nad využívaním služieb spoločností zabezpečujúcich inkaso a manažment pohľadávok. Neodporúčam konať na vlastnú päsť.“    

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.