7 dôvodov, prečo sa nevieme naučiť cudzí jazyk. Spoznáte sa v nich?

Nemám talent, nemám čas, na jazyky nie som, príliš sa hanbím... To je len zlomok argumentov, ktorými vieme presvedčiť samých seba, že akýkoľvek cudzí jazyk pre nás navždy zostane španielskou dedinou. Sú to však skutočné argumenty alebo si iba neveríte? A čo keď spôsob, akým vás cudzí jazyk učili, nebolo pre vás to pravé orechové?

otazniky_ludia19

A čo keď spôsob, akým vás cudzí jazyk učili, nebolo pre vás to pravé orechové?

Cudzí jazyk sa do hlavy nedá len tak naliať bez toho, aby sme jeho štúdiu nevenovali sústredenú pozornosť. To je fakt. Najmä, ak je vzdelávanie koncipované tak, že nás nielen baví, ale zároveň v nás posilňuje naše jazykové sebavedomie. „Nebáť sa vyjadrovať v cudzom jazyku je práve ten základ, na ktorom sa dá stavať. Ale ako si uveriť, že aj keď je moja slovná zásoba obmedzená a v gramatike môžem mať medzery, aj tak sa dorozumiem? Podľa mojich skúseností a skúseností stoviek našich študentov sa to dá iba praxou, teda komunikovaním, komunikovaním, komunikovaním,“ tvrdí Katarína Boskovičová z jazykovej školy Berlitz.

Teraz si poviete, že sa jej ľahko hovorí, ale čo keď vy na to skutočne nemáte? Pozrime sa na sedem najčastejších dôvodov, ktoré nám – minimálne pomyselne – bránia naučiť sa cudzí jazyk a získať to spomínané a vysnívané jazykové sebavedomie.

Dôvod prvý: Nesprávne určená jazyková úroveň

Mnohým, ktorí sa roky márne snažia naučiť cudzí jazyk, sa zdá, že sú veční začiatočníci, maximálne mierne pokročilí. A tak vždy, keď sa do štúdia jazyka znova vrhnú, začínajú od piky. Sú ako v začarovanom kruhu a niet divu, že si neveria.

Riešením je najskôr sa dať dobre otestovať, presne určiť aktuálnu úroveň znalosti jazyka, na čo určite nestačí iba online test, a potom na tom stavať ďalej.

Dôvod druhý: Je to nuda

Ak sa jazyk učíte iba preto, lebo musíte a nebavia vás ani témy lekcií, ktoré sa preberajú, ani spôsob, akým sú hodiny vedené, určite sa vytráca motivácia a chuť.

Hľadajte si kurz, ktorý vás osloví aj vďaka tomu, ako je štruktúrovaná výučba. Pretože niekto je silnejší v počúvaní, ďalší v písaní, hovorení, napreduje, ak je to hravé... Šikovný lektor nájde cestu, ako vám štúdium čo najviac zatraktívniť.

Dôvod tretí: Je to stres

Hovoriť pred druhými, odpovedať na otázky, konverzovať na nejakú tému je pre mnohých z nás stresujúce aj v materinskom jazyku. Povedal som to správne? Nevyzerám ako hlupák? Ešte náročnejšie je to v cudzom jazyku. Riešením je individuálny jazykový kurz alebo kurz s malým počtom ľudí, kde navyše lektor neustále dáva spätnú väzbu o tom, ako vám to ide. Chváli a nehaní.

Dôvod štvrtý: Nemáte veľa šancí hovoriť

„Naučiť sa cudzí jazyk a nadobudnúť jazykové sebavedomie sa nedá bez toho, aby človek čo najviac konverzoval. Nemusí sa vždy vyjadrovať bez chýb, ale je dôležité, aby hovoril,“ konštatuje odborníčka na vzdelávanie v cudzích jazykoch. Ak ste v triede alebo jazykovom kurze, kde je veľa ľudí, často sa k slovu nedostanete. Možno práve to je dôvod, prečo máte pocit, že nenapredujete.

Dôvod piaty: Slabšia príprava lektora

Cudzí jazyk sa učí najlepšie pod vedením človeka, ktorého daná práca naozaj napĺňa a jeho hlavným cieľom je odovzdať vám a naučiť vás čo najviac. Je plytvaním času, peňazí aj energie učiť sa s učiteľom, ktorý nemá prepracovaný systém vzdelávania, namiesto učebníc používa prefotené materiály, možno stiahnuté z internetu, a sám sa priebežne nevzdeláva a nenapreduje nielen v jazyku, ktorý učí, ale ani v metodike či pedagogike.

Dôvod šiesty: Neviete, ako na tom ste

Učíte sa, učíte, ale naozaj ste sa zlepšili? Pokiaľ nedostávate o svojom napredovaní a prípadne aj o ťažkostiach spätnú väzbu – ideálne v reálnom čase – ťažko sa vám posudzuje, či robíte progres. Ak máte dobrý deň, môžete si myslieť, že vám to ide skvele. No ak je to deň horší, možno aj napriek pokroku, ktorý robíte, sa budete cítiť skleslo a pochybovať o sebe. Dobrý lektor dáva spätnú väzbu neustále. Okrem toho sleduje, čo vám až tak nejde a prispôsobí vedenie hodín tak, aby ste to viac trénovali.

Dôvod siedmy: Nemáte čas

Niekedy je otázka času výhovorka, niekedy nie. „Aby ste sa naučili cudzí jazyk, štúdiu sa treba venovať systematicky a pravidelne aspoň niekoľko hodín do týždňa. Jedna lekcia raz za sedem dní je skutočne málo,“ potvrdzuje K. Boskovičová. Súčasná online doba a komunikačné aplikácie umožňujú vybrať si kurz, ktorý sa vám časovo prispôsobí. Lekciu môžete mať pokojne aj o polnoci a je jedno, kde pritom budete, stačí, aby ste mali pripojenie na internet. Môžete študovať bez toho, aby to narúšalo váš ostatný program, čo znižuje sústredenie aj chuť.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.