Sú tuky škodlivé?

PDoc. Ing. Jiří Brát, CSc. je autorom a spoluautorom rady vedeckých publikácií u nás aj v zahraničí. Prednáša na odborných konferenciách, ktoré sa týkajú chémie, technológie, ale také výživy a vlastností potravín.

jiri brat 1200x800

Predseda výboru pre zdravotnú a sociálnu politiku Potravinárskej komory a Českej technologickej platformy pre potraviny. Popri tom sa venuje poradenskej činnosti v obore technológie výroby potravín, systému akosti a výživy. 

V poslednej dobe sa stále viac hovorí o tom, že by sme sa nemali vyhýbať  zdravým tukom. Čo si však máme predstaviť pod pojmom ,, zdravé tuky“ a aký je rozdiel medzi zdravými a nezdravými tukmi?

Ja by som priamo nedelil tuky na zdravé a nezdravé. Ide o to ako vyzerá naša celková strava. V nej by mali prevažovať mononenasytené a polynenasýtené mastné kyseliny nad nasýtenými a transmastnými kyselinami. Realita pri ich konzumácií je však iná. Príjmame viac tukov s vyšším podielom nasýtených a transmastných kyselín, čo má negatívny vplyv na cievy systém, zvyšuje sa hladina cholesterolu v krvi a nadmerný príjem energie je hlavnou príčinou obezity. Prednosť by sme preto mali dávať olejom a tukom s priaznivým zložením mastných kyselín. Vhodný je napríklad repkový olej, ktorý má široké uplatnenie v kuchyni, nájdeme ho tiež v roztierateľných tukoch či majonéze.  

Ktoré potraviny obsahujú zdravé tuky?

Kvalitné tuky obsahujú rastlinné oleje a výrobky z nich – medzi ne patrí napríklad margarín a kvalitná majonéza. Ďalej ich nájdeme v rybom mäse, v avokáde, orieškoch, semienkach, v sóji a sézame.

Aký je rozdiel medzi nasýtenými a nenasýtenými tukmi?

Nasýtené tuky, respektíve nasýtené mastné kyseliny  nevadia, pokiaľ ich konzumujeme v rozumnej miere. Pri nadbytočnom príjme majú negatívny vplyv na náš cievny systém. Nemusíme mať obavu, že konzumujeme málo nasýtených mastných kyselín, keďže telo si ich v prípade nedostatku vie vytvoriť samo. Naopak nenasýtené mastné kyseliny sú pre telo veľmi  dôležité a mali by tvoriť 2/3 všetkých prijatých tukov, ktoré počas dňa skonzumujeme. Základné polynenasýtené mastné kyseliny sú esenciálne  a telo si je ich samo vytvoriť nevie.

Všetky oslavy sú pre mňa veľkou skúškou trpezlivosti. Neviem si ich predstaviť bez dobrého jedla a pitia a keď vidím plný stôl dobrôt, neudržím sa a zjem všetko v dosahu. Môže taký jeden ,,hrešenia“ ovplyvniť moje snahy o schudnutie?

Jeden deň malého hrešenia nie je vôbec problém. Naopak. V rámci pestrej a vyváženej stravy si jeden deň v týždni  môžete dopriať, na čo máte chuť. Má to jeden háčik, v týždennom priemere by mal byť vyvážený príjem a výdaj energie a taktiež doporučený príjem dôležitých živín. Cheat day  si do svojho stravovacieho plánu dávajú aj športovci, ktorí majú veľmi striktný jedálniček. Metabolizmus si dokáže jednorázovo s diétnym prehreškom poradiť. Podobné je to s osobami držiacimi redukčné diéty so zníženým príjmom energie. Redukčná diéta nemusí prebiehať každý deň. Určite sa v takom výnimočnom  prípade netrestajte a užite si oslavu naplno.    

tuky 1100x586

Akú rolu hrajú tuky v strave?

Tuky hrajú v našom jedálničku významnú rolu a nie je dôvod sa ich obávať. Dnes sa môžeme stretnúť dokonca s názormi, že jesť  viac tukov nevadí, a že je potrebné obmedzovať hlavne príjem cukru. Pravda je niekde v polovici. Diéty s nízkym príjmom tukov sa už neodporúčajú, na druhú stranu vysoký príjem tukov rozhodne prospešný nie je. Dôležité je vybrať si tie „správne“ tuky. Tuky s prevahou nenasýtených mastných kyselín, pomáhajú udržiavať normálnu hladinu cholesterolu. Ovplyvňujú zdravie vlasov, nechtov, kože a pomáhajú k navodeniu hormonálnej a emocionálnej rovnováhy. Príkladom vhodného tuku je napr. repkový olej. 

Aký pomer živín by mal byť zastúpený v každodennom jedálničku?

Neexistuje niečo, ako ideálny pomer prijatých sacharidov, tukov a bielkovín.  Každý je iný, a preto by mal byť aj jedálniček každého z nás individuálny. Všetko sa odvíja od vašej telesnej stavby, aktivity, zdravotného stavu a mnoho ďalších faktorov. Vo všeobecnosti by mali asi polovicu dennej prijatej stravy tvoriť sacharidy, 20% bielkoviny a 30 % kvalitné tuky. Medzi kvalitné tuky radíme tuky rastlinného pôvodu, ktoré nájdeme v kvalitných rastlinných olejoch a výrobkoch, ktoré tieto oleje obsahujú (margarín alebo majonéza), ale tiež v orieškoch, semienkach, a rybom mäse. 

Nedávno som sa stretla s pojmom ,, vitamíny rozpustné v tukoch“. Čo tento pojem presne znamená?

Vitamíny sa podľa svojej povahy delia na vitamíny rozpustné vo vode a vitamíny rozpustné v tukoch. Medzi vitamíny rozpustné vo vode radíme vitamíny B a C, medzi vitamíny rozpustné v tukoch zaraďujeme vitamíny A,D,E a K.  Vitamíny, rozpustné vo vode sú z tela ľahšie vylučované, preto je potrebné ich pravidelne konzumovať. Naopak vitamíny rozpustené v tukoch sa ukladajú do zásoby v tukovom tkanive a v pečeni. U vitamínov rozpustných v tukoch môže dôjsť jednoduchšie k predávkovaniu. Vitamíny rozpustné v tukoch sa nachádzajú v mäse, mliečnych výrobkoch, v rybách a rastlinných olejoch. Príjem týchto vitamínov je pre správne fungovanie organizmu nevyhnutný, pretože sa podieľajú na celej rade životne dôležitých funkcií v organizme. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.