Zázračný eukalyptus

Napísal Erika Sloviaková 06. december 2016

Eukalyptus, zastaraný názov aj blahovičník – exotický liečivý ker až strom s aromatickými modrosivými listami. Austrálski domorodci považovali lístia blahovičníka za zázračný liek odpradávna.

eucalyptus 1200x700Používali ich proti horúčke, pri nachladnutí, na úplavicu alebo pri uštipnutí hadom. Do Európy sa eukalyptové stromy rozšírili až počas 19. storočia. Eukalyptus je známy svojimi účinkami na dýchacie ústrojenstvo, a to hlavne vďaka siliciam eukalyptol, ktoré obsahujú jeho listy.

Bylinkové prípravky z blahovičníka sa využívajú na liečenie zápalov priedušiek, kašľa, prechladnutia alebo zápalu prínosových dutín. Eukalyptus sa môže objaviť ako súčasť najrôznejších liekov pri dýchacích ťažkostiach. Spriechodní dýchacie cesty, pomôže tiež pri bolestiach v krku. Pôsobí antisepticky na rany. Emulzia v spreji dokáže znížiť množstvo baktérií vo vzduchu. Pôsobí aj proti niektorým vírusom (pri osýpkach, šarlachu alebo vírusu oparu). Ďalej uvoľňuje kŕče, znižuje horúčku, pomáha pri bolestiach hlavy i migrénach.

Z blahovičníka sa získava cenný aromatický olej, ktorý sa vyrába z listov stromu. Má ostrú, čistú, sviežu mentolovú vôňu. Eukalyptový olej uvoľňuje upchatý nos, tlmí kašeľ a uľahčuje dýchanie. Zmierňuje svalové a reumatické bolesti. Má antiseptické účinky, prekrvuje kožu, pôsobí proti bolesti a podporuje procesy hojenia. Esenciálny olej z eukalyptu odstraňuje psychickú únavu a vyčerpanie, bolesť hlavy a migrénu.

OŠETRUJÚCI BALZAM PRI PRECHLADNUTÍ S EUKALYPTOVÝM OLEJOM.

Uľahčuje dýchanie pomocou stimulujúcich účinkov éterických olejov. 1-3 krát denne naniesť množstvo veľkosti orecha na hruď a chrbát. Už pri nanášaní balzamu sa rozvinie upokojujúca vôňa éterických olejov, čo napomáha uvoľneniu dýchania. Balzam môže byť tiež rozpustený v miske s teplou vodou a vôňa éterických olejov inhalovaná. Môžete zakúpiť v predajni Madam Arnika v Pezinku www.madam-arnika.com alebo objednať na webovej stránke www.prvaprirodnalekaren.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.