Psoriáza

Toto dedičné kožné ochorenie predstavuje pre pacientov okrem bolesti aj zásah do ich spoločenského a emocionálneho života.


Psoriáza trápi až okolo 125 miliónov ľudí vo svete. Objaviť sa môže v ktoromkoľvek veku a to aj napriek tomu, že ju dovtedy nikto v rodine pacienta nemal. Aj keď sa môže na prvý pohľad zdať, že ochorenie postihuje len kožu, nemusí to tak byť. Psoriáza je chronické autoimunitné ochorenie, ktoré môže zasiahnuť kožu, nechty, ale aj kĺby. Existuje niekoľko možností, ako psoriázu liečiť, avšak celkom vyliečiteľná nie je.

Efektívnou liečbou sa dajú príznaky zmierniť až tak, že sa nemusí prejaviť roky. Preto je pri liečbe nevyhnutné nevzdávať sa a hľadať riešenia, pretože u každého pacienta môže pomôcť niečo iné.

„Psoriáza si vyžaduje komplexnú liečbu. Okrem lokálnej liečby, fototerapie a celkovej liečby má svoje nezastupiteľné miesto aj kúpeľná liečba – balneoterapia. Vhodné sú sírne minerálne pramene, ktoré majú blahodarne účinky nielen na kožu, ale aj na svaly a kĺby,“ vysvetľuje MUDr. Ivan Margitics z Kúpeľov Červený Kláštor - Smerdžonka.

Najčastejšou formou je chronická ložisková psoriáza, ktorá tvorí asi 80 % prípadov. Ložiská psoriázy sa nachádzajú vo vlasoch, na lakťoch, kolenách, v krížovej a driekovej oblasti a postupne môžu splývať do väčších nepravidelných plôch. Na nechtoch a kĺboch sa vytvárajú patologické zmeny, ktoré v prípade nechtov spôsobujú len kozmetickú vadu, avšak pri kĺboch už ide o funkčnú vadu. Ložiská sú červenej farby prekryté suchými šupinami a aj keď ide o suchú pokožku nesvrbia alebo len mierne. Hoci psoriáza v niektorých prípadoch nevyzerá vizuálne veľmi príťažlivo, treba si uvedomiť, že nie je nákazlivá.

1 Komentár

  • Komentár Svetka %PM, %02 %594 %2022 %13:%jún napísal Svetka

    Gamma-Aminobuttersäure (GABA) ist eine Aminosäure, eine Art chemischer Stoff in Ihrem Körper, der für Ihre Gesundheit und das reibungslose Funktionieren Ihrer Körpersysteme wichtig ist. Die Hauptaufgabe von GABA besteht darin, als hemmender Neurotransmitter zu wirken, d. h. sie blockiert Nachrichten, die zwischen den Nervenzellen und dem Gehirn oder Rückenmark gesendet werden. Insbesondere blockiert GABA bestimmte Nervensignale im Gehirn, um Furcht, Angst und Stress abzubauen. Ohne den richtigen GABA-Spiegel im Körper können sich Erkrankungen wie Angstzustände verschlimmern. https://svetka.info/gaba-kapszula-magyar.html GABA-Ergänzungen haben sich in ersten, kleinen Studien als vielversprechend erwiesen, aber es ist noch viel mehr Forschung nötig, um zu wissen, ob sie wirklich helfen.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.