Nová metóda pri liečbe akné

Brnianski vedci v spolupráci s lekármi a technikmi z Lekárskej fakulty Karlovej univerzity vyvinuli unikátnu metódu, ktorá dokáže prejavy akné účinne tlmiť.


Ako prví na svete skombinovali vplyvy troch druhov silových polí – magnetického, svetelného a tepelného. Výsledkom je prístroj, ktorý urýchľuje metabolizmus kožných buniek. Ten teraz pomáha prvým pacientom aj na Slovensku. Vedci zároveň skúmajú ďalšie možnosti využitia metódy.

Všetko spustila číra zvedavosť  doc. Ivana Rampla, vedca a odborníka na elektroniku, či sa dá vytvoriť veľkoplošné impulzné magnetické pole bez toho, aby zasahovalo hlbšie do živého tkaniva. Také pole by totiž mohlo rozšíriť použiteľnosť existujúcej impulznej magnetoterapie - ide o uznávanú liečebnú techniku určenú napríklad na utíšenie bolesti alebo liečbu problémov obehovej sústavy. Tá má však množstvo obmedzení. Kvôli tomu, že by mohla vyvolať neurologické ťažkosti, sa nemôže používať v oblasti hlavy pacienta. 

„Začal som premýšľať nad tým, ako zariadiť to, aby impulzné magnetické pole pôsobilo len do hĺbky pokožky a podkožia, teda asi do 5 milimetrov. Mohlo by sa tak používať v blízkosti lebky a nemalo by negatívny vplyv na ľudské zdravie. Zaujímalo ma predovšetkým, ako budú reagovať kožné bunky,“ spomína Ivan Rampl. Napadlo mu vytvoriť magnetické pole pomocou desiatok až stoviek miniatúrnych cievok, pričom každú z nich doplnil hniezdom svetelných diód. Tato myšlienka zaujala aj ministerských úradníkov, a tak Ivan Rampl so svojím tímom získal 16-miliónový grant na výskum.


„V spolupráci s Karlovou univerzitou v Plzni a s priateľmi z brnianskeho Biofyzikálneho ústavu sme začali skúmať, ako bude pôsobiť impulzné magnetické pole spolu s rôznymi druhmi impulzného nekoherentného svetelného žiarenia,“ popisuje Rampl. Vedci tak ako prví na svete skúsili skombinovať impulzné magnetické a impulzné svetelné pole s teplom. A boli prekvapení.

„Zistili sme, že zásadne urýchľuje metabolizmus kožných buniek a pomáha zlepšiť vlastnosti kože – tlmí napríklad vylučovanie kožného mazu, vedie k lepšej hydratácii pleti, zvyšuje jej pružnosť a vyrovnáva nerovnosti,“ vysvetľuje Ivan Rampl.

Účinnosť prístroja v boji proti akné overila klinická štúdia na 190 dobrovoľníkoch. K úplnému alebo výraznému utlmeniu problému došlo u 90 percent z nich. Záverečná fáza výskumu prebiehala v brnianskom biotechnologickom centre INBIT. Objav českého vedca je chránený patentom.


Prístroj aj na domáce použitie

„Príručný variant prístroja je určený predovšetkým na domáce použitie. Aplikátor prístroja stačí svietiacou stranou priložiť na kožu a pomalými pohybmi prechádzať po postihnutej oblasti 10 minút denne,“ popisuje Ivan Rampl. Účinky sú podľa štúdie viditeľné po dvoch týždňoch a pacienti už nemusia ďalej používať počas liečby chemické terapeutiká, ako sú napríklad kortikoidy či hormóny s rôznymi vedľajšími účinkami. Postup sa musí pravidelne opakovať v intervaloch dvoch až troch mesiacov.


Objav českých vedcov môže ľuďom trpiacim akné výrazne uľahčiť život, obmedziť použitie špeciálnych dermatologických krémov a ušetriť čas strávený u lekára či na liečebných procedúrach.


Svet má o novú metódu záujem

Od dokončenia výskumu k vývoju prvej funkčnej vzorky ubehlo niekoľko rokov. V súčasnosti sa prístroj nazvaný Face-up! vyrába v Brne, dopyt po ňom však už zaznamenali z celého sveta. „Predstavili sme prístroj na výstave inovatívnych výrobkov vo Filadelfii v USA, kde oň prejavili veľký záujem. Oslovili nás aj firmy z Anglicka, Nemecka, Číny či Južnej Kórey, ktoré by chceli prístroj dovážať na svoje trhy,“ hovorí Michal Rampl, syn vedca, ktorý previedol jeho objav do praxe.

Nové možnosti

Prístroj Face-up! je jedným z príkladov uplatnenia výskumu v praxi. Firma Enjoy Trade, ktorá naň vlastní patent, do budúcna plánuje, že by mohla túto metódu využiť k liečbe celulitídy, podpore rastu vlasov, redukcii podkožného tuku atď. Teda tam, kde objavené spojenie fyzikálnych polí blahodarne pôsobí na regeneráciu pokožky a podkožia.

Účinky impulzného magnetického poľa skúmal tím Ivana Rampla aj na nádorových bunkách. „Prekvapili nás účinky zvláštneho poľa vytváraného v okolí impulzne napájanej - takzvanej toroidnej cievky. Nádorové bunky sa ničia, zatiaľ čo zdravé bunky sú poškodzované menej, a pre niektoré je pole dokonca prospešné. Stále ešte nepoznáme podstatu tohto javu, ale o niektorých výsledkoch sme už informovali odbornú verejnosť v časopisoch a na vedeckých konferenciách po celom svete,“ vysvetlil Ivan Rampl.

Výskum účinkov tohto poľa, pracovne nazvaného poľom „impulzného vektorového magnetického potenciálu“, na nádorové bunky bohužiaľ ďalej už nepokračuje, vedcom totiž neboli schválené granty.  


AKO TO FUNGUJE

Prístroj Face-up! pôsobí na základe kombinácie impulzného magnetického, impulzného svetelného poľa a tepla. Tieto silové zložky prenikajú len pár milimetrov do pokožky a urýchľujú metabolizmus kožných buniek. Metóda predstavuje nový prístup v liečbe akné u nás i vo svete. Na vývoji inovačného výrobku pracovali zmluvní partneri, lekári a technici Lekárskej fakulty Karlovej univerzity v Plzni a Vysokej školy technickej v Brne.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.