Vytlačiť túto stránku

Bolesť hlavy

Napísal TS 26. máj 2013

Pozor, môže za tým byť aj formaldehyd! Kauza okolo košického daňového úradu, v ktorom sa pravdepodobne práve pre presakujúci formaldehyd priotrávilo niekoľko ľudí,..


... vyplavila na povrch otázku nebezpečnosti tejto látky. Formaldehyd môže ohroziť zdravie vdýchnutím alebo aj kontaktom s kožou či očami. Ako sa mu však vieme vyhnúť, keď je prakticky všade okolo nás?

Formaldehyd je najjednoduchší aldehyd a za normálnych podmienok je to bezfarebný plyn s prenikavým zápachom. Je to karcinogénna latka, ktorá už pri nižšej koncentrácií človeku spôsobuje ťažkosti so sústredením, zvýšenie únavy, bolesti hlavy, dráždenie očí, sliznice, dýchacie problémy a nevoľnosť. Aldehydy sú príčinou mnohých chorôb a zdravotných problémov jasne identifikovaných v krátkodobom i dlhodobom horizonte.

Kde všade ho nájdeme?

„Z čoho presne sa formaldehyd v budove Daňového úradu vyparuje zatiaľ nie je jasné, ale táto látka sa vyskytuje najmä v lisovaných výrobkoch z dreva, pri ktorých je použité živica, farby, laky, lepidlá, podlahové krytiny, koberce PVC ale aj kozmetika a textil. Tiež sa používa ako spojivo v drevotrieskach. U lacného nábytku je koncentrácia niekedy vyššia. Na formaldehyd by si mali dávať pozor predovšetkým deti, tehotné ženy a astmatici. Polovica objemu sa vyparí z nového nábytku približne za mesiac a zvyšok sa dostáva do ovzdušia postupne niekoľko mesiacov až rokov, “ vysvetľuje Ing. Erik Kršiak, produktový manažér spoločnosti Rigips.


Ako sa vyvarovať formaldehydu?

  • Uprednostnite masív pred drevotrieskou, kupujte kvalitný nábytok s dôveryhodným pôvodom
  • Často vetrajte
  • Použite takú sadrovú omietku, ktorá dovolí stenám „dýchať“
  • Vyskúšajte akustické podhľady s unikátnou funkciou zníženia koncentrácie prchavých organických látok (napr. Gyptone Active Air)
  • Pomôžu aj rastliny  - fikus, antúria či codium dokážu pohltiť škodliviny a vyčistiť vzduch
  • Nové oblečenie niekoľkokrát pred prvým použitím preperte v horúcej vode
  • Vyvarujte sa nekrčivým látkam
  • Upozornite kaderníka, lekára či zubára, že ste alergickí na formaldehyd a žiadajte prípravky bez tejto látky
  • Nepoužívajte jednorazové plastové výrobky (umelé príbory, taniere a poháre)