Na kúpalisku...

...sa zväčša len okúpate, málokedy si aj dobre zaplávate; okrem toho sa vystavujete riziku, že si "zaobstaráte" aspoň jedno zo širokého spektra nepríjemných ochorení.

>> Móda >> Aktuálne >> Na kúpalisku...

Ani sprchy ani chlór nezabránia, aby teplá sa voda v bazénoch kúpalísk nestala "rekreačným strediskom" množstva rôznorodých mikroorganizmov. Tie môžu vyvolať nielen hnačkové ochorenie, ale aj rôzne vleklé zápaly: kože, dýchacích ciest, močových a pohlavných orgánov. Mikroorganizmy môžu byť i príčinou vzniku hnisavých ložísk vo vnútorných orgánoch.
Ďalším nepríjemným obyvateľom bazénov sú vírusy a huby. Vírusy vyvolávajú horúčkovité ochorenia a zápaly dýchacích ciest; huby (predpokladá sa, že väčšina ľudí má na nohách nejaké hubovité ochorenie) sa uchytávajú v medziprstových priestoroch, spôsobujú choroby vlasov, nechtov a zápaly pohlavných orgánov.
V termálnych bazénoch si "radostne vegetujú" tiež améby - prvoky vyvolávajúce zápal mozgu a mozgových blán, ktorý končí smrťou. Améby bývajú i príčinou črevných ochorení a predstavujú veľké riziko pre nositeľov šošoviek - môžu sa totiž zachytiť na šošovku alebo preniknúť pod ňu, rozmnožiť sa a spôsobiť vážny zápal oka.
Veľmi nepríjemnými spoločníkmi sú aj parazitárne červy: najmä mrľa ludská, ktorá sa prejavuje neznesiteľným svrbením okolo konečníka a škrkavka detská, ktorá sa po prehltnutí dostáva do tenkého čreva a odtiaľ (prevrtaním sa cez jeho sliznicu) do krvi a dýchacích ciest.
Okrem uvedeného na milovníkov kúpalísk číha tzv. legionárska choroba, ktorá môže byť smrteľná. Jej zdrojom je rozprašujúca sa teplá voda na toboganoch, preto zväčša postihuje deti. Prejavuje sa nechutenstvom, bolesťami hlavy, zvýšenou teplotou a zimnicou.

Menej rizikovými vo vzťahu k uvedeným ochoreniam sú prírodné vodné nádrže - hlavne kvôli nižšej teplote vody a menšej koncentrácií kúpajúcich sa. V prírodných kúpaliskách sa však zvyknú premnožiť toxické sinice v podobe zelenej, modrozelenej prípadne červenej kašovitej hmoty. Spôsobujú alergické reakcie (dýchacie problémy, kožné vyrážky) a zápaly očných spojiviek. Po prehltnutí vyvolávajú zvracanie, svalové krče a bolesti hlavy.

Tip: Pred vstupom do bazéna a po vyjdení z neho sa vždy dôkladne osprchujte; v bazéne sa vyhýbajte prehĺtaniu vody; do bazénov pre dospelých neberte malé deti. Po návrate z kúpaliska si umyte nohy v octovej vode (môžete tým zabrániť uchyteniu sa plesní, ktoré nemajú rady kyslé prostredie).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.