Maskovaná hypertenzia

Napísal Mária Halajová 07. máj 2021

Občas sa stáva, že si človek doma opakovane nameria vysoký krvný tlak, no príde k lekárovi a tam sú hodnoty jeho tlaku krvi v poriadku. Situácia znamená problém, mala by byť postrachom ako pre pacienta, tak aj pre lekárov. Pokúsime sa vysvetliť prečo.

retro_tlakomer_17

Alebo... keď sa vysoký krvný tlak hrá s lekármi na schovávačku

Maskovaná hypertenzia je vcelku nový pojem. Na to, že sa vysoký krvný tlak občas hrá s lekármi na schovávačku, sa prišlo len prednedávnom. Niekoľko rôznych výskumov ukázalo, že maskovaná hypertenzia je častým javom a postihuje zhruba pätinu až tretinu populácie. Vyžaduje si o to viac pozornosti, lebo sa netýka len dospelých mužov a žien, ale rovnako aj detí a dospievajúcich. No nakoľko deti a mladiství patria do samostatnej kapitoly, v nasledujúcich riadkoch sa pokúsime objasniť aspoň príčiny maskovania hypertenzie u nás, dospelých.

Štatisticky to vychádza tak, že približne 10 % dospelých má syndróm bieleho plášťa, teda majú skutočne vyššie hodnoty krvného tlaku, keď ich čaká vyšetrenie v ambulancii lekára, no doma, v bežnom živote, ho majú úplne v poriadku a rovnako, zhruba 10 % dospelých má maskovanú hypertenziu. Čo to znamená?

  • Že 10 % dospelých sa lieči na hypertenziu zbytočne práve pre fenomén bieleho plášťa.
  • A asi 10 % sa nelieči vôbec, alebo sa lieči nedostatočne, práve pre maskovanú formu.

Doposiaľ sa nepodarilo zistiť prečo tlak v bežnom živote abnormálne stúpa a pred lekárom “sedí na mieste ako päť peňazí“, do úvahy však prichádza niekoľko negatívnych vplyvov. Patria sem: fajčenie, diurnálny rytmus, čiže kolísanie a stúpanie aktivity organizmu počas 24 hodín, vysoká variabilita krvného tlaku a doba dňa, alkohol, znížená fyzický aktivita, alebo aj vplyv dlhodobého státia, zvýšený príjem kofeínu alebo energetických nápojov, ale aj užívanie hormonálnej antikoncepcie, či zvýšená reaktivita na denné stresové faktory.

Dôležité je uvedomiť si závažnosť ignorovania tohto javu. Tak ako bežná hypertenzia i tá maskovaná je veľmi nebezpečným rizikom. Pokiaľ je prehliadaná a nelieči sa, môže viesť k nepríjemným, až fatálnym následkom. Preto, ak vaše opakovane namerané hodnoty tlaku v domácom prostredí nesedia s hodnotami opakovane nameranými u svojho lekára, veďte si zápisky, informujte o nich svojho lekára, ktorý už na ich základe ďalej dokáže správne  pracovať. Lekári dnes aj vďaka iniciatíve Charta 70/2023 robia všetko preto, aby boli pacienti s hypertenziou pod kontrolou a lepšie chránení. Nesmieme ich však v tom nechať samých, vyšetrenia bez spolupráce pacienta sa robiť nedajú.

Ak sa chcete o téme dozvedieť viac, sledujte vytrvalo facebookovú stránku Môj gauč. Aktuálne tu prebieha množstvo zábavných, „gaučových“ aktivít, no od 17. mája 2021 prinesie táto FB skupina týždeň plný zdravia, rozhovory s lekármi z rôznych kútov Slovenska, dokonca online poradňu. Hypertenzia totiž nie je iba problémom starších ľudí, čoraz častejšie zasahuje aj mladých ľudí v produktívnom veku. A je to práve z dôvodu nevhodného životného štýlu a pričastého, nesprávneho „gaučovania“. Naučme sa hypertenziu spolu dostať pod kontrolu, naučme sa prežívať svoje životy plnohodnotnejšie a kvalitnejšie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.