Normálna menštruácia? Kedy ide o bežné prejavy a kedy už ísť k lekárovi

Menštruácia je neoddeliteľnou súčasťou života ženy. Pri každej však môže prebiehať odlišne, a tak sú pri stanovovaní "normálna" menštruácia trochu opatrní aj odborníci. To, že ženám občas mesiačiky vynechajú alebo že pri nich pocíti silnejšie kŕče.

menstruation_shutterstock

Kedy určite zbystriť a zveriť sa do rúk lekára?

Prvé mesiačiky, takzvaná menarche, u väčšiny dievčat nastáva medzi 12. a 14. rokom života. V súčasnosti sa priemerný vek nástupu menštruácie pohybuje okolo 12 rokov a 6 mesiacov. Hornú vekovú hranicu odborníci zvyčajne stanovujú na 15 rokov a 6 mesiacov. Hoci je každé dievčenské telo jedinečné, ak do tohto veku dievča menštruáciu nedostane, je vhodné navštíviť lekára a zistiť príčinu oneskorenia. "Hoci menštruáciu poznáme ako mesačnú periódu, v prvých rokoch vôbec nemusí byť pravidelná. K stabilizácii cyklu zvyčajne dochádza až po dvoch až troch rokoch po menarche. Ak je však aj po tejto dobe menštruácie ďalej nepravidelná, opäť je veľmi doporučované poradiť sa s odborníkom, "hovorí gynekológ a sexuológ Pavel Turčan.

Tak, ako je individuálny vek nástupu prvej menštruácie, je individuálny aj samotný priebeh: pravidelnosť, dĺžka, intenzita krvácania, sprievodné prejavy a tak ďalej. Napriek tomu však existujú určité hranice, podľa ktorých je posudzovaná "normálnosť" ženskej periódy. Menštruácia zvyčajne nastáva každých 21 až 35 dní, trvá od dvoch do siedmich dní a priemerne pri nej žena stratí 20 až 80 ml krvi. Toto rozpätie je pomerne široké, a tak sa pri posudzovaní normálnosti menštruácie musí prihliadať predovšetkým k tomu, čo je normálne pre danú ženu, prípadne s ohľadom na jej situáciu - teda napríklad na to, či začala či naopak prestala užívať hormonálnu antikoncepciu alebo prešla na jej iný typ alebo či nevstupuje do obdobia perimenopauzy, kedy cyklus vplyvom hormonálnych zmien začína byť viac či menej nepravidelný.

Vynechávanie menštruácie je bežné. Príčiny môžu byť nevinné aj vážne

Nepravidelná menštruácia je rozšíreným problémom, s ktorým sa počas svojich plodných rokov stretáva takmer každá žena. Vynechanie menštruácie sa odborne nazýva amenorea a je rozlišovať medzi amenoreou primárnu a sekundárnu. O primárne amenorei sa hovorí, ak dievča nezačne do 15. roku života spontánne menštruovať, napríklad kvôli hormonálnym problémom či problémom s vaječníkmi či maternicou. Ako sekundárna amenorea sa potom označuje trojmesačné a dlhší výpadok menštruácie u ženy, ktorá predtým už viacmenej pravidelne menštruovala a zároveň nie je tehotná ani v menopauze. "Príčiny sekundárnej amenorey môžu byť rôzne, zvyčajne sú to rôzne hormonálne výkyvy spôsobené stresom, náhlym úbytkom alebo nárastu váhy, ale napríklad tiež poruchami hypofýzy, štítnej žľazy alebo nadobličiek. A potom sú to rôzne choroby, napríklad syndróm polycistických ovárií či nádor na vaječníkoch. S vynechávaním menštruácie sa tiež často stretávajú aktívne športovkyne, pri ktorých za amenoreou stojí nadmerná fyzická záťaž, "vysvetľuje lekár Pavel Turčan.

Pozor na zosilnenie krvácanie, špinenie mimo menštruáciu či zrazeniny

Pre posúdenie, či s vašou menštruáciou nie je niečo v neporiadku, je potrebné mať prehľad nielen o pravidelnosti cyklu a jeho dĺžke, ale tiež napríklad o intenzite krvácania. Lekári sa zvyčajne zhodujú, že by pri bežnej menštruácii žena nemala krvácať dlhšie ako sedem dní a nemala by krvácať natoľko silno, aby jej vložka či tampón úplne nasiakli za menej ako tri hodiny. "Silné krvácanie môže značiť narušenie hormonálnej rovnováhy, ale aj problémy s maternicou, ako sú napríklad polypy či maternice, endometriózu, adenomyóza či ešte horšie rakovinu maternice. Preto by najmä ženy nad 35 rokov veku alebo s rizikovými faktormi mali zbystriť, ak začnú pri menštruácii krvácať výrazne viac než obvykle, a bez odkladu sa nechať vyšetriť, "varuje gynekológ. Rovnako tak by sa pri bežnej menštruácii nemali v menštruačnej krvi tvoriť väčšie krvné zrazeniny. Obvyklé potom nie je ani to, aby žena krvácala či takzvane špinila mimo menštruačné dni. Ak k nemu dochádza, môže to značiť celý rad problémov od poranenia vagíny cez polypy, maternice či pohlavné choroby ako chlamýdie alebo kvapavka až po rakovinu krčka maternice, maternice alebo vaječníkov.

Zmenila sa intenzita kŕčov? Zbystrite!

Menštruačné kŕče patria medzi jedny z najbežnejších prejavov menštruácie. Spôsobujú ich zvyčajne kontrakcie maternice, ktorá sa tak snaží vypudiť odlupujúcu sa výstelku maternice. Väčšinou sa dostavujú deň až dva dni pred začiatkom menštruačného krvácania a trvajú dva až štyri dni. Niektoré ženy pociťujú kŕče len mierne, iné kvôli nim doslova trpia. Ak sa zvýši u vás náhle bolestivosť inokedy miernych kŕčov, opäť to môže ukazovať na to, že vaša menštruácia neprebieha normálne. Bolestivé kŕče môžu indikovať fibroidy maternice, endometriózu, adenomyóza, panvové zápalovú choroba či niektoré pohlavné choroby. Častou príčinou však býva aj zvýšený stres.

Prvá pomoc? Nechajte sa vyšetriť a upokojte hormóny

Ako už bolo povedané, menštruácia je veľmi individuálnou záležitosťou, u ktorej nie je celkom jednoduché nastaviť mierky, čo je normálne a čo už vybočuje. Ženy by preto mali jej prejavy pozorne sledovať, a predovšetkým si viesť záznamy o pravidelnosti svojho cyklu. Pokiaľ na svojej menštruácii neskôr spozorujú výraznejšie zmeny, nemali by sa hanbiť navštíviť odborníka. Veľmi často môžu byť na vine ich hormóny, ktoré sa nejakým spôsobom dostali z rovnováhy. Lekár im tak buď môže predpísať hormonálnu liečbu, alebo im odporučiť zmeny v životnom štýle, ktoré rozbúrené hormóny upokoja. Práve to, ako žijeme, totiž naše hormóny často silne ovplyvňuje. Začať by sa pritom malo hlavne odbúraním stresu a úpravou stravy. Tá by mala obsahovať veľa čerstvého ovocia bohatého na flavonoidy, hodí sa aj zvýšiť prísun horčíka. Dodať telu potrebné prvky môžu aj kvalitné doplnky stravy, napríklad Sarapis Mensis. Ten okrem rady minerálov, vitamínu a ďalších dôležitých prvkov obsahuje tiež fytoestrogény, ktoré vďaka svojej podobnosti s hormóny estrogény pomáhajú harmonizovať ženskú hormonálnu sústavu, priaznivo pôsobí pri kŕčoch a napomáhajú porovnávať mesačné krvácanie.

Zdroj foto: Shutterstock

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.