Nedostatok spánku a jeho následky

Každý by chcel počas dňa, stihnúť toho čo najviac. Stále sa niekam ponáhľame a nemáme na nič čas. Potom príde večer a zistíme, koľko sme toho zase nestihli. Tak si povieme, že urobíme ešte toto a kúsok tamtoho. Ani sa nenazdáme a už je polnoc a ráno vstávame napríklad o šiestej. 

insonnia 1200x795

Ak takýto zhon pokračuje viac dní, alebo nocí po sebe, tak sa to veľmi rýchlo môže vypomstiť na vašom zdraví. Nedostatok spánku, so sebou prináša viacero následkov.

Choroby a prechladnutia

Vedci z USA zistili, že ak spíte menej ako 7 hodín denne a to opakovane, , tak ste oveľa viacej náchylní na prechladnutie, alebo aj vážnejšie ochorenie. Nedostatok spánku, má za následok, že váš imunitný systém sa spomaľuje a už nie je tak schopný bojovať proti okolitým vírusom a baktériám.

Zhoršená pleť

Tento dôsledok nedostatku spánku, zaujme najmä ženy. Ak pravidelne málo spávate, tak vaše telo začne produkovať stresový hormón- kortizol. AK sa v tele nachádza príliš veľa tohto hormónu, tak kolagén, ktorý je veľmi dôležitý pre krásnu pleť, sa stráca. Pri nedostatku spánku je pleť ochabnutá a môžu sa začať tvoriť aj vyrážky.

Cukrovka

Ak málo spíte, alebo často porušujte svoj spánkový rytmus, môže sa vám to vypomstiť aj cukrovkou. Pankreas začne produkovať menej inzulínu a to má za následok, zvýšenú hladinu cukru v krvi. Takýto pravidelný stav, môže viesť ku vzniku cukrovky.

Obezita a nadváha

Iste ste si všimli, že keď ponocujete, tak stále máte na niečo chuť a stále by ste niečo jedli. Nepravidelný spánok, tiež zapríčiňuje spomalenie látkovej výmeny. Čím menej spíte, tým viac ste unavení a vaše telo si pýta viac energie. Preto máte chuť na vysoko kalorické jedlá.

Optimálny spánok

Príliš veľa spánku, tiež nie je veľmi zdravé. Veľa spánku so sebou prináša depresiu, lenivosť a paradoxne, aj menej energie.  Optimálna dĺžka spánku je 7 až 8 hodín. Tiež je dôležitá kvalita spánku. Pred spaním by ste nemali jesť ťažké jedlá, spať by ste mali v bezpečnom prostredí a najmä v noci. V miestnosti by nemali byť žiadne zapojené elektrické prístroje, mala by tam byť tma, ticho a pohodlie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.