Riziká antikoncepcie

Mnohé mladé slečny, ženy a samozrejme aj muži, sú veľmi vďační za to, že existuje antikoncepcia, ktorá ich zbaví neplánovaného počatia. Takto si môžu naplno vychutnávať radovánky so svojím partnerom a nemusia sa báť, že budú v inom stave. 

couple_0617 1200x750

Aj keď nič nie je na 100%. Mnohé ženy si ale neuvedomujú, že antikoncepcia so sebou prináša aj mnohé riziká. 

Druhy antikoncepcie:

  • Vnútromaternicové teliesko
  • Vnútromaternicový systém
  • Podkožný implantát
  • Antikoncepčná náplasť
  • Vaginálny krúžok
  • Pesar
  • Chemická antikoncepcia
  • Dámsky kondóm
  • Mužský kondóm
  • Výpočet plodných a neplodných dní

Mnoho z týchto vyššie spomenutých antikoncepčných metód je nespoľahlivých a taktiež obsahujú množstvo hormónov, ktoré sú umelo podávané do organizmu.

Je zvyklosťou, že antikoncepcia je predpisovaná napríklad na pleť, alebo na upravenie menštruačného cyklu. Mnoho mladých dievčat ani netuší, čo vlastne im ich gynekologička predpisuje. 

Možné riziká

Tromboembólia- je to taký stav, keby sa v krvi vytvorí krvná zrazenina, ktorá ide cievami a môže takto upchať nejakú cievu- nastane embólia. Pri najnovších antikoncepčných tabletkách, sa tento stav vyskytuje iba ojedinele, ale aj tak sa môže prihodiť.

Nádor krčka maternice-Pri dlhodobom užívaní HAK (hormonálnej antikoncepcie), je zvýšená pravdepodobnosť, že sa vyskytne nádor krčka maternice. Tomuto výskumu sa venovali mnohé štúdie, ktoré vo väčšej, či menšej miere potvrdili, že hormonálna antikoncepcia, naozaj môže za rozšírenie tejto zákernej choroby.

Zníženie plodnosti- Keďže antikoncepcia obsahuje mnoho nepriaznivých hormónov, ktoré zabraňujú počatiu, tak pri dlhodobom užívaní, sa telo týchto hormónov zbavuje veľmi ťažko. Odborníci uvádzajú, že ak ste užívali tabletky dlhšie (viac ako 5 rokov), tak by ste mali po vysadení počkať minimálne 2 roky, kým sa začnete snažiť o potomka. Aj napriek tomuto čakaniu, môže byť oplodnenie oveľa ťažšie , ako pri ženách, ktoré HAK nikdy nebrali.

Ostatné menej závažné riziká- Patrí sem nevoľnosť, migréna, zadržiavanie vody, zvýšená hmotnosť, bolesť v prsníkoch, zníženie libida, nervozita, alebo depresia. Aj keď sú tieto riziká menej závažné, tak sú veľmi bežné a určite veľmi nepríjemné.

Či už sa hormonálnej antikoncepcii vyhnete, alebo ju naďalej budete používať, je len na vás. Dôležité, je ale vedieť, aké riziká prináša a vedieť sa na ne pripraviť.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.