Detox s bylinkami

V zimnom období samočistiace schopnosti nášho tela klesajú, v tele sa hromadia toxíny, čo spolu s nedostatkom pohybu a zlou životosprávou spôsobuje, že sa cítime vyčerpaní, unavení a bez energie. Spomedzi byliniek k tým najlepším na prečistenie organizmu patrí žihľava dvojdomá (Urtica dioica) a púpava lekárska (Taraxacum officinale).

Práve  obdobie kedy už vo vzduchu cítime prichádzajúcu jar, je vhodnou príležitosťou naštartovať očistu organizmu a zbaviť sa tak všetkých škodlivín, ktoré sa nám v tele cez zimu nahromadili. Dostatok tekutín, aspoň dva litre denne, je základom pre optimálne fungovanie nášho organizmu. Okrem obyčajnej čistej vody majú významné miesto v očistnej kúre bylinkové čaje. 

Spomedzi byliniek k tým najlepším na prečistenie organizmu patrí žihľavadvojdomá(Urtica dioica) a púpava lekárska(Taraxacum officinale).

POUŽITIE

Žihľavadvojdomá je v ľudovom liečiteľstve zrejme najznámejšou prečisťovacou bylinou a to vďaka množstvu prospešných látok,
ktoré obsahuje - najmä chlorofyl, betakarotén, vitamín C, železo, vápnik aj horčík.
Pomôže nám  pri  odstraňovaní  toxínov a odpadových látok v organizme, čistí pečeň, prečisťuje črevá a zvyšuje ich peristaltiku, čím priaznivo  ovplyvňuje vyprázdňovanie stolice. Podporuje látkovú výmenu, činnosť obličiek, pôsobí močopudne, rozpúšťa hlieny v našom tele. Je vhodná pri chudokrvnosti, stimuluje krvný obeh, znižuje krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Priaznivo pôsobí na kvalitu vlasov a pokožky. Pre svoj obsah vitamínu C a železa je vynikajúca pri únave a stavoch vyčerpanosti. Na náš organizmus má najlepšie účinky pitie čaju z čerstvej jarnej žihľavy, kedy má najväčšiu silu, dobre nám však poslúži aj sušená.

Čaj zo sušenej žihľavy pripravíme tak, že jednu až dve
čajové lyžičky zalejeme čtvrť litrom vriacej vody (nevaríme aby sa nezničili účinné látky) a lúhujeme približne 10-15 minút. Čaj sa pije vždy bez cukru. Doporučuje sa piť po dobu troch týždňov denne max.1liter, potom treba urobiť prestávku. Na zvýšenie pozitívneho účinku môžeme pridať do čaju čerstvú citrónovú šťavu.

Na prípravu čaju z čerstvej žihľavy použijeme jednu hrsť mladých výhonkov, ktorú zalejeme štvrť litrom vriacej vody, necháme odstáť a po 5 minútach precedíme. Denne sa na prečistenie organizmu odporúča vypiť až liter takto pripraveného čaju.


TIPY:

Známy český bylinkár Zentrich odporúča piť odvar z čerstvých koreňov žihľavy:
20 čerstvých  nakrájaných koreňov vložíme do pol litra  studenej vody, privedieme k varu, a prikryté varíme 8 minút na miernom ohni. Necháme potom 10 minút odstáť, precedíme a pijeme po dúškoch počas dňa , najlepšie po dobu šiestich týždňov. 

Ak potrebujeme do organizmu dostať viac vitamínu C, vhodnou fomou je pitie odšťavenej čerstvej žihľavy. Mladé žihľavové listy rozmixujeme s troškou vody a užívame jednu čajovú lyžičku 3 x denne nalačno,  minimálne však po dobu dvoch týždňov. Pre lepšiu chuť ju môžeme skombinovať z čerstvou jablkovou šťavou. Čerstvú žihľavu môžeme pridávať aj do šalátov, predtým sa však odporúča mladé žihlavové výhonky krátko spariť vriacou vodou.

Ďalšou vynikajúcou  bylinkou  na prečistenie oganizmu a krvi je už vyššie spomínaná  púpava lekárska, ktorá je bohatá na  vitamíny A,C,B a betakarotén, kremík, draslík, železo, vápník a horčík.

POUŽITIE

Z detoxikačného hľadiska má uplatnenie najmä koreň púpavy. Podporuje trávenie, ovplyvňuje funkciu pečene, žalúdka, čriev, slinivky, čistí krv, znižuje hladinu cukru. Púpavový čaj si pripravíme tak, že čajovú lyžičku pomletého  sušeného koreňa zalejeme štvrť litrom vriacej vody a lúhujeme 15 minút. Najlepšie účinky však dosiahneme priamou konzumáciou čerstvých korienkov púpavy, ktoré len dobre očistíme kefkou od zeminy a umyjeme.

Čistiaci a posilňujúci účinok môžeme podporiť aj konzumáciou čerstvých púpavových  listov po dobu dvoch týždňov. Majú pomerne silné močopudné účinky, aktivují činnost obličiek a pečene, ovplyvňujú správnu črevnú mikroflóru, podporujú tvorbu červených krviniek , znižujú krvný tlak, cukor aj cholesterol. Ich denná dávka by však  nemala  presiahnuť jednu väčšiu hrsť.


V KUCHYNI

Čerstvé listy púpavy môžeme  pridať aj do jarných zeleninových šalátov. Aby sa z nich odstránila horkosť, pred prípravou šalátu listy zalejeme vlažnou vodou a necháme pol hodiny lúhovať. Šaláty s púpavovými listami  sú vyhľadávanou pochúťkou  napríklad vo Francúzsku.

TIP: Kombináciou obidvoch  spomínaných byliniek môžeme pripraviť elixír na prečistenie - nakrájame 20 g, žihľavy a 20 g, púpavy, pridáme malé množstvo vody a rozmixujeme. Precedíme, dolejeme vodou a podľa chuti pridáme med a citrónovú šťavu. Pijeme raz denne, najlepšie ráno.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.