Zinok v organizme

Patríte medzi tých, ktorí sú permanentne náchylní na ochorenia? Skúste si posilniť svoju imunitu dodaním zinku v potravinách alebo vo vitamínových tabletách.

Nedostatok zinku v organizme
Pri jeho nedostatku je človek viac náchylný na infekcie, prechladnutie, chrípky, ktorým predchádza nechutenstvo a únava. Medzi ďalšie príznaky patria nepravidelná menštruácia, psychické poruchy a poruchy pamäte. Dlhodobejší nedostatok spôsobuje kožné ochorenia, vypadávanie vlasov, zhoršenie zraku a nie raz aj narušenie reprodukčnej schopnosti.

Cukrovka a nedostatok zinku
Medzi jeho najvýznamnejšie funkcie patrí to, že stimuluje tvorbu inzulínu, pretože zinok tvorí jadro inzulínovej molekuly. Poruchy tohto mechanizmu spôsobujú jednu z najčastejších chorôb cukrovku, ktorá býva často spojená so slepotou, a práve zníženie hladiny zinku v organizme, spôsobuje túto poruchu na zraku.

Zinok v potravinách
Bohatý obsah zinku obsahujú živočíšne aj rastlinné potraviny.živočíšne potraviny – mäso, žĺtky, mliečne výrobkyrastlinné potraviny - pivovarnícke droždie, ovos, žitné klíčkové vločky, pšenica, prírodná ryža, slnečnicové semená, mak, strukoviny, tekvicové semená, huby

Vegetariánska a vegánska strava
Pri tomto spôsobe stravovania sa v rastlinných potravinách nachádza menší pomer zinku a býva často viazaný v zlej využiteľnej forme na kyselinu fytovú. Nezriedka sa pri tomto spôsobe stravovania objavujú žalúdočné a črevné problémy.

Tehotenstvo
Počas tehotenstva by sa mala dodržovať zdravá vyvážená strava (rybie mäso, mäso, mliečne výrobky, vajcia, ovocie, zelenina a celozrnné výrobky). Pre dobrý vývoj plodu, odporúčajú lekári užívať navyše železo a kyselinu listovú v správnom pomere. U tehotných žien sú stanovené denné dávky zinku na 20 až 25 mg.

Denné dávky
- deti: 5 do 7 mg
- dospelí: 15 mg
- tehotné ženy: 20 až 25 mg
- športovci a rizikové skupiny: 25 mg a viac

* pri dávke nad 30 mg je potrebné brať aj 2-3 mg medi, aby sa nenarušil pomer medzi meďou a zinkom.
* * maximálna únosná dávka je 100 mg denne

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.