Ospalá a bez života? Možno za to môže jesenná depresia.

Napísal AB, femme 23. október 2017

Krásne leto skončilo a toto teplé obdobie je už nenávratne za nami. Prichádza jeseň a s ňou nie len chladnejšie počasie, ale aj väčšia únava a celková vyčerpanosť. 

girl in windov 17

Za tento stav môže napríklad aj nedostatok slnečných lúčov, dlhodobý stres, alebo aj nárastom povinností v škole, alebo v práci. Taktiež môže za zvýšenú únavu aj postupné skracovanie dní, upršaným počasím, alebo nedostatočným pobytom na vonku, na čerstvom vzduchu. Všetky tieto príčiny sa dá ľahko vyriešiť, aj keď to môže byť dlhodobejší proces. Príznaky únavy a depresie z počasia sú u každého iné.

Vo všeobecnosti to väčšinou bývajú tieto príznaky:

• Precitlivenosť
• Potreba dlhého spánku
• Podráždenosť
• Smútok
• Zlá koncentrácia
• Úbytok energie

Aj to býva nepríjemné a niekedy aj zdĺhavé, tak je potrebné tieto príznaky riešiť. Nie vždy treba hneď navštíviť doktora, občas sa stačí iba zamerať na seba a zmeniť prostredie, alebo svoje návyky. Je mnoho možností, ako svoj stav zlepšiť.

SLNEČNÁ DOVOLENKA

Nedostatok slnečných lúčov sa dá vyriešiť veľmi jednoducho. Aj keď to môže byť finančne náročnejšie, tak v dnešnej dobe sa veľmi ľahko dajú vystihnúť lety, ktoré nestoja celý majetok a privedú vás do vytúženej slnečnej destinácie. Oddych na pláži a nabratie novej energie aktívnou dovolenkou, môže vyriešiť mnoho problémov a takáto dovolenka pripraví psychiku na obdobie zimy a dažďov.

NOVÝ ŠPORT

Športovať sa dá aj na jeseň. Stále sa nájdu dni, kedy nie je až tak veľmi zima a kedy neprší. V prípade, že chcete športovať pravidelnejšie, tak je vždy možné športovať aj v zakrytých priestoroch. Či už je to tenis, bedminton, alebo volejbal. Ak nie ste na kolektívne športy, ale potrebujete sa odreagovať fyzickou aktivitou, tak je to možné napríklad v posilňovni, plavárni, alebo jóge, či zumbe. Možností je mnoho, stačí si len vybrať.

KREATÍVNY KURZ

Možno sa potrebujete neustále vzdelávať, učiť sa novým zručnostiam a neustále niečo vyrábať. Práve pre vás sú tu kreatívne kurzy. Vo väčších mestách je výber bohatší, ale ani na dedinách, či v malých mestách nie je nič stratené. Existujú online kurzy, niektoré sú aj zadarmo. Je mnoho stránok, ktoré ponúkajú podrobné návody, ako si niečo krásne vyrobiť a pri veľkej šikovnosti, dokonca zarobiť predajom aj pár eur.

ZMENA PRÁCE

Práca je pre každého dôležitá. Nie každého, ale jeho práca napĺňa a prináša do života potešenie. Takúto prácu nájsť nie je jednoduché. Treba si premyslieť, čo chcete robiť a čo vám prináša potešenie. Zmena práce je náročná, ale v dlhodobejšom ponímaní je to ten správny krok, ako naštartovať niečo nové, čo zmení váš život a prinesie do života mnoho nových skúseností a radosti.

ZMENA STRAVOVACÍCH NÁVYKOV

V letných mesiacoch je veľmi jednoduché stravovať sa zdravo, pretože je v blízkosti mnoho ovocia a zeleniny, ktoré sú výživné a zdraviu prospešné. S príchodom chladnejšieho počasia sa životospráva mení. Aj v tomto období je dôležité, ponechať si správne stravovacie návyky, pretože čím nezdravšie jedlo, tým menej energie a samozrejme aj nárast hmotnosti. Nezdravá strava môže do života priniesť aj podráždenosť a narušený spánok.

PRAVIDELNÝ REŽIM

Aj keď mnohých ľudí je pravidelný režim veľmi náročný, tak ho treba dodržiavať. Pravidelným režimom organizmus získava návyky, ktoré prospievajú nie je len organizácii času, ale taktiež prispievajú aj ku kvalitnejšiemu spánku. Spánok by mal byť nie len pravidelný, ale aj dostatočne dlhý, minimálne sedem hodín.

VÝLETY

Príroda a fyzická aktivita, je ten najlepší spôsob, ako si vyvetrať hlavu a dodať organizmu stratenú energiu. Prechádzky o samote, alebo s priateľmi sú veľmi dôležité pre psychické, ale aj fyzické zdravie. Ak nie ste veľmi prírodný typ, tak existuje mnoho výletov, ktoré sú vhodné na to, aby ste prišli na nové myšlienky. Sú to napríklad výlety do kina, divadla, rôzne výstavy koncerty, alebo len posedenie pri víne či pivku s priateľmi.

V prípade, že vám ani jedna z tých možností nepomohla a stále sa cítite ako „bez života“, vtedy je vhodné vyhľadať odborníka. V dnešnej dobe už nie je hanba prísť za psychológom, ktorý vie odhaliť aj náročnejšie diagnózy a určiť spôsob, ako sa takému zhoršenému psychickému zdraviu vyhnúť.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.