S fazuľou ku kráse

Fazuľa má vysoký obsah kyseliny nukleínovej, ktorá výdatne pomáha bunkám pri regenerácii a v konečnom dôsledku organizmus omladzuje.

fazule 1017

Pôvodnou domovinou fazule je Mexiko; odtiaľto sa fazuľa vďaka svojej nenáročnosti rozšírila do celého sveta, prispôsobujúc sa rôznym klimatickým podmienkam. Vznikol tak celý rad kultivarov - od malých lahôdkových strukov až po dužinaté bôby a veľké struky.

Fazuľa obsahuje značné množstvo železa, vápnika, draslíka, vitamínu C a rôznych vitamínov skupiny B. Vďaka vysokému obsahu vlákniny povzbudzuje črevnú činnosť, upravuje trávenie a viaže jedovaté látky a tuky. Fazuľa tiež obsahuje množstvo stopových prvkov: mangán (dôležitý pre zdravý rast vlasov), molybdén (ovplyvňujúci látkovú premenu) a ďalšie. 
Regenerujúci, liečivý význam fazule pre ľudský organizmus je daný vysokým obsahom nukleových kyselín a bielkovín. (Konzumácia čiernej a hnedej fazule pomáha pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom; zelená fazuľka pomáha pri ochoreniach pečene.)

Pozor! U ľudí, ktorí majú nedostatok enzýmov na štiepenie tzv. alfa-galaktozidov, môže fazuľa vyvolávať nadúvanie a hnačku. Spôsobujú to nestrávené zvyšky cukrov, ktoré sa stávajú živnou pôdou pre plynotvorné baktérie v spodnej časti čriev. Zároveň však platí, že čím častejšie človek fazuľu konzumuje, tým lepšie jeho organizmus spracováva všetky jej zložky (v organizme totiž dochádza k procesu desenzibilizácie).

Tip:

- Fazuľa je odporúčanou potravinou pri redukčných diétach: pôsobí odvodňujúco, posiľňuje srdce a krvný obeh. 
- Čerstvosť mladej, zelenej fazuľky sa dá zistiť prelomením (ak zapraská, je čerstvá). 
- Dlhým skladovaním fazuľa stráca vitamíny a vyžaduje dlhšiu dobu varenia.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.