Hrozí vám chronické žilové ochorenie?

… sprevádzajú mýty, mnohí si ho „liečia“ doma. Chronické žilové ochorenie nie sú iba kŕče, pocit ťažkých či bolestivých nôh  alebo estetický problém.


Jablčný ocot, pohánka, zelené paradajky, cesnakový extrakt, kapustné listy, detské mydlo s ovčím mliekom, bravčová masť a dokonca údená slanina(!) - tým všetkým sa ľudia na Slovensku pokúšajú sami  liečiť  kŕčové žily. Prikladanie rôznych obkladov a extraktov však toto ochorenie  nevylieči, naopak, môže ho zhoršiť. Takáto “liečba“, najmä pri otvorených ranách, môže spôsobiť vážnu infekciu a dokonca aj celkovú otravu organizmu!

1. Keď mám kŕčové žily, musí ich byť vidno

Mýtus! Chronické žilové ochorenie je zápalové, postupne sa rozvíjajúce ochorenie, ktorého štádiá sú rôznorodé - od začínajúcich fialovomodrých pavučinových drobných podkožných žiliek, cez viditeľnejšie zhrubnuté väčšie kŕčové žily, až po komplikovanejšie prípady vyúsťujúce do opuchov, či vredov predkolenia. Viditeľné znaky však vôbec nemusia zodpovedať stavu hlbokých žíl.
Podstatné však je, že už prvotné subjektívne príznaky ako bolesť nôh, pocit ťažkých nôh, napätie, tŕpnutie v nohách, kŕče v lýtkach, či opuchy môžu signalizovať  začínajúce chronické žilové ochorenie, hoci zmeny na koži ešte nemusia byť viditeľné.

2. Po operácii kŕčových žíl sa mi ochorenie nemôže vrátiť

Mýtus! Bohužiaľ žiadny operatér Vám po operácii kŕčových žíl nedá záruku na doživotie.

CHVO je celoživotné, progredujúce zápalové ochorenie, pri viditeľných problémoch je obvykle rozvinuté. Nedá sa úplne vyliečiť, ale našou snahou je udržať ho v štádiu, v akom bolo diagnostikované a spomaliť progres ochorenia.
Operáciou sa síce odstránia existujúce kŕčové žily, ale ak človek naďalej dôsledne nedodržiava životosprávu, ochorenie sa môže naďalej zhoršovať.

3. Keď nosím vysoké topánky a nevhodnú obuv môžem si spôsobiť rozvoj žilového ochorenia

Fakt! Elegantné opätky ženu opticky predĺžia, pridajú jej pár centimetrov na výške i sebavedomí, i preto patria medzi  neoddeliteľnú súčasť dámskych botníkov. Hoci tušíme o ich zdravotných rizikách, veľakrát pred tým zatvárame oči. Avšak nosenie nevhodnej obuvi, teda nosenie vysokých opätkov, ale aj úplne bez opätkov sú žiaľ jedným z rizikových faktorov rozvoja CHVO. Ideálna je obuv s nízkymi-2-4 cm opätkami, ktoré poskytujú dostatočný tlak k podpore žilového návratu.
Módne trendy však obvykle neurčujú lekári :) a väčšina žien sa cíti nepochybne príťažlivejšie vo vysokých lodičkách, dôležité však je, že nie sú vhodné na každodenné a celodenné nosenie. Ak ich budete nosiť príležitostne, neublížia vám

4. Nadváha a obezita priamo súvisia so vznikom kŕčových žíl

Fakt! Jedným z najčastejších problémov súčasnosti v súvislosti so životným štýlom je nadváha a obezita. Sú kľúčovým rizikovým faktorom rozvoja mnohých chronických ochorení, ako sú ochorenia srdcovo-cievneho  systému (vrátane CHVO), metabolických ochorení - cukrovky, zvýšenej hladiny tukov v krvi, predstavujú nadmernú záťaž pohyb. aparátu, nadmerný výskyt niektorých druhov nádorov, či predčasnú smrť.
Je to však ovplyvniteľný rizikový faktor, čiže do veľkej miery môžeme predísť týmto ochoreniam rozumnou zmenou životného štýlu. Základ je, aby bola vyvážená energetická bilancia, teda aby bol energetický príjem rovnaký ako výdaj a samozrejme dbať na vyváženosť  a skladbu prijatých zložiek potravy, dostatočný pitný režim a pravidelný pohyb.

5. Keď kŕčové žily nebolia a je ich vidno, nemusím s nimi nič robiť

Mýtus! Mnohí pacienti s viditeľnými veľkými kŕčovými žilami nemusia mať žiadne ťažkosti. Z mojej skúsenosti sú to prevažne muži, ktorých netrápi estetická stránka (spokojne sa skryjú do nohavíc) a neuvedomujú si, že sa jedná o závažné, progredujúce, chronické zápalové ochorenie, ktoré nezriedka vyústi aj do komplikácií v zmysle tromboflebitídy, flebotrombózy, či vredov predkolenia!!! Preto je dôležité, aby každý pacient s kŕčovými žilami, hoci, nemá ťažkosti, navštívil lekára, ktorý zistí rozsah ochorenia a určí vhodnú liečbu.

6. Keď si dám odstrániť kŕčové žily, tie ostatné viac zaťažím a budú „mi chýbať“

Mýtus! Práve neodstránené varixy sú zárukou narastania počtu nových kŕčových žíl, stupňovania sa príznakov a možných komplikácií.
Choré časti žilového riečiska je potrebné odstrániť - je na operatérovi, ktorý po diagnostike CHVO na základe dôkladného sonografického vyšetrenia určí najvhodnejšiu formu a typ zákroku.
Pri aplikovanej optimálnej liečbe odstránená chorá žila určite „chýbať" nebude. Dôležitý je však komplexný prístup- dodržiavanie zásad životosprávy, užívanie venofarmák a kompresívna liečba aj po odstránení varixov.

7. Prekladanie nohy cez nohu spôsobuje kŕčové žily

Fakt! Dlhé státie, či sedenie, nosenie tesného oblečenia, či prekladanie nohy cez nohu môže napomôcť rozvoju, urýchliť progresiu a zhoršiť príznaky už existujúceho CHVO.
Keď chceme vzniku CHVO predísť, mali by sme sa rozhodne snažiť obmedziť  „dobrovoľne a vedome páchať zlo" svojim nohám. Všetky uvedené činnosti totiž patria k ďalším taktiež ovplyvniteľným rizikovým faktorom vzniku CHVO.

8. Keď ma bolia kŕčové žily, nemôžem sa hýbať, aby sa to nezhoršilo

Mýtus! Medzi základné predpoklady úspešnosti liečby CHVO patrí spolupráca a aktívny prístup pacienta aj vo forme obmedzenia sedavého spôsobu života a nedostatku pohybu.
Platí pravý opak „Musím sa hýbať, aby sa to nezhoršilo!!!"
Medzi najvhodnejšie športy patrí turistika, ľahký beh, beh na lyžiach, cyklistika, tanec a plávanie - prakticky všetky druhy športu, pri ktorých sa rytmicky hýbe členkový kĺb v kombinácii s prácou svalov lýtka.
Dôležitá je pravidelnosť a radosť z vykonávaného pohybu. Naopak - niektoré športy majú na rozvoj varixov nepriaznivý vplyv- patrí sem napr. zjazdové lyžovanie, vzpieranie, tenis, kulturistika, squash. Pri predispozícii alebo už prítomnom CHVO by sa pacienti mali týmto športom venovať len pri nosení kompres. pančúch, inak môže dôjsť k zhoršovaniu ochorenia.

9. Najväčšie problémy robia kŕčové žily v letných mesiacoch, preto sa stačí liečiť iba v lete.

Mýtus! CHVO je chronické, zápalové, progredujúce ochorenie, pri ktorom je dôležitá včasná, komplexná, dlhodobá a pravidelná liečba, t.j. nielen v období, keď nám spôsobuje najväčšie problémy. Nie je to ochorenie ako angína, či seknutie v krížoch....
Jedine vhodnou a pravidelnou liečbou dosiahneme pozitívne účinky a relatívnu stabilizáciu stavu, spomalenie progresie do komplikovanejších štádií ochorenia.

10. Jablko nepadá ďaleko od stromu, alebo „keď máme kŕčové žily v rodine, určite to čaká a neminie ani mňa...“

Fakt - Mýtus! Je síce pravda, že pozitívna rodinná anamnéza, čiže prítomnosť CHVO v rodine patrí medzi významný neovplyvniteľný faktor vzniku CHVO, avšak dôsledným dodržiavaním zásad správnej životosprávy a zdravého životného štýlu, včasnou diagnostikou už pri prvých varovných signáloch a adekvátnou liečbou sa určite nemusíme dopracovať do takého štádia ako naše mamičky, či babičky...

Zdroj:  MUDr. Diana Gajanová




Chronické žilové ochorenie nie sú iba kŕče, pocit ťažkých či bolestivých nôh  alebo estetický problém. Ide o chronický zápalový proces, ktorý treba liečiť od prvých príznakov liekom - venofarmakom a kompresívnymi pančuchami.  Už pri počiatočných ťažkostiach preto treba vždy navštíviť lekára – všeobecného lekára pre dospelých alebo špecialistu (angiológa, cievneho chirurga), ktorý zistí rozsah ochorenia a určí vhodnú liečbu. Inak sa ťažkosti zvýraznia, môže narásť počet a veľkosť varixov a hrozí nepríjemný, bolestivý otvorený vred predkolenia. Odďaľovaním vyšetrenia a správneho liečenia sa vystavujeme zbytočnému riziku. Ak nám však bolesti, kŕče, nepokojné, ťažké a unavené nohy príliš nekomplikujú život, zvykneme tento problém zľahčovať. Ignorujeme ho, alebo sa „liečime“ sami rôznymi výživovými doplnkami, mastičkami, obkladmi či spomínanými „babskými receptami“. Nemáme čas ísť k lekárovi, ťažkosti pripisujeme svojmu náročnému zamestnaniu, veku či hmotnosti. S chronickým žilovým ochorením sa spája aj viacero mýtov- napríklad, že po operácii kŕčových žíl sa nové varixy už nikdy neobjavia, alebo že odstránená časť žily bude človeku „chýbať“. Niektorí ľudia trpiaci kŕčovými žilami sa vyhýbajú pravidelnému pohybu, aby si ochorenie „nezhoršili“. Mnohé ženy zase denne trápia svoje choré žily na nohách nosením topánok s vysokými opätkami. Utešujú sa tým, že majú napriek problémom hladké lýtka, bez vystúpených žíl. Nohy spočiatku môžu byť zvonku pekné, bez akýchkoľvek príznakov poškodenia žilového systému. Počiatočné štádium môže byť úplne bez vonkajších prejavov, prípadne sa na nohách môžu objaviť fialovo-modré drobné žilky, či pavučinovité výraznejšie podkožné žilky. Viditeľné znaky ochorenia na nohách môžu byť klamlivé. Vôbec nemusia zodpovedať stavu hlbokých žíl. Niektorí ľudia majú len mierne symptómy - opuchy nôh či bolesti, ale majú už vážne postihnutý žilový systém. Naopak, ani viditeľné veľké "kŕčové žily" nemusia spôsobovať žiadne ťažkosti.

 

Chronické žilové ochorenie (CHŽO) je zápalové, postupne sa rozvíjajúce ochorenie. Charakterizujú  to rôznorodé chorobné stavy žíl dolných končatín. Ich pôvodnou príčinou je poškodenie žilovej steny. Liečba musí byť komplexná a celoživotná. Okrem správnej životosprávy a fyzikálnej liečby sa používa kompresívna terapia, medikamentózna terapia – liečba venofarmakom, sklerotizačná a chirurgická terapia. Ak sú prítomné kŕčové žily, treba ich vždy čo najskôr sklerotizačne či chirurgicky ošetriť, inak sa ochorenie môže skomplikovať. V metodickom pokyne pre liečbu chronického žilového ochorenia sa uvádza viac liekov. S najvyšším stupňom odporúčania (1B)   liek na lekársky predpis, ktorý obsahuje mikronizovaný diosmín s hesperidínom¹, zvyšuje venózny tonus, zlepšuje lymfatickú drenáž a chráni makro a mikrocirkuláciu krvi. Pôsobí proti zápalovému procesu v chlopniach žíl, v stenách žíl a žilových kapilár počas chronického venózneho ochorenia, čím bráni progresii ochorenia do závažnejších štádií. 
 

Vykročte spolu s nami správnym smerom....

...k autobusu! ....k lekárovi!

Tento rok už po štvrtý krát bude mať široká verejnosť možnosť navštíviť pojazdnú ambulanciu. V spolupráci s „Hnutím za zdravé nohy“ mobilná ambulancia zastaví v 46 mestách v rámci celého Slovenska. „Roadshow“ naprieč Slovenskom odštartuje prvou zastávkou už 25.apríla 2016.

Každý, kto navštívi mobilnú ambulanciu si bude môcť na mieste nechať vyšetriť svoje žily. K dispozícii budú odborníci, ktorí v čase od 9:00 hod. - 18:00 hod. ponúknu návštevníkom nielen poradenstvo a pomoc, ale aj odporúčania týkajúce sa liečby chronického žilového ochorenia.

Viac informácií a podrobný plán tour nájdete na webovej stránke www.opuchnutenohy.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.