Viete, čo sa deje...

... vo vašom tele, keď priberiete viac ako by vaša postava zniesla?  Okrem vonkajších zmien dochádza k oveľa väčším a nebezpečnejším zmenám vo vašom organizme.


Celkový počet tukových buniek nám narastá asi len do veku dvadsiatich rokov. Potom sa nám už len plnia  tukom a zväčšujú svoj objem.  Počas roka telo stratí asi 10% tukových buniek, ktoré vzápätí nahradí. Pri cvičení a chudnutí ich nedokážeme odbúrať, pretože ich celkový počet bol už raz určený.

Tuk, ktorý nám obaľuje vnútorné orgány je preto veľmi nebezpečný a škodí nášmu zdraviu. Pri nadváhe najviac trpia kĺby, šľachy, chrbtica a chrupavky. Začína to bolesťou, opuchom a dochádza k vzniku artrózy. Obezita ovplyvňuje aj našu psychiku. Častejšie sa vyskytujú príznaky depresieúzkostných stavov. Ženy najčastejšie priberajú do zadku a na stehnách, mužom sa vytvára tzv. „pneumatika“ okolo brucha a pásu.


Vnútorný tuk obklopuje vnútornosti a produkuje hormóny, ktoré negatívne ovplyvňujú funkciu jednotlivých orgánov. Vysoká hladina tukov v krvi vedie ku ateroskleróze alebo ľudovo povedané „kôrnateniu ciev“.  Najnebezpečnejšia je ateroskleróza srdcových tepien (infarkt srdcového svalu) a mozgových ciev (mozgové príhody).

Srdce funguje tým horšie, čím viac ho tuku obklopuje. Zvyšuje sa krvný tlak a srdce musí zvyšovať svoj výkon, čo môže viesť k srdcovému zlyhaniu.

Pečeň je našou chemickou továrňou. Pri naberaní nadbytočných kilogramov sa nám stučnie aj pečeň (steatóza), ktorá sa rýchlo zmení na fibrózu, ktorá vyvrcholí v cirhóze pečene.

Brušná slinivka pri obezite nedokáže vyrábať dostatok inzulínu a zároveň sa zvyšuje  odolnosť tkaniva voči tomuto hormónu. Ide o začarovaný kruh, pretože tým sa ďalej zvyšuje tendencia priberať na hmotnosti. Mnohokrát to vyústi do choroby (cukrovky), pre ktorú je typickým znakom zvýšená hladina cukru v krvi.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.