Novinka z výskumu rakoviny prsníka

Napísal PhDr. Andrea Földváryová 24. marec 2015

Aké formy rakoviny prsníka u žien, ako aj aké stupne jej agresivity môžu vzniknúť, vedia s vysokou pravdepodobnosťou predpovedať vedci z Univerzity Komenského (UK) na základe ich výskumu.



Vedci z Martina vedia predpovedať, aký typ rakoviny prsníka sa vyvinie a aká bude jej agresivita.

Tkanivo ženského prsníka, ktoré vyzerá byť zdravé pri štandardnom  skúmaní patológom pod mikroskopom, môže mať v sebe aktivované gény, ktoré sú neskôr zodpovedné za vznik rakoviny.  

Výskumníci UK významne prispeli k zisteniu, že tkanivo ženského prsníka, ktoré sa neskôr stane zhubným, má v sebe zakódované tzv. nádorovo špecifické gény. „Ich prítomnosť a nadmerne zvýšená aktivita (i keď informácia o začatí rakovinového procesu ešte nemusí byť prepísaná do funkčných proteínov) nám hovorí, že dané tkanivo alebo „hrčka“ v prsníku je tzv. molekulovo zhubná, hoci na pohľad i pod mikroskopom vo vzorkách tenkých 5-tisícin milimetra ešte zhubné znaky nevykazuje. Inak povedané, patológ známky zhubného nádoru ešte nevidí, no génový profil takéhoto tkaniva hovorí, že by sa neskôr vyvinulo do rakoviny,“ hovorí vedúci výskumného tímu doc. MUDr. Pavol Žúbor, PhD., DrSc., z Jesseniovej lekárskej fakulty UK (JLF UK) v Martine.

 
Tieto výsledky boli publikované v časopise Molecular Biology Reports

(http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11033-014-3834-x)

a v časopise Molecular Medicine Reports

(http://www.spandidos-publications.com/mmr/11/2/1421).


Ďalším výsledkom bádania tímu perspektívne použiteľným pri liečbe je, že jednotlivé druhy rakoviny prsníka sú prejavom špecifických génových zmien a majú individuálne biologické charakteristiky. Na základe tohto vedia vedci z JLF UK s vysokou pravdepodobnosťou predpovedať, aké formy rakoviny prsníka u žien, ako aj aké stupne ich agresivity môžu vzniknúť. Súčasne sa môže nastaviť špecifická forma liečby, ako aj prevencie pred vznikom ochorenia. „Časť výsledkov takto orientovaného výskumu sa už v istej miere využíva v klinickej praxi. Existujú už i špecifické diagnostické súpravy na ich odhalenie,“ dodáva doc. Pavol Žúbor z Univerzity Komenského.

„Vzhľadom na vysoký výskyt rakoviny prsníka je každý krok posúvajúci vedomosti o tomto ochorení a jeho liečbe veľmi vítaným. Praktická uplatniteľnosť výskumu je názorným príkladom toho, že financovanie vedy a výskumu je celospoločensky nevyhnutné,“ vyzdvihuje prínos výskumu prof. RNDr. Karol Mičieta, PhD., rektor Univerzity Komenského v Bratislave.

Uvedené zistenia sú súčasťou dlhodobého a rozsiahleho výskumu rakoviny prsníka, ktorý JLF UK realizuje už od roku 2005, keď k unikátnym patrilo aj hodnotenie, ako sa prejavia tzv. nádorovo špecifické gény v prípadoch rozvoja karcinómu prsníka u tehotných žien či v prípade vrodených nízkorizikových génových porúch pod vplyvom životného štýlu a environmentálnych faktorov. O kvalite a význame tohto výskumu svedčí publikovanie ďalších výsledkov v renomovaných medzinárodných časopisoch zameraných na klinickú onkológiu, molekulovú onkobiológiu, onkohistológiu či onkologickú prevenciu, ako napr. Lancet Oncology, Oncology Reports, Neoplasma, Breast Care, Histopathology, European Journal of Cancer Prevention a iných.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.