Návod na prežitie

Napísal Michaela Conzarová 26. november 2013

Vychádza dlho očakávaná knižka z pera autora Igora Bukovského, s ktorým sme pre vás pripravili zaujímavý a inšpiratívny rozhovor.


Posledné roky sa vo všetkých médiách hovorí, ako sa máme stravovať, čo nikdy nevziať do úst a naopak čo by v našom jedálničku  nemalo chýbať. Prečo ste sa vy rozhodli venovať práve výžive?

Končil som štúdium medicíny, stáli sme po promócií so spolužiakmi s diplomom v ruke a oni takmer všetci vedeli, čo chcú robiť ďalej. Ja nie. Cítil som síce príťažlivosť internej medicíny, ale vedel som o sebe, že nie som tímový hráč – stať sa súčasťou nemocničného súkolia, akokoľvek dobrého, ma nelákalo. A potom sa dosť prirodzene začal meniť môj záujem o výživu, potraviny, biochémiu, genetiku a preventívne medicínu na povolanie. To, čo robím, ma fakt baví a napĺňa. Každému človeku želám, aby našiel to miesto pod slnkom, kam naozaj patrí; aby pochopil, aké sú všetky naše ľudské talenty vzácne a dôležité. Treba ich objaviť, rozvinúť a naplno využiť. (Samozrejme, bez ohľadu na to, či sú medializované alebo nie.) Podľa mňa je to dôležitejšie a lepšie, ako žiť život plný zábavy a naplno ho preflámovať.

Stravovali ste sa vždy zdravo?
Nie. Keď som bol reprezentant Československa v plávaní, nevedeli sme o výžive nič, išli sme iba podľa kalorickej hodnoty a tak som pred dôležitými finále vypil plechovku salka, zjedol balík arašidov alebo štvrťkilovú čokoládu, hrôza! Keby som vtedy vedel to, čo viem dnes, moje rekordy mohli byť ešte lepšie.

A dnes? Zhrešíte občas? Dáte si čokoládku, či alkohol...
Horkú čokoládu jem každý deň. Občas si dám aj čokoládový koláč alebo cheesecake. Alkohol nepijem, možno raz - dvakrát za rok pohár vína. Nič z toho, čo považujem za naozaj zlé, nejem ani nepijem. Keby to bolo inak, už by mi dnes nikto neveril. Pracujem a pôsobím takmer 25 rokov, to by ste ma už dávno prekukli. Nie, nepatrím k tým, ktorí kážu vodu a pijú víno. Okrem arogancie, hlúposti a zbabelosti, neznášam aj faloš.

Napísali ste mnoho kníh. V súčasnosti sa ďalšia dostáva na pulty kníhkupectiev pod názvom Návod na prežitie pre ženu. Čomu sa venuje?
Žene :-). Nájdete tam všetko dôležité o ženskom tele, o ženskom zdraví, aj o pokušeniach a nástrahách ženského života.

Aký máte názor na prírodnú liečbu pri ťažkých ochoreniach (napr. onkológii...)?
Môže hrať veľmi významnú úlohu v rámci podpornej liečby, imunostimulácie, či regenerácie, ale vyžaduje zodpovedný prístup z oboch strán – lekára aj pacienta. Nikdy som nikomu neodporúčal, aby sa vyhol liečbe, ktorú mu navrhli kolegovia - onkológovia. Na druhej strane mnohým lekárom zazlievam, že pacientov nie sú schopní poučiť o potrebných úpravách v strave a celkovej životospráve alebo ich dokonca odhovárajú od zmien, ktoré sa pacienti sami pokúšajú uskutočniť. Stále sa to nesmierne podceňuje a pritom vieme, že vhodne zvolené opatrenia dokážu už po 3 mesiacoch meniť genetickú výbavu pacienta – epigenetika je dnes veľmi rýchlo sa rozvíjajúce sa medicínske odvetvie, ešte budeme o nej veľa počuť – a výživa je jedným zo základných faktorov, ktoré epigenetika skúma a využíva. Z tohto pohľadu je napríklad ponuka v nemocničných bufetoch, vrátane Národného onkologického ústavu v Bratislave, škandalózna.

A čo pri predmenštruačnom syndróme?
Áno, pre niektoré ženy môžu byť dva-tri dni, či týždeň pred menzesom úplné desy a besy! Nastávajú prudké zmeny nálady, vnemov, chute do jedla... Všetko nájdete knihe od strany 314.

Ako sa majú ženy stravovať po menopauze?
V knihe je kapitola menopauzy veľmi dôkladne a zodpovedne spracovaná na základe najnovších a dôveryhodných informácií. Obsahuje spoľahlivý návod, ako prežiť nástrahy tohto obdobia života, čomu venovať pozornosť, ako upraviť stravu; čo so sójou, cholesterolom, či štítnou žľazou. Ba obsahuje aj podrobné porovnanie dostupných voľnopredajných prípravkov, ktoré sa ženám s menopauzálnymi ťažkosťami ponúkajú a predávajú. Mnohé z nich sú skutočne len vyhodené peniaze. A upozorňujem na jeden nebezpečný mýtus, že „Muži zomierajú na infarkty a ženy na rakovinu.“ Nie je to pravda. Je to presne naopak. Najmä po menopauze – preto ponúkam ženám dosť podrobný návod aj na to, ako chrániť svoje srdce a cievy.

Foto: Ivona Oriešková 

Čo si myslíte o antikoncepcii, aké má výhody, aké riziká? Navrhujete netradičné alternatívne východiská?
Tento rok boli prvýkrát publikované údaje z analýz porovnávajúcich efektívnosť rôznych antikoncepčných metód. Ukázalo sa, že „typická“ užívateľka hormonálnej antikoncepcie (to je taká, ktorá nie je „ideálna“ = občas zabudne tabletku užiť) má asi 4-krát väčšie riziko neželeného tehotenstva v porovnaní s ideálnym používaním prezervatívov (to znamená, že sa prezervatív použiť „nezabudne“). To je až šokujúce zistenie! Navyše, hormonálna antikoncepcia má stále množstvo nežiaducich účinkov – a nechráni pred pohlavne prenosnými chorobami, ktorých výskyt začal zase nebezpečne stúpať.

V čom jej Návod na prežitie pre ženu podobný a v čom rozdielny oproti knihe pre muža?
Má rovnaké členenie – Vaše telo a Váš deň, ale, samozrejme, odlišné kapitoly. Navyše, je to kniha, ktorá ako prvá na Slovensku využíva moderné technológie a prináša rozšírený obsah. Netreba sa toho báť, ani čakať hollywoodsku úroveň produkcie, ale je to určite zaujímavé. Čitateľky majú cez svoje smartfóny alebo iné mobilné zariadenia priamy prístup k veciam, ktoré sa do tlačenej knihy nedajú dostať: rôznym videám, animáciám, zostavám na cvičenie, či ďalším textom. A špeciálny bonus knihy je môj hudobný výber: 42 pesničiek, ktoré nepoznáte z rádií, ale určite stoja za to. Ak nemáte vhodné mobilné zariadenia, nebuďte smutná, všetko nájdete na mojej stránke www. akv.sk. Vrátane malej hitparády. Príjemné počúvanie a pospevovanie!

Máte svoju vlastnú ambulanciu klinickej výživy kde radíte svojim klientom, ako sa zdravo stravovať. Kto za vami prichádza: Viac ženy, alebo muži? Bezradní ľudia, či zvedavci a s akými  problémami?
Myslím, že mierne prevažujú ženy a tí zúfalci, ktorých sklamal alebo „odložil“ štátny systém zdravotnej starostlivosti.

Keď obézny klient poslúchne vaše rady, podarí sa mu schudnúť?
Nie som kúzelník a nesľubujem zázraky. Každý výsledok je vždy zásluha klienta. Ja sa len pokúšam byť dobrý, chápavý a prítomný spoločník na tej ceste. Viem ako na to a snažím sa rozumieť zákutiam ľudskej duše. Mám však svoje limity ako každý človek.

Ste pracovný nezmar, určite pracujete na ďalšej knihe. Čomu sa bude venovať?
Áno, mám už niečo v hlave, ale teraz si potrebujem najprv poriadne oddýchnuť – cítim sa dosť unavený, vypísaný a „použitý“. Ale je to veľmi silný pocit dobre vykonanej práce! A ešte stále cítim trochu napätie, či dievčatá a dámy prijmú moju knihu :-). Prvé reakcie sú zatiaľ fantastické a ja som vďačný za veľkú dôveru aj každý prejav spokojnosti. Je to pre autora a producenta tá najlepšia odmena.

Je ešte niečo, čo ešte chcete odkázať čitateľkám portálu FEMME?
Padáme všetci, je to osud človeka. Ale vstávame iba niektorí. Pridáte sa? Bez ohľadu na to, čo sa deje „tam vonku“, telo, srdce ani duša sa nemusia s veľkým potešením váľať v blate. Ideme do vianočného obdobia, tak nech je nám všetkým tak vianočne už teraz.


30 komentárov

  • Komentár gina %AM, %30 %516 %2023 %11:%okt napísal gina

    Ak ste sa stali obeťou podvodu, môžete dostať svoje peniaze späť. ak stále vlastníte doklad o kúpe podvodníka. Na icwrecovery•com môžete nájsť dôveryhodnú vymáhaciu spoločnosť, ktorá vám pomôže vystopovať vaše peniaze a identifikovať podvodníka. Keď som prepadol milostnému podvodu a prišiel som o všetky svoje úspory na dôchodok, prišli mi na pomoc a pomohli mi získať späť stratené peniaze, ktoré boli asi 127 000 eur. Bol som požiadaný, aby som poskytol dôkazy podvodníkov o mojich transakciách, čo som urobil, a potom som opísal, ako som prišiel o svoje peniaze. Keďže vám neúčtujú poplatky, kým vám nevrátia peniaze, rozhodol som sa im to vyskúšať. Ďakujem skupine icwrecovery.

  • Komentár Marcela KREJSOVÁ %AM, %17 %269 %2023 %05:%okt napísal Marcela KREJSOVÁ

    Okamžitá půjčka: WhatsApp: +420608987486.

    Využijte půjčku až 20 000 000 Kč s dobou splácení 2 až 30 let. Úroková sazba je 3%. účel půjčky musí být jasný a přesný.
    Pro více informací nás prosím kontaktujte na naší emailové adrese.
    E-mail: marcela.krejsova01@gmail.com nebo WhatsApp: +420608987486.

  • Komentár Marcela KREJSOVÁ %AM, %17 %268 %2023 %05:%okt napísal Marcela KREJSOVÁ

    Rychlá a rychlá půjčka na investici.

    Dobrý den, jsem jednotlivec, který nabízí mezinárodní půjčky. S kapitálem, který bude použit k poskytování půjček mezi jednotlivci v krátkodobém i dlouhodobém horizontu v rozmezí od 30 000 Kč do 20 000 000 Kč všem vážným lidem ve skutečné nouzi, je úroková sazba 3 %: marcela.krejsova01@gmail.com nebo WhatsApp: + 420608987486.

  • Komentár Marcela KREJSOVÁ %AM, %17 %266 %2023 %05:%okt napísal Marcela KREJSOVÁ

    Rychlá a rychlá půjčka na investici.

    Dobrý den, jsem jednotlivec, který nabízí mezinárodní půjčky. S kapitálem, který bude použit k poskytování půjček mezi jednotlivci v krátkodobém i dlouhodobém horizontu v rozmezí od 30 000 Kč do 20 000 000 Kč všem vážným lidem ve skutečné nouzi, je úroková sazba 3 %: marcela.krejsova01@gmail.com nebo WhatsApp: + 420608987486.

  • Komentár LOAN OFFER APPLY FOR MORE INFO %AM, %18 %400 %2023 %08:%sep napísal LOAN OFFER APPLY FOR MORE INFO

    Do you need finance to start up your own business or expand your business, Do you need funds to pay off your debt? We give out loans to interested individuals and companies who are seeking loans with good faith. Are you seriously in need of an urgent loan? then contact us for more information today.
    Email: aabidullahaameen62@gmail.com
    WhatsApp:  +919233593652

  • Komentár Cyril Vivian %PM, %15 %798 %2023 %18:%sep napísal Cyril Vivian

    Please visit
    (http://dradodalovetemple.com)

    i am here to give testimony on how this powerful spell caster called Dr Adoda helped me to fix my relationship. i was heartbroken when my fiancee told me he is no longer interested in marrying me because he was having an affair with the other woman where he work. I cried and sobbed every day, until it got so bad that I reached out to the Internet for help, that was when i read a review about the great work of Dr Adoda, then i contacted him for help to get my lover back, he helped me cast a powerful (reconciliation love spell) and to my greatest surprise after 48 hours of doing the love spell my Fiancee came back on his knees begging me to forgive him We are now happily married and all thanks goes to Dr Adoda Wonders for helping me save my relationship you can contact Dr Adoda through his email address: adodalovespelltemple440@gmail.com or WHATSAPP him on+2348112825421

  • Komentár UVER %AM, %13 %166 %2023 %03:%sep napísal UVER

    Osobnú pôžičku môžete zvyčajne získať pomerne rýchlo, pričom niektorí veritelia ponúkajú takmer okamžité schválenie a financovanie v ten istý deň. Je však bežnejšie, že osobné pôžičkové prostriedky dostanete do 1 až 2 pracovných dní od schválenia pôžičky a dokončenia procesu overenia pôžičky. Žiadateľ o pôžičku musí byť aktívny a odpovedať rýchlo, aby sa proces urýchlil. Rýchlosť financovania osobnej pôžičky závisí aj od vašej banky a od toho, ako rýchlo spracuje – a sprístupní – pôžičku. Ak teda potrebujete rýchlo hotovosť, opýtajte sa svojej banky, ako dlho bude trvať, kým uvidíte prostriedky uložené na vašom účte, pretože naša spoločnosť má sídlo v Európe, prevod prostriedkov dostanete za menej ako 24 hodín. teraz môžete požiadať o obchodný alebo osobný úver. sme vám k dispozícii a pripravení pomôcť vám získať úver na vyriešenie vašich finančných problémov. e-mailom cez info.annie_finance0@yahoo.com

  • Komentár Maviswj %AM, %31 %518 %2023 %11:%aug napísal Maviswj

    Dobrý deň, volám sa Mavis Marian Agure z USA. Chcem svetu povedať o veľkom a mocnom zosielateľovi kúziel menom Dr. UDAMA ADA. Môj manžel ma podvádzal a už sa nezaväzoval ku mne a našim deťom, keď som sa ho opýtala, v čom je problém, povedal mi, že sa do mňa nemiloval a chcel sa rozviesť, bola som taká zlomená, že som plakala veľa dní a nocí ale odišiel z domu bez toho, aby povedal, kam ide. Hľadal som niečo online, keď som uvidel článok o tom, ako skvelý a mocný Dr. UDAMA pomohol toľkým v podobnej situácii ako ja, jeho e-mailová adresa tam bola, tak som mu poslal e-mail, v ktorom som mu povedal o svojom probléme, povedal mi, že vráti sa ku mne do 24 hodín, ak urobím všetko, o čo ma žiada, čo som urobil, ako ma požiadal, v deň hniezdenia sa môj manžel na moje najväčšie prekvapenie vrátil domov a plakal a prosil ma, aby som odpustila a prijala môže vám tiež pomôcť kontaktovať ho ešte dnes; E-mail (udamaada@yahoo.com) Zavolajte / WhatsApp +18185329812

  • Komentár david muller %AM, %31 %056 %2023 %00:%aug napísal david muller

    Potrebujete naliehavú pôžičku na zaplatenie účtov alebo splatenie dlhov, ak áno, môžete sa obrátiť na úverovú spoločnosť, ktorá vám pomôže
    pre pôžičku ich môžete kontaktovať na adrese davidmullerloancompany@gmail.com alebo cez Whatsapp: +1 (513) 914-6128 na pôžičku

  • Komentár LAPO %PM, %26 %634 %2023 %14:%júl napísal LAPO

    Potrebujete osobnú pôžičku na začatie podnikania alebo opravu svojho domu? pôžička na zaplatenie vašich účtov / dlhov kontaktujte nás teraz na lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447300508785

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.