Presbyopia…

…je refrakčná chyba oka, pri ktorej oko v určitom veku postupne stráca schopnosť zaostriť na bližšie predmety. V slovenčine túto chybu nazývame aj "starecká ďalekozrakosť“.


Prvé príznaky: 
únava očí, bolesti hlavy pri prácach, ktoré si vyžadujú zaostrenie na blízky predmet - čítanie, vyšívanie, maľovanie, štrikovanie…

Vznik presbyopie
Vekom, postupne dochádza k strate elasticity šošovky, ktorá sa prejavuje zníženou schopnosťou sa rozširovať a splošťovať. Postihuje každého človeka, ale výrazne sa táto chyba prejaví okolo 40.roku života. Korekcia presbyopie je možná dvoma spôsobmi. Napríklad predpísaním okuliarov na čítanie. Tie šošovke pomáhajú zaostrovať nablízko. V prípade, že už vlastníte okuliare na krátkozrakosť, môžete používať bifokálny typ dioptrických skiel v okuliaroch. Druhou možnosťou je laserová korekcia presbyopie.

Intracor – novinka korekcii presbyopie
V očnom centre UVEA Mediklinik bola po prvýkrát na Slovensku (24.1.2013) prevedená laserová korekcia presbyopie (zhoršené videnie na blízko). Operácia metódou INTRACOR spočíva v zmene zakrivenia centra rohovky femtosekundovým laserom.

Zákrok  má za následok zlepšenie videnia do blízka čo je absolútna novinka v spektre refrakčných operácií. Tento typ výkonu je možné vykonať výlučne femtosekundovým laserom VICTUS nemeckej firmy Technolas. Očné centrum  UVEA Mediklinik je v súčasnosti jediné pracovisko na Slovensku, ktoré vykonáva tento zákrok. Na rovnakom type lasera, ktorý umožňuje aj laserové operácie sivého zákalu  bol v r. 2012 v Českej republike úspešne operovaný prezident Václav Klaus.

Foto: Očné centrum UVEA 


Zákrok je vykonaný presne cielenými zásahmi femtosekundového lasera v strede strómy rohovky a nie je prítomná operačná rana. Zákrok je úplne bezbolestný a extrémne rýchly (cca 20 sekúnd). Je to doposiaľ jediný vykonávaný výlučne intrastromálny zákrok.

Pacientovi sa videnie na blízko zlepší už na druhý ďeň po operacií. Podľa predoperačných dioptrií sa vykonáva na jednom alebo oboch očiach. Zákrok je vhodný pre pacientov s rozsahom +0,25 až +1,25 dioptrií do diaľky, kedy súčasne koriguje aj videnie do diaľky.

Zákrok nie je v súčasnosti hradený zo zdravotného poistenia a jeho cena je 1090 EUR. Pred operáciou je potrebné vykonať podrobné očné vyšetrenie.

Očné centrum UVEA je jedno z najmodernejšie vybavených oftalmologických zariadení nielen na Slovensku, ale aj v  Európe. Poskytuje komplexnú starostlivosť o oči počnúc celkovou diagnostikou oka,  odbornou pomocou pri výbere okuliarov či šošoviek, až po operačnú a pooperačnú starostlivosť. Komplex kliniky zahŕňa aj ambulaciu, optiku a lekáreň. Očné centrum UVEA vzniklo v decembri 2012 a nachádza sa v Martine, časti Priekopa.  Web: www.uvea.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.