Ako je to s kúpeľami na Slovensku?

Liečebný účinok minerálnych prameňov, ktorých je na Slovensku neúrekom, bol známy oveľa skôr ako sa ich blahodarné účinky začali nazývať kúpeľnou liečbou.


Poznatky o vodách sa dedili z pokolenia na pokolenie. O povahe a vlastnostiach vôd chýbali hlbšie poznatky, ktoré dnes popisuje moderná lekárska veda.

Kúpeľná liečba

Indikácie, ktoré majú povolené kúpele liečiť schvaľuje Štátna kúpeľná komisia Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. Z presne definovaného indikačného zoznamu vychádza lekár, ktorý navrhuje kúpeľnú liečbu pre pacienta.

Nárok na kúpeľnú liečbu majú pacienti zo zákona. Obvodný lekár alebo špecialista (gynekológ, onkológ, ortopéd...) vypíše návrh na kúpeľnú starostlivosť podľa indikačných skupín, ktorý klient doručí do zdravotnej poisťovne. Na základe tohto návrhu zdravotná poisťovňa návrh buď schváli alebo neschváli. Ak má klient záujem o konkrétne kúpele je potrebné požiadať o to v poisťovni,“ informuje MUDr. Augustín Lysý z Kúpeľov Lúčky.

Ak poisťovňa návrh schváli, pošle pacientovi oznámenie, v ktorom ho informuje o schválení kúpeľnej liečby a pacient by mal dostať zoznam kúpeľov, v ktorých sa dá dané ochorenie liečiť. V súčasnosti existujú dva typy úhrady za kúpeľnú liečbu.
Typ A - hradí zdravotná poisťovňa pacientovi ubytovanie, stravovanie, lekársku starostlivosť a liečebné procedúry. Klient doplatí zákonný doplatok 1,66 EUR na deň a daň z ubytovania.
Typ B - klient hradí ubytovanie a stravovanie sám.
 

Dĺžka kúpeľnej liečby

Zaradenie  do indikačných skupín je na základe diagnózy. Podľa indikačných skupín liečba v kúpeľoch trvá 21 alebo 28 dní.  Ak má klient záujem o konkrétne kúpele, je potrebné o to požiadať v poisťovni.

„Pre pacienta je veľmi dôležité, aby sa v kúpeľoch cítil príjemne. Veľmi dôležitý aspekt liečby je aj prostredie, v ktorom sa liečba uskutočňuje. To pozitívne vplýva na psychický stav pacientov a psychická pohoda je jedným z pilierov úspešnosti v liečbe,“ dodáva lekár MUDr. Augustín Lysý z Kúpeľov Lúčky.

Kúpeľné procedúry sú súčasťou balíčka služieb zahrnutého v akciových ponukách. Slúžia k zlepšeniu celkového zdravotného stavu a ako prevencia pred ochorením. „Celá kúpeľná liečba vo všeobecnosti je zložená z  jednotlivých druhov fyzikálnej liečby, liečebnej minerálnej vody, tepla, klimatických podmienok a pohybu. Výber procedúr je individuálny podľa aktuálneho zdravotného stavu pacienta. Pacient okrem základného ochorenia, pre ktoré prichádza na kúpeľnú liečbu môže mať rôzne vedľajšie ochorenia.  Priebeh hojenia je u neho iný ako u druhých pacientov. Z toho dôvodu je nutný osobitý prístup ku každému klientovi a aj individuálne nastavenie procedúr, napríklad teplota vody vo vani, druh a rozsah cvičení, „ vysvetľuje lekár MUDr. Augustín Lysý z Kúpeľov Lúčky.

Tip na relaxačný pobyt

V súčasnosti ľudia vyhľadávajú čoraz častejšie krátke relaxačné wellness pobyty. Akciové ponuky lákajú aj ľudí bez závažnejších ochorení privoňať si k atmosfére kúpeľov a dopriať si relax pre telo aj dušu.

Predstavte si nádhernú prírodu, v tichom horskom prostredí, všadeprítomné lesy a prírodné krásy v kombinácii s liečivou minerálnou vodou s blahodarnými účinkami. Nič to, že vás nič nebolí. Kúpele môžu pomôcť vášmu zdraviu aj preventívne.

Minerálna voda bohatá na vápnik, železo, oxid uhličitý či stopové prvky je predurčená napríklad na prevenciu infekcie močových ciest či osteoporózy. Prispieva aj k zvyšovaniu imunity,“ vysvetľuje lekár MUDr. Augustín Lysý z Kúpeľov Lúčky.








Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.