Liečba jaziev

Dôsledkom poškodenia kože vznikajú na našom tele jazvy, ktoré je možné v rôznych štádiách eliminovať.


Akým spôsobom a čo vplýva na hojenie jaziev sa dozviete v našich informáciách, ktoré sme čerpali z podkladov inštitútu zdravia a krásy Frais.
Samotné hojenie jaziev ovplyvňuje genetická predispozícia, miesto výskytu poranenia, prípadne nežiadúce javy ako je zápal či oneskorená epitelizácia.


Jazvy podľa typu zahojenia

PRELIAČENÉ - ATROFICKÉ JAZVY: Najčastejšie sa vyskytujú po ovčích kiahňach a silnom akné. Dôsledkom zdĺhavého a ťažkého hojenia  dochádza k nedostatočnej tvorbe nového spojivového tkaniva, čím vznikne jazva pod úrovňou okolitej kože.

VYVÝŠENÉ - HYPERTOFICKÉ JAZVY: Objavujú sa v priebehu dvoch týždňov po zranení a neraz sú sprevádzané citlivosťou na dotyk, svrbením, začervenaním a zhrubnutím, dôsledkom nadmernej tvorby novej kože v oblasti pôvodného zranenia.

PREČNIEVAJÚCE - KELOIDNÉ JAZVY: Ich tvorba je geneticky podmienená, vek nie je dôležitý, i keď u mladších jedincov s tmavšou pleťou sa vyskytujú častejšie. Na dotyk sú oblé, hrubé v ukladané v nepravidelných zhlukoch, ktoré prekračujú hranice poranenia.

HYPERTOFICKÉ  a KELOIDNÉ  JAZVY
Odborníci zaoberajúci sa vznikom keloidných a hypertrofických jaziev, pristupujú k prevencii vzniku takýchto jaziev aplikáciou silikónových gélov, mastí s extraktmi na báze cibule, tlakovou terapiou a masážou, intralezionálnou aplikáciou kortikoidov, prípadne k chirurgickému zákroku na jazve.


ŠTANDARDNÉ POSTUPY

-       Intralezionálnou aplikáciou kortikoidov – injekčná metóda používaná od konca 60 –tých rokov. Tak diskutované kortikoidy znižujú zápal, inhibujú tvorbu kolagénu a stimulujú degeneráciu fibroplastov a kolagénu v jazve. Kúra  kortikoidmi sa aplikuje  3 až 4 krát , v ťažších prípadoch sa odporúča 6-mesačná kúra v kombinácii s kryoterapiou.

-       Kryoterapia – liečba s tekutým dusíkom alebo kryochirurgickým sprejom.

-       Rádioterapia, laserová terapia a využitie IPL terapie


NOVÉ SPÔSOBY LIEČBY

-       Liečba 5% imiquimodom – krém bol pôvodne využívaný na liečbu genitálnych bradavíc, bazaliómov a postiradiačných keratóz. V prípade pooperačnej aplikácie boli zaznamenané antikeloidné účinky.

-       Liečba Botulotoxínom A – Vedie k zníženiue keloidov a hypertrofickýxch jaziev po operačnom zákroku.  Môže sa podávať aj 3 až 4 dni pred zákrokom. Táto metóda imobilizuje lokálne svaly, redukuje napätie kože, čím vedie k zníženiu mikrotraumát a zápalovej reakcie.

-       Liečba 5-fluororacilom – táto látka sa štandardne využíva v liečbe nádorov, štúdie zaoberajúce sa tvorbou jaziev potvrdili zlepšenie vzhľadu jaziev po aplikácii 5-fluororacila.

Zdroj: Mudr. Vanda Przewlocka, Phd





Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.