Chudnite s rozumom!

Prečo? Pretože univerzálne diéty nefungujú, osobný poradca vám pomôže nenásilne začleniť nové výživové odporúčania do vášho každodenného život a priebežne vás motivuje.


Jeden problém, rôzne dôvody, rôzne riešenia
Vo Svete zdravia využívajú vyškolení výživoví špecialisti pri svojej práci unikátnu diagnostickú metódu, ktorá bola patentovaná ako systém Komplexnej Nutričnej Typológie. Na základe osobnej diagnostiky, vstupného dotazníka a v ideálnom prípade aj biochemického vyšetrenia krvi vám tu zistia, k akému metabolickému typu patríte, vytvoria individuálny výživový plán a zostavia jedálniček „šitý na mieru“. Nutričná typológia vhodne kombinuje viac ako 1 700 diét a odporúčaní, vychádza zo skúseností tradičnej indickej medicíny, celostnej medicíny a najnovších vedeckých poznatkov.

Obezita začína v hlave
Hlavným autorom systému Komplexnej Nutričnej Typológie je RNDr. Petr Fořt, CSc., známy odborník na výživu, autor viac ako 20 úspešných kníh a spolutvorca relácie Českej televízie „Pod pokličkou“. Ten často zdôrazňuje vplyv prostredia, genetickej výbavy a predovšetkým psychiky na obezitu a hovorí: Obezita je veľmi často dôsledkom frustrácie, syndrómu vyhorenia, straty viery (predovšetkým sám v seba). Často býva kompenzáciou stresu alebo dôsledkom snahy dostať sa z depresie. U klientov, ktorých neúspešné a opakované pokusy schudnúť možno prirovnať s pokusmi prestať fajčiť, ide v prvom rade o zlyhanie psychiky. Veľmi často je to tiež akási forma osobného alibizmu. Okrem toho môžeme uvažovať o rezignácii a bezradnosti, ktorých korene možno nájsť v nevhodnej výchove alebo v nepriaznivých genetických a povahových dispozíciách, získaných od rodičov, či dokonca od prarodičov."

Svet zdravia – sieť poradní
Svet zdravia má v súčasnej dobe zriadených 34 pobočiek po celej Českej republike a 8 na Slovensku. Vo výstavbe je ďalších 5. Každá pobočka zamestnáva niekoľko výživových poradcov a vyškolených pracovníkov, ktorí sú pripravení vám pomôcť v každej fáze vašej cesty za optimálnou váhou. Zoznam všetkých pobočiek nájdete na www.svet-zdravi.cz a www.svet-zdravia.sk. Tu sa zároveň môžete objednať na vstupnú konzultáciu so špecialistom.


Zaujímavé sú napríklad odlišnosti nárokov na výživu medzi pohlaviami. Petr Fořt, ktorému počas jeho praxe prešlo rukami viac ako 2 000 klientov trpiacich obezitou, hovorí: „Muž sa nemôže stravovať rovnako ako žena – a naopak. Dôvodom je odlišná fyziológia. Muž nerodí, nedojčí, ovládajú ho iné hormóny.“ Podľa Fořta muži chudnú ľahšie ako ženy: „Je to dané vyššou produkciou testosterónu a tiež schopnosťou tvoriť svalovú hmotu – obézny muž môže napríklad cvičiť 2x týždenne a schudnúť, žena často cvičí aj 5x týždenne s minimálnym výsledkom.“

Ženy však nachádzajú motiváciu pre chudnutie výrazne častejšie ako muži a to aj napriek tomu, že u mužov sú zdravotné riziká obezity závažnejšie. Fořt dodáva: „Mužom sa nadbytočný tuk ukladá predovšetkým v oblasti pásu a v okolí vnútorných orgánov a to je ďaleko nebezpečnejšie ako „tukové vankúšiky“ žien. Už mierna nadváha v prípade niektorých mužov výrazne zvyšuje riziko vzniku zdravotných komplikácií. Ide predovšetkým o poruchy metabolizmu lipidov („škodlivý“ LDL cholesterol a tukové látky v krvi) a dnu, prípadne diabetes 2. typu.“
 

Najčastejšie dôvody, prečo priberajú ženy

  • V priebehu tehotenstva priberajú viac ako 20 kg, ktoré po pôrode nedokážu zhodiť (nedostatok fyzickej aktivity, nedojčia, dojedajú po deťoch, konzumujú sladkosti, málo spia, strácajú motiváciu starať sa o seba).
  • S postupujúcim vekom sa im zhoršuje hormonálna regulácia (vplyv dlhodobého užívania hormonálnej antikoncepcie, nedostatok esenciálnych látok, napr. kvalitných bielkovín, jódu, vitamínu D a stopových prvkov).
  • Podliehajú stresu a frustrácii a kompenzujú to nevhodnými potravinami a stimulantami (maškrtia, neraňajkujú, pijú sladené nápoje a kávu s mliekom).
  • Podriadia sa spôsobu stravovania svojho partnera, ktorý vyžaduje mäsitú stravu bez zeleniny a ovocia.
  • Držia nezmyselné diéty odporúčané kamarátkami či publikované v lifestylových časopisoch, danú diétu držia 2 týždne a potom rezignujú.
  • Konzumujú „zázračné“ prípravky na chudnutie namiesto toho, aby problém riešili komplexne.
  • Nepochopili, že v priebehu dospelosti klesá potreba príjmu energie, taktiež je nevyhnutné znižovať príjem a zvyšovať kvalitu stravy.
  • Nepripustili si, že pravidelná fyzická aktivita je veľmi dôležitá aj pre ženy a to po celý život.
  • Trpia (často bez toho, aby o tom vedeli) zníženou činnosťou štítnej žľazy. (Tento jav možno sledovať po celom svete a nie je vylúčené, že negatívny vplyv tu zohráva hormonálna antikoncepcia.)


Najčastejšie dôvody, prečo priberajú muži

  • Vo veku približne do 25-30 rokov boli aktívnymi športovcami a náhle prestali.
  • Oženili sa a rodinný život spôsobil, že „spohodlneli“.
  • Vyžadujú stravu „ako od maminky“, racionálnu výživu považujú za ženský výmysel, domáhajú sa predovšetkým mäsa.
  • Podliehajú workoholizmu, nenachádzajú čas na fyzickú aktivitu, pohybujú sa len v autách.
  • Stravujú sa v reštauráciách a fast-foodoch, kvalitu stravy neriešia.
  • Konzumujú veľké množstvo nevhodných druhov tukov, piva a kofeínových nápojov.
  • Nezadržateľne priberajú v oblasti brucha, s množstvom vnútorného tuku klesá produkcia testosterónu (alebo naopak). Časť testosterónu sa mení na estradiol, čo je ženský pohlavný hormón, ktorý zvyšuje riziko vzniku depresií. Tie muži často riešia alkoholom.
  • Sú náchylní na vznik inzulínovej rezistencie. Pretože často konzumujú príliš veľa sacharidov a nešportujú, nedokážu cukry premeniť na energiu. Organizmus ich potom použije na tvorbu tuku.
  • Podliehajú intenzívnej „starostlivosti“ svojich žien, ktoré ich vykrmujú cielene, pretože sú presvedčené, že „láska prechádza cez žalúdok“ a navyše obézny muž im neutečie za inou.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.