Inkontinencia a Kegelové cviky

Inkontinencia je samovoľný, vôľou neovplyvniteľný, teda nedobrovoľný únik moču alebo stolice a, nie je to len problém starnutia.


Zasahuje všetky vekové skupiny, hoci sa môže časom zhoršiť v dôsledku spojenia s inými ochoreniami, ktoré môžu spôsobiť alebo zhoršiť kontrolu močového mechúra a čriev.

Dôvodov prečo ženy trpia samovoľným únikom moču môže byť viac.  Medzi najčastejšie príčiny vzniku problémov spojených s inkontinenciou je tehotenstvo a pôrod dieťaťa, menopauza, nadváha. Medzi ďalšie faktory, ktoré môžu negatívne ovplyvniť fungovanie dolných močových ciest je pooperačný stav čriev, cukrovka, zdvíhanie ťažkých predmetov, chronický kašel, infekcia močových ciest, nedostatok pohybu, cvičenia, diéta s malým príjmom vlákniny, nedostatok tekutín počas dňa, zranenie miechy, skleróza multiplex a iné neurologické ochorenia.

Problémy nastávajú v dôsledku zmien v oblasti panvy, ktoré majú za následok oslabenie svalov panvového dna. Sú to svaly, ktoré sa napínajú od lonovej kosti na prednej strane, smerom do zadnej časti - ku kostrči. Oslabenie svalov panvového dna môže viesť k vzniku problému so samovoľným únikom moču.

Posilňovanie svalov panvového dna - Kegelove cviky

Kegelovo cvičenie vzniklo v 20. rokoch 19. storočia a slúžilo na nápravu drobných anatomických odchýlok vzniknutých pri pôrode. V súčasnosti sa cvičenie využíva aj ako prevencia ochabnutia svalov panvového dna. Kegelovo cvičenie posilňuje svaly panvového dna a malo by sa stať súčasťou života každej ženy. Pred začiatkom cvičenia, ktoré slúži na posilňovanie svalstva panvového dna, je najdôležitejšie rozpoznať to správne svalstvo.

K tomu Vám dopomôžu nasledujúce cviky:



- Stiahnite zvieracie svaly k sebe, ako by ste chceli zadržať moč
- Pokiaľ ste stiahli tie správne svaly, ucítite pod panvou pohyb svalstva – akoby smerom hore.
- Žiadne iné svaly (sedacie, brušné, ani stehenné) sa pri tom nesmú sťahovať

Ak ste našli to správne svalstvo, ostatné už pôjde rýchlo:
- Sťahujte svaly,  ako najpevnejšie môžete bez toho aby ste pri tom sťahovali iné partie. Opakujte desaťkrát.
- Vydržte so stiahnutím vždy 6-8 sekúnd
- Cviky opakujte vždy trikrát denne
- Veľmi dôležité je správne  dýchanie. Pri mnohých cvikoch pracujete s napínaním svalstva panvového dna,  čo Vás  bude nútiť  zadržiavať dych. To je v tomto prípade nevhodné.
- Pamätajte pri napínaní svalov na správne dýchanie.

Intenzívne cvičenie svalstva panvového dna:
- Stiahnite svaly na osem sekúnd.  Na konci cviku ešte raz  opakovane, trikrát až štyrikrát svalstvo rýchlo stiahnite.

Zdroj: Občianske združenie Inkofórum

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.