Vytlačiť túto stránku

Leto a kŕčové žily

Napísal femme 18. júl 2010

Okrem príjemného kúpania, opaľovania a množstva čerstvého ovocia, prílišné teplo spôsobuje aj zdravotné obtiaže.


Ak máte rodinné predispozície na kŕčové žily, nezabúdajte na pravidelný pohyb, vodné kúpele, vyvarujte sa fajčeniu a nadváhe, ktorá hraničí s obezitou.

Kŕčové žily v lete
Počas leta nohy viac opúchajú a sprievodným javom býva aj bolesť. Napriek tomu, lekári odporúčajú pravidelný pohyb a zakazujú dlhší pobyt na slnku. Pre pacientov so spomínanou diagnózou je veľmi prospešné plávanie, ak sú zanietení turisti, vhodné sú nenáročné terény a cyklistické trasy.

Vodné kúpele
Už v staroveku boli vodné kúpele veľmi obľúbené. Vďaka striedaniu teplej a studenej vody, sa lepšie prekrvujú končatiny, čím sa znižuje množstvo krvi v kŕčových žilách a odbúravá sa bolesť. Prvé pozitívne výsledky striedavých kúpeľov badať už po mesiaci. Dôležitá je však pravidelnosť!

Režim vodných kúpeľov:
- potrebujete dve vyššie nádoby, noha musí byť ponorená po koleno
- najskôr vložíte nohy do teplej vody na tri minúty, potom do ľadovej vody na 30 sekúnd
- celú procedúru opakujete tri krát a končíte studenou vodou

Cestovanie
Pri závažných stavoch sa pacienti neobídu bez sťahovacích pančúch počas cesty lietadlom alebo dlhšom šoférovaní. Počas letu, sa pravidelne pohybujte a pri jazde autom zastavujte na odpočívadlách, aby ste sa pretiahli, ak je to možné dajte nohy do zvislej polohy smerom nahor (sviečka), prípadne napodobňujte bicyklovanie na chrbte, alebo si pobehnite.