Nové trendy v menštruačných pomôckach

Tak, ako aj v iných oblastiach, aj pokrok v oblasti dámskych hygienických pomôcok speje vpred.

Nečudo, že od vložiek, ktoré používali naše mamy sa tie súčasné veľmi odlišujú. Niekoľko rokov späť bol „boom“ samostatne balených tenkých vložiek. Ženy sa potešili, peňaženky zastonali, pretože čím menšie vložky si v obchode kúpite, tým viac mincí necháte pri pokladni. Ľudská vynaliezavosť je však do istej miery hnacím motorom pre stále lepšie a lepšie riešenia. Ani sme sa nenazdali a dnes v súvislosti s menštruáciou skloňujeme slovo menštruačný pohárik.


Čo to je?

Menštruačný pohárik Mooncup je nová revolučná dámska hygienická pomôcka určená na mnohonásobné použitie, nahrádzajúca používanie menštruačných vložiek a tampónov. Ide o malý, pružný pohárik veľký asi 5cm ukončený krátkou stopkou, ktorý sa zavádza do pošvy a tam zbiera menštruačnú tekutinu. Je vyrobený z kvalitného lekárskeho silikónu, ktorý nespôsobuje alergie, vysušovanie pošvovej sliznice, nenarušuje mikroflóru, neuvoľňujú sa z neho žiadne vlákna a chemické látky. Na rozdiel od tampónov krv do pohárika nevsakuje, ale sa v ňom len zbiera. Pohárik je vhodný pri všetkých športoch vrátane plávania, jazdenia na koni a jazde na bicykli. Oceníte ho aj pri cestovaní, na rozdiel od vložiek a tampónov zaberie minimálne miesto vo vašej batožine. Postačí vám len jeden pohárik – Mooncup, takže už nemusíte pred každou cestou dokupovať „balíčky vložiek“.

 
Chce to cvik

Pohárik sa zavádza zložený do pošvy, kde sa prispôsobí pošvovej stene tak, že k nej tesne priľne a krv tak môže vtekať len do neho. Ak je pohárik správne zavedený tak "sedí na svojom mieste", neposúva sa a ani sám nevypadne. Naraz sa do pohárika zmestí asi 20 ml tekutiny. Každých 4-8 hodín (podľa sily vašej menštruácie) je nutné pohárik vybrať a vyprázdniť. Po vyprázdnení ho opláchnete vodou a znova zavediete na ďalších pár hodín do pošvy. Po skončení menštruácie pohárik treba vyvariť a odložiť do ochranného vrecúška. Takto je pripravený na vašu ďalšiu menštruáciu. Vkladanie, ako aj vyberanie a následné čistenie Mooncupu chce síce trochu trpezlivosti a cviku, ale šťastnej používateľke bude pri tom všetkom veľkým zadosťučinením práve pocit pohodlia, ktorý je neporovnateľný s inými hygienickými pomôckami určenými k použitiu pri menštruácii. Navyše pohárik vydrží pri správnom používaní až 10 rokov. A toľko rokov bez pomyslenia na vložky či klasické tampóny? To už za to stojí.
 

Instead – pohárik na skúšku

Plnohodnotnou náhradou tradičných menštruačných pomôcok je aj jednorazový menštruačný pohárik – Instead. Instead je vyrobený z nedráždivého, hypoalergénneho, netoxického materiálu, ktorý do seba nič nevsakuje a ktorý sa už vyše 20 rokov používa na výrobu lekárskych pomôcok. Má dvojnásobnú kapacitu oproti tradičným pomôckam, čo znamená, že maximálna dĺžka zavedenia je 12 hodín. Je určený pre ženy, ktoré sa ešte neodhodlali zakúpiť si mnohonásobné použiteľný Mooncup, no zároveň aj pre tie, ktorým vyhovuje bez údržbový charakter jednorazového pohárika. Na rozdiel od Mooncupu sa Instead vyrába len v jednej veľkosti, ktorá vyhovuje väčšine žien.


Stačí len vyskúšať a obľúbite si ho

Menštruačný pohárik oceníte aj počas leta a dovoleniek. Vďaka tomu, že procesy pri použití pohárika sú iné vzhľadom na to, že sa krv do pohárika nevsakuje ako do vložiek či tampónov, zabránite tým aj možnému nepríjemnému pachu, ktorý je v období letnej sezóny výraznejší. Je na zvážení každej ženy, pre ktorý pohárik sa rozhodne, no isté je, že ak ho vyskúšate, veľmi ľahko si zvyknete na svojho malého pomocníka počas vašich dní. Tak čo, beriete ho na svoju tohtoročnú dovolenku?







Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.