Fluórom proti kazom!

Napísal MDDr. Soňa Pintešová 17. január 2010
V prevencii zubného kazu má fluór nezastupiteľné miesto. Podstatou fluoridácie je zvýšenie odolnosti skloviny voči účinkom kyselín produkovaných mikróbami zubného povlaku.
alt
Jeho zabudovaním dochádza k premene hydroxyapatitu skloviny na hydroxyfluórapatit, ktorý je odolnejší voči pôsobeniu kyselín. Fluór môžeme podávať celkovo, tzn. perorále. Takýto fluór sa cez tráviaci trakt dostane prostredníctvom krvi k zárodku zuba a zabuduje sa do celej hrúbky skloviny.
Kvalita zubných tkanív  sa ovplyvňuje pri vývoji mliečnych zubov od 7. týždňa vnútromaternicového vývoja po 24. mesiac po narodení a trvalých zubov už od 25. týždňa vnútromaternicového vývoja až do 15 roku života. Preto by budúce mamičky nemali zabudnúť na zloženie stravy počas tehotenstva. Na Slovensku sa  nachádza fluór v potravinách ako sú morské ryby, čierny čaj, minerálne vody a fluoridovaná kuchynská soľ. Pre deti máme možnosť podávať tabletky s fluoridom sodným. O ich užívaní vás informuje váš zubný lekár. 
 
alt 
    
Pri lokálnej, teda miestnej aplikácii fluóru dochádza k zabudovaniu fluóru do povrchových vrstiev skloviny už na prerezanom zube. Takto aplikovaný fluór pomáha  hlavne remineralizovať už odvápnenú sklovinu. Ďalej bráni odvápneniu skloviny, má antimikrobiálny účinok a zvyšuje vylučovanie slín, čím pomáha odplavovať zbytky potravy spomedzi zubov a neutralizuje kyslé prostredie v ústach vzniknuté činnosťou mikroorganizmov. Tým vznikne odolnejší povrch skloviny do hrúbky 20-30 mikrometrov.
V prevencii zubného kazu sú tieto účinky veľmi dôležité, pretože celkové podávanie fluóru nie je postačujúce proti vzniku kazu. Aktívnymi zlúčeninami lokálnej fluoridácie sú fluorid sodný, flurid cínnatý, monofluórfosforečnany a aminfluoridy. Lokálnu profesionálnu flouridáciu môže urobiť zubný lekár alebo dentálna hygienička prostredníctvom špeciálnych pást,  roztokov, gelov a lakov.
Aj vy sami si môžete fluoridovať zuby používaním fluoridovanej zubnej pasty, ústnej vody s fluórom a špeciálnych gelov. Zubné pasty na denné použitie majú obsah fluóru pre deti od 6 mesiacov do 2 rokov do 400 ppm, od 2 do 6 rokov do 500ppm a od 6 rokov 1000-1450ppm. Ústne vody na denné použitie obsahujú 0,02-0,05%fluóru, na týždenné použitie 0,5% fluóru. Fluoridované gely na domáce použitie obsahujú 1,25% fluóru.
Nezabudnite, že ak má byť  fluór účinný, musíte zo zubov odstrániť zubný povlak a zbytky potravy mechanicky zubnou kefkou.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.