Pohánka...

... nie je typická obilovina, pochádza zo strednej Ázie, odkiaľ putovala do Japonska, Európy a Severnej Ameriky.
 
 
 
Naši predkovia ju pestovali už v 12. storočí, ale veľkú obľubu zaznamenala hlavne v 16. storočí, ako potravina. V niektorých krajinách je pestovaná na krmivo inde, ako liečivá rastlina. Zelenkavé kvety má v súkvetiach, ktoré rastú na málo rozvetvenej byli so srdcovitými listmi a plody majú tvar trojhrannej nažky.  V našich podmienkach kvitne od júla do augusta a listy (vňať) na sušenie zberáme pred odkvitnutím. Z čerstvých listov pohánky sa  pripravujú šaláty a zo sušených, odvary a čaje. Navnivoč nezostanú ani šupky, ktoré nájdete naplnené vo vankúšoch a matracoch.

Táto čarovná rastlinka má vysoké dietetické a nutričné hodnoty, obsahuje množstvo vlákniny, 18 rôznych aminokyselín, bielkoviny, prírodného rutínu a kremíka. Vhodná je pre starších ľudí, rekonvalescentov a tehotné ženy, vzhľadom na množstvo stopových prvkov a minerálnych látok. Zo stopových prvkov obsahuje hlavne meď, zinok, selén, mangán, cholín (pomáha rozkladu tukov v pečeni) a bioflavonoidy.  Lekári ju odporúčajú pri bezlepkovej diéte, diabetikom a alergikom. V plodoch sú zastúpené vitamíny A, B1 (tiamín), B2 (riboflavín), C a E. 

Pohánka dodáva energiu, preto je vhodnou potravinou v zimnom období a pre ťažko pracujúcich ľudí. Je bohatým zdrojom prírodného rutínu,  ktorý má hlavne posilňujúci účinok na imunitný systém.

Dôležitý je vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Najväčší podiel pripadá na esenciálnu kyselinu linolovú, ktorá sa spoločne s kyselinou linolenovou  podieľa na prevencii proti ateroskleróze.
Konzumácia pohánky, ako vlákniny, je vhodná pri hemoroidoch, ochoreniach tráviaceho ústrojenstva a kŕčových žilách. Chráni pred srdcovými chorobami, hypertenziou a preventívne pôsobí pred infarktom a mozgovej príhody. Pôsobí proti zrážaniu krvi v cievach a znižuje hladinu krvného cholesterolu. Je vhodná k detoxikácii organizmu, zmierňuje priebeh pri zvýšenom menštruačnom krvácaní a krvácaní zo žalúdočných a dvanástnikových vredov. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.