Vitamín K...

... je dôležitým faktorom, ktorý sa podieľa na zrážaní krvi a je dobre rozpustný v tukoch.

Dôležitú úlohu zohráva pri prevencii vnútorného krvácania, pretože napomáha zrážaniu krvi, a jeho nedostatok sa prejavuje u ľudí s poškodenou črevnou mikroflórou.

Absencia vitamínu K má za následok horšie hojenie rán, krvácanie z nosa, únavu, tendenciu k vytváraniu „modrín“ na tele, črevné a menštruačné problémami. 

Pri nedostatočnom prísune vitamínu K z potravín a užívaní antibiotik, dochádza k narušeniu vhodnej črevnej mikroflóry a ničeniu dobrých črevných baktérií. Na jeho nedostatok trpia aj pacienti s kvasinkovým ochorením, tzv. kandidózou. „K“ je dobre rozpustné v zdravých tukoch, na rozdiel od nezdravých tukov vo vysmážaných jedlách a údeninách.

Vitamín K
Z prírodných zdrojov ho získate z kapusty, sóje, karfiolu, brokolice, kelu a špenátu. Bohatým zdrojom je olivový a sójový olej. Obiloviny ovos a pšenica obsahujú „K“, ale v menšom množstve. 
Vitamín K2 je produkovaný baktériami v zdravom črevnom trakte, a  väčšie množstvo sa nachádza v pečeni a kravskom mlieku. Štúdie poukázali nato, že 50% vitamínu K v našej pečeni získavame zo stravy a zvyšných 50% z bakteriálnej produkcie našich čriev. Pre dobré vstrebávanie je nevyhnutná aj činnosť žlčníka a produkcia žlče. 
 
Dôležitú úlohu zohráva „K“ pri metabolizme kostí, spojivových tkanivách a fungovaní obličiek. Pri problémoch s rednutím kostí sa odporúča kombinácia vitamínov K,D a vápnika. Vitamín K2 má pozitívne účinky na metabolizmus, reguluje vápnik v kostiach a v artériách. Pozitívne pôsobí na elasticitu pokožky a má preventívne účinky proti vráskam.

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.