Bezvedomie a ľudský mozog

Mozog je schopný aj pri veľkom poškodení sa sčasti zregenerovať a postupne prinavrátiť spomienky. 
 
 
 
Regenerácia mozgu je možná aj v beznádejných prípadoch, ak sú stále naňho vyvolávané podnety, kedy mozog reaguje vytvorením nových spojení medzi nervovými bunkami. Takto mentálne trénovaný mozog, je potom odolnejší voči vplyvu poškodenia a stresu. Pre tréning mozgu a čiže pamäti ako prevencia, sú krížovky, sudoku, riešenie tajničiek a podobné aktivity. Nové spojenia medzi neurónmi sa posilňujú aj pravidelným trénovaním všetkých našich zmyslov (zrak, sluch, čuch a hmat). Ľudský mozog prijíma pomocou zmyslov behom sekundy až 100 miliónov informácii, ktoré spracúva a vyhodnocuje.

Bezvedomie po úraze môže byť dlhotrvajúce a pri prebraní, sa postihnutému človeku obnovujú prerušené pamäťové funkcie v opačnom poradí. Znamená to, že najneskôr sa vybaví posledná udalosť pred úrazom.
Počas kómy sa centrálny nervový systém postará o činnosť základných funkcií , ktoré zachovávajú život, aby bol organizmus schopný prísť k vedomiu. Deje sa to v mozgovom kmeni, ktorý obsahuje sieť nervových buniek, zaisťujúce automatické, vegetatívne a nevedomé funkcie. Takýto stav bezvedomia je zakaždým individuálny, reakcie na silné podnety z vonka môžu byť slabé ako aj doba trvania bezvedomia.  

Do kómy sa  pacient môže dostať z niekoľkých príčin.  Jednou z nich je úraz, kedy dochádza k poraneniu mozgu. Pri mozgovej porážke, je mozog poškodený krvou z prasknutej cievy a často sprevádzaný prerušením zásobovania mozgu kyslíkom. Nedostatok kyslíka  a tým k  poškodeniu mozgu dochádza pri otrave plynom, po dlhom pobyte pod vodou alebo pri pľúcnej embólii. Kóma môže nastať pri predávkovaní liekmi, drogami a alkoholom. Výkyvy hladiny cukru pri cukrovke, nie raz zapríčinili bezvedomie až kómu. V konečnom dôsledku nádorové ochorenie mozgu v poslednom štádiu zväčša končí kómou.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.