Žalúdočné problémy

Vďaka objaveniu baktérie helicobakter pylori, sa zjednodušila liečba so žalúdočnými a dvanástnikovými vredmi.

Pacientom, ktorým spôsoboval helicobakter zažívacie a žalúdočne problémy sa liečia podstatne ľahšie, pretože sa im nasadia antibiotiká. Z prieskumu vyplýva, že počet ľudí s helicobakterom ubúda aj vďaka hygiene a používaním antibiotik na angínu, ktoré helicobaktera ničia. Helicobakter môže spôsobovať vredy a v horšom prípade býva spúšťačom rakoviny žalúdka ak sa k tomu pridajú genetické predispozície.
 
 
 
Funkčná dyspepsia je porucha trávenia spôsobená narušením funkcie tráviaceho traktu. Postihnutí sú v prevažnej miere mladí pacienti do 40 rokov. Prejavuje sa hlavne u pacientov vystavených stresu a postihuje častejšie ženy ako mužov.  Obtiaže sa prejavujú bolesťou v nadbrušku , zväčša nalačno či neskôr po jedle alebo aj v noci.  A však vyšetrenie zväčša vylúči poškodenie sliznice žalúdka a dvanástnika. Pri tomto type diagnózy sa väčšinou nenájdu žiadne organické ochorenia a  príznaky sa líšia podľa toho, na ktorú organickú chorobu tráviaceho traktu sa dyspepsia podobá. Pri liečbe je najdôležitejšia anamnéza pacienta, z ktorej lekár pozná možnosti liečby. Dôležitá je dôvera pacienta k lekárovi, pretože sa nasadzuje psychoterapia a lieky na upokojenie. 

Na druhej strane vznikajú zažívacie problémy spôsobené žalúdočnou neurózou. Práve tento typ ochorenia vyvoláva stres, nervové vypätie a sklon k neurózam. V takomto prípade je nutná zmena životného štýlu, pretože lieky nezaberajú. 
Medzi typické príznaky patrí bolesť brucha, plynatosť, pocit na zvracanie, strata chuti k jedlu, ktorá ide paralelne s úbytkom na hmotnosti. Pri dlhotrvajúcich obtiažiach by ste mali navštíviť gastroentrológa a podstúpiť odborné vyšetrenie žalúdku. 


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.