Menopauza...

...spôsobuje v tele veľa zmien, ale je to normálne zdravé obdobie v živote ženy a nie choroba, napriek nepríjemným sprievodným javom.

>> Móda >> Aktuálne >> Menopauza...

Najdôležitejšou a najväčšou hormonálnou zmenou v tele počas menopauzy je výrazný pokles tvorby estrogénu vo vaječníkoch. Nedostatočná produkcia tohto hormónu spôsobuje telesné symptómy. Tento proces je postupný a trvá niekoľko rokov. Prvé príznaky sa objavujú medzi 40. a 55.rokom života ženy. Predchádzajú tomu menštruačné zmeny v cykle ešte pred poslednou menštruáciou. Môže ísť o zmenu dĺžky cyklu a intenzitou krvotoku, ktoré bývajú aj súčasne. Žena trpiaca nepravidelnou menštruáciou alebo jej dvojmesačným vynechaním by mala navštíviť lekára.

Lekár v takýchto prípadoch urobí biopsiu endometria, aby zistil, či nemáte zvýšený rast buniek výstelky maternice ( hyperplázia endometrie), ktorý môže viesť k rakovine. vHyperplázia endometrie sa vyskytuje v každom veku, ale práve v rokoch pred menopauzou je jej výskyt častejší. Je to dôsledkom, nedostatočnej produkcie hormónu progesterónu, ktorý potlačuje bujnenie endometria.

Ak máte návaly tepla alebo trpíte nepríjemnými príznakmi nedostatočnej produkcie estrogénu, lekár vám môže nasadiť hormonálnu substitučnú liečbu (HSL), ešte skôr než začnete menštruovať. Ak HSL začnete brať ešte pred poslednou menštruáciou, okrem zmiernenia príznakov vás ochráni pred osteoporózou a srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Antikoncepcia
Napriek nepravidelnej ovulácii v období menopauzy, môžete otehotnieť ale antikoncepcia je vhodná ak poznáte dokonale svoj cyklus. V neskoršom veku, následkom zmien cyklu sa stáva menej bezpečná, vzhľadom na ťažšiu predpoveď bezpečných dní. Ďalším rizikovým faktorom je fajčenie. Lekár pacientkam po tridsaťpäťke odporučí prejsť na inú antikoncepčnú metódu. Jednou z možností sú tzv. minitabletky, ktoré neobsahujú estrogén ale iba progestín (syntetická forma hormónu progesterón).
Pozitívnym účinkom užívania antikoncepčných tabletiek po štyridsiatke je ochrana pred rakovinou vaječníkov a endometria, ktoré sú bežnejšie po päťdesiatke. Táto ochrana trvá približne pätnásť rokov po ukončení užívania. Práve z týchto dôvodov sú dôležité pravidelné gynekologické kontroly pred menopauzou aj po jej nastúpení.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.