Glukomer - zdravotnícka pomôcka pre domáce monitorovanie hladiny cukru v krvi

Glukomer alebo glukometer je zdravotnícka pomôcka, ktorá slúži na monitorovanie hladiny glukózy v krvi. Jedná sa o praktické domáce meracie zariadenie, vďaka ktorému viete dôkladne sledovať svoj aktuálny stav množstva cukru v krvi.

glukomer_1

Glukomer je určený hlavne pre ľudí, ktorí trpia cukrovkou. Takže je každodennou a nenahraditeľnou pomôckou hlavne pre diabetikov s diabetom typu 1 a rovnako aj typu 2. Používanie glukomeru je jednoduché. Pomocou lancety (lancetového pera) urobíte vpich do kože na prste, následne krv nanesiete na testovací prúžok a vložíte do glukomera. Ten následne do niekoľkých sekúnd vyhodnotí stav glukózy v krvi a zobrazí hodnotu na displeji zariadenia.

Rozdelenie glukomerov

Glukomery sa rozdeľujú podľa toho, akým spôsobom sa meria hladina cukru v krvi. Rozdeľujú sa na dve skupiny:

●      Samostatné glukomery – jedná sa o samostatné meranie glukózy v krvi (SMBG). Sú to bežne dostupné glukomery, ktoré merajú hladinu cukru v krvi pomocou lancety, testovacích prúžkov a malej vzorky krvi

●      Kontinuálne glukomery – jedná sa o kontinuálne monitorovanie glukózy (CGM). V tomto prípade sa umiestni senzor pod kožu a hodnoty sa zaznamenávajú počas dňa i noci

Tipy, ako vybrať správny glukomer

Najdôležitejším parametrom je, aby bol glukomer označený ako zdravotnícka pomôcka. To znamená, že musí mať správny certifikát, vďaka ktorému bude poskytovať presné a správne výsledky meraní. Medzi ďalšie najdôležitejšie parametre, ako vybrať správny glukomer patria nižšie spomenuté faktory.

glukomer_2

Dostupnosť a cena lancety a testovacích prúžkov

Pred samotnou kúpou glukomera si zistite dostupnosť a hlavne cenu lancety a testovacích prúžkov. Dôvodom je, že tieto jednotlivé súčasti prístroja budete musieť postupne dokupovať.

Každý jeden glukomer má svoje špecifické prúžky, takže si nemôžete kúpiť tie, ktoré sú najlacnejšie. Jednoducho musia byť určené na daný typ glukomeru. Pokiaľ si budete merať hladinu cukru v krvi viackrát za deň, v takom prípade bude i spotreba testovacích prúžkov vyššia. Takže si vyberte taký typ glukomeru, ktorý má cenovo dostupné testovacie prúžky.

Kapacita pamäte

Interná pamäť glukomeru slúži na ukladanie nameraných hodnôt, teda údajov. Na trhu sú glukomery, ktoré ponúkajú rôznu kapacitu vnútornej pamäte. Ak budete používať glukomer každý deň, zamerajte sa na na taký, ktorý má vyššiu kapacitu pamäte.

Prepojenie so smartfónom / počítačom

Veľmi dobre je rozhliadnuť sa po takom glukomere, ktorý ponúka možnosť prepojenia so smartfónom / počítačom (notebookom). V takom prípade si budete môcť stiahnuť namerané hodnoty zo zariadenia. Vďaka tomu budete mať svoj aktuálny stav hladinu cukru v krvi neustále pod kontrolou. Navyše, tieto hodnoty si po prepojení môžete stiahnuť do aplikácie / počítača a vytlačiť a následne ukázať svojmu ošetrujúcemu lekárovi.

Zdroj: mediteka.sk/glukomer/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.