Viscelárny tuk. Prečo je nebezpečný pre naše zdravie?

Hovorí sa: čo oči nevidia, to srdce nebolí. V prípade telesného tuku je pravdou absolútny opak. Viscelárny tuk, na rozdiel od podkožného, nemusí byť vidno. Môže však poriadne zabolieť. Mať určitý podiel tuku v tele je úplne v poriadku. Trápiť nás začína až vtedy, keď je ho priveľa.

freepik_tuk1

Vytvára nepekné “faldíky”, zväčšuje boky, stehná aj brucho. Postava sa rozširuje, oblečenie je odrazu primalé. Energie akosi ubúda a zdravie tiež pokrivkáva. To, čo nás hnevá pri pohľade do zrkadla, je podkožný tuk. Nepáči sa nám, no nepredstavuje veľké nebezpečenstvo pre zdravie. Má však príbuzného - menej viditeľného, no oveľa nebezpečnejšieho - viscelárny tuk.

Čo je viscelárny tuk?

Usádza sa v brušnej dutine, no nie priamo pod kožou. Je to tuk, ktorý obklopuje vnútorné orgány. Pečeň, žalúdok aj črevá, po čase aj cievy a srdce.

Viscelárny tuk tvorí asi 10% z celkového množstva tuku v tele. Pretože sa nachádza hlboko vo vnútri, je ťažšie ho spozorovať. Priberanie v oblasti brucha spôsobuje až v pokročilejších štádiách usádzania sa.

Horšie, než nepekná vizuálna stránka, sú zdravotné komplikácie, ktoré spôsobuje. Jeho vinou sa mastné kyseliny dostávajú priamo do pečene, neskôr do pankreasu a do srdca. Orgány pod tlakom tuku prestávajú plniť svoju funkciu, znižuje sa inzulínová rezistencia, srdce môže zlyhávať.

S viscelárnym tukom sa najčastejšie spájajú tieto ochorenia:

●      diabetes II. typu

●      mŕtvica

●      infarkt

●      rakovina         

●      Alzheimerova choroba

●      chronické zápaly.

Patríte k rizikovej skupine?

Prvotnou príčinou priberania je sedavý životný štýl a strava, plná nezdravých tukov. Zhoršuje ho tiež nadmerná konzumácia alkoholu a rafinovaného cukru. Fast foody, smažené jedlá, sladkosti, sladené nápoje, energy drinky… To všetko vytvára riziko ukladania viscelárneho tuku.

freepik_tuk2

Určité skupiny ľudí sú viscelárnym tukom ohrozené viac, než ostatné. Patria k nim.:

●      ženy v menopauze, kvôli hormonálnym zmenám majú tendenciu ukladať viac       tuku v tele

●      ľudia v dôchodkovom veku   

●      ľudia s genetickými predispozíciami k obezite (ktoré je v skutočnosti pomerne náročné zistiť).    

Ako odhaliť zvýšené množstvo viscelárneho tuku v tele

Presné množstvo viscelárneho tuku doma nezistíte. Priberanie na bruchu, je prvá známka, že sa vo vašom tele hromadí nadbytočný tuk, a možno nie len podkožný.

Vezmite si krajčírske meradlo a odmerajte si obvod pása. Ak ste žena, nemal by váš obvod presahovať 87 cm. U mužov je maximum 100 cm. AK váš pás meria viac, zrejme sa vo vašom vnútri usádza viscelárny tuk. 

Presné množstvo tuku v tele je možné zistiť len u lekára, magnetickou rezonanciou. Pri podozrení na zvýšené množstvo tuku si ho nechajte zmerať a konzultujte s lekárom ďalšie postupy. Pravdepodobne vám odporučí diétu, vhodnú pri vašom zdravotnom stave.

Určite sa však nepúšťajte do žiadnych drastických diét a hladoviek! Tie by mohli situáciu ešte zhoršiť. Viscelárneho tuku sa môžete s troškou trpezlivosti zbaviť aj šetrnejšie. Ak to urobíte, nielenže sa zbavíte nadbytočných kíl, ale získate viac energie, lepšie zdravie a lepší pocit zo seba.

Zbavte sa viscelárneho tuku čo najskôr

freepik_tuk3

Riziká spojené s viscelárnym tukom sa, našťastie, dajú odvrátiť. Stačí niekoľko zmien životného štýlu.

●      Vylúčte spracované potraviny, mäsové výrobky, tavené syry a pod. Sú plné nezdravých tukov, z ktorých priberáte. Nahraďte ich čerstvými, jednoduchými ingredienciami, z ktorých si uvaríte vlastné chutné jedlo.

●      Obmedzte používanie tukov pri varení. Smažené jedlá si doprajte jedine cez sviatky. 

●      Alkohol konzumujte tiež len príležitostne a v malých množstvách.

●      Začnite sa hýbať. Veľmi účinné sú HIIT tréningy, kardio v kombinácii so silovým tréningom, minimálne 30 minút denne. Ak ste doteraz necvičili, pomôže aj rýchla chôdza, ľahký beh, plávanie,      bicyklovanie. Akýkoľvek pohyb je dobrý.      

Viscelárny tuk priamo ohrozuje zdravie vnútorných orgánov. Rastie veľmi nenápadne a to ho robí tak nebezpečným. Ak však žijete zdravo, nemusíte sa obávať. 

Zdroj obrázkov: freepik.com


Ďalšie zdroje:

https://www.healthline.com/health/visceral-fat#rating-and-measurements

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/abdominal-obesity-and-your-health

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19356000/

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.