Migréna...

… spôsobuje prudkú bolesť hlavy, závrate, zvracanie, nejasné videnie a podobne. Žiaľ nieje ju možné vyliečiť, ale dá sa zmierniť správnou stravou.

Je to veľmi nepríjemné ochorenie, ktoré vzniká dôsledkom nadmerného zúženia ciev v mozgu a môže trvať aj tri dni. Záchvat prebieha zväčša v piatich fázach bolesti a ku každej z nich pripadajú niektoré z príznakov migrény. Podľa najnovších výskumov, sa potvrdilo, že niektoré potraviny ju môžu aj vyvolávať.

Časté príznaky migrény:
abnormálna citlivosť, ospalosť, zmätok, podráždenosť, znehybnenie jednej strany tváre, závrate, pocity na zvracanie, slepé škvrny vo videní, citlivosť na svetlo...

Liečba:
Úprava životného štýlu, relax a pokoj je z nemedikamentóznej liečby. V rámci medikamentóznej liečby sa užívajú analgetiká a špecifiká tzv. TRIPTANY.

TRIPTANY je nový typ liekov na liečbu migrény. Aplikujú sa troma spôsobmi – tablety, nosný sprej a podkožné injekcie.

Spúšťače migrény:
stres, únava, úzkosť, prudké svetlo, blýskajúce sa alebo chvejúce sa svetlo, čokoláda, nepravidelné stravovacie návyky, kofeín, alkohol, syr a ostatné mliečne produkty, glutaman sodný, menštruácia, antikoncepčné tablety

Spúšťacími potravinami sú tie, ktoré obsahujú aminokyseliny tyramín. Ide o zrelé druhy vmäsa, banánov, avokáda, paradajok, mliečne výrobky, tvrdé syry, kapusta, pivo, zemiaky, konzervované ryby a kvasnice. Obmedziť by ste mali aj čokoládu, červené víno a cibuľu. V menšom množstve konzumujte korenené potraviny, citrusové ovocie a nefajčíte.

Stravujte sa pravidelné a uprednostňujte menšie dávky, aby sa udržala hladina cukru v krvi. Na začiatku záchvatu si doprajte šálku silnej kávy. Vhodnými potravinami sú cesnak, ananás, čerešne mandle, petržlen. Z korenín sa odporúčajú zázvor a rozmarin, čaje pite z mäty, harmančeku a kozlíka lekárského. Protizápalové účinky má Púpalkový olej a Rutin vyplavuje z tela škodlivé kovy. V medziobdobí sa zbytočne nestresujte, pretože si môžete migrénu predčasne vyvolať.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.