Intímne na slovíčko

V sexuálnom živote sa neraz vyskytnú problémy, ktoré je lepšie riešiť ako pred nimi zatvárať oči. Častým problémom žien bývajú bolesti pri intímnom styku.

Medicína pozná niekoľko dôvodov, ktoré môžu byť príčinou bolesti pri sexuálnom styku. Na jednej strane sú to psychické problémy, ktoré rieši sexuológ za pomoci gynekológa. Na druhej strane sú to zdravotné problémy, ktoré nemusia vždy byť len gynekologického pôvodu. Bolesť najčastejšie vzniká pri nedostatočne vlhkej pošve, ktorá je sprevádzaná štípaním či pálením. Zdravotným problémom žena môže predísť pravidelnou návštevou u gynekológa pri prvých príznakoch infekcií. Včasná diagnostika zabráni rozvinutiu ochorenia a následným komplikáciám.

Bolesť môže zapríčiniť kvasinková infekcia pošvy, ktorá sa prejavuje svrbením a pálením, drobné bolestivé ranky na sliznici či hlboké prenikanie do pošvy. Ženy s citlivejšou sliznicou môžu nepríjemne podráždiť aj niektoré kondómy, peny, gély a krémy. Medzi zdravotné príčiny patrí endometrióza, veľké myómy (fibrómy) v maternici alebo ovariálne cysty. Príčina vzniku myómov(fibrómov), zatiaľ nie je známa, ale jej vznik a rast podporuje hormón estrogén. Vyšším vekom hladina estrogénu v organizme klesá a sprievodným javom býva suchšia pošva, ktorá môže byť podráždená.

Z ďalších faktorov problémov, môžu byť rôzne gynekologické operácie či nastrihnutie hrádze pri pôrode, zdravotné problémy spojené s kĺbami a chrbtice. V týchto prípadoch pomôžu vhodnejšie a šetrnejšie pozície pri styku.
Psychické zábrany sú spojené s nepríjemnou skúsenosťou pri styku, znásilnením alebo strachom z nežiadúceho tehotenstva. Kombinované príčiny (psychické s fyzickými) vedú k vaginizmu -( mimovoľné stiahnutie pošvy pri zavedení penisu) a k chronickému páleniu pošvy.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.